HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
HIC-vijesti


zastave-stalci-koplja


zastava na stalku
Atena extra djevičansko maslinovo ulje
26.travnja 2021.
MONTAŽNE KUĆE IZ GRADIŠĆA
Gradišćanski Hrvati pomažu obnovu potresom pogođeng zagrebačkog i petrinjskog područja

montazna kuća iz Gradišća za Čićerje
foto:montažna kuća iz Gradišća


Hrvati diljem svijeta mogu biti udaljeni od svoje rodne grude ali nikada ne zaboravljaju svoju domovinu
piše portal croexpress.eu. Razorni potresi koji su pogodili zagrebačko i petrinjsko područje malo koga su ostavili ravnodušnim. Stoga su se ljudi dobra srca još jednom odlučili iskazati i pomoći onma kojima je pomoć potrebna. Svakodnevno pristižu materijalne i financijske donacije, a plan je i u Banovini i Zagrebu skupiti oko dva milijuna eura i obnoviti 20 kuća.


Jedan od pokretača inicijative je predsjednik zagrebačke podružnice Udruge Hrvat S.A.M fra. Božidar Blažević. Za dnevnik nove TV je otkrio kako se prikupljaju donacije.

“Zahvaljujući svih deset austrijskih biskupija i zemaljskih vlada Austrije, našli smo partnere u Hrvatskoj, u Ministarstvu graditeljstva, Gradu Zagrebu, ministru Darku Horvatu i gradonačelnici Jeleni Pavičić Vukičević i uspjeli sagraditi prvu kuću u gradu Zagrebu”, kazao je fra Božo.

Otkrio je tako i kriterije za dobivanje pomoći: ”Želimo pomoći svima koji imaju pet ili više članova obitelji, a to određuje mjesni Caritas, odnosno lokalne vlasti i socijalne institucije”.

Sakupljeni novac biti će utrošen za gradnju montažnih drvenih kuća za žrtve potresa. Prva kuću je u četvrtak, 22. travnja, iz hale tesarskoga poduzeća Golubić u Željeznom koje je i razvilo prototip, ukrcana na transportni teretnjak. Namijenjena je sedmočlanoj obitelji iz zagrebačkog Čučerja koja je ostala bez kuće u zadnjem potresu.

Prezadovoljni smo i presretni! Puno toga smo sami napravili, ali uz pomoć dobročinitelja smo dobili kuću i nećemo ići u kredit što bi moja kći i zet otplaćivali narednih 30 godina”, zahvalno govori Veronika Brajković.

Dosada su ovom akcijom prikupljen novac za tri montažne drvene kuće. Jednu je darovala dijeceza Željezno, drugu Gradišćanska zemaljska vlada a treću su darovale luteranske župne općine Gradišća i Evangelička Đakonija, kazao je dijecezanski biskup Egidije Živković. Nada se kako će se sakupljanjem milodara moći financirati još nekoliko kuća. Biskup je pozvao i sve austrijske biskupije i savezne zemlje da pomognu.

Akcija će biti dugotrajna, budući se ne može na brzinu skupiti 100.000 eura, svota, ka je potrebna za jednu kuće. Živković je i u okviru Biskupske konferencije molio za potporu. Ako se dodatno i sve savezne zemlje pridruže akciji, mogla bi se skupiti sredstva za oko 20 montažnih kuća, nada se biskup.

U Gradišću se proizvode drveni kostur i okvir kuće, a ostalo će preuzeti lokalna poduzeća u Hrvatskoj.

 

Biskup Egidije Živković će drugi vikend u svibnju zajedno s nadbiskupom zagrebačkim Josipom Bozanićem blagosloviti prvu montažnu kuću iz Gradišća.U Čučerju je trenutno više od 40 kuća za rušenje. 

HIC.hr
foto:arhiv

 Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre