Hrvati izvan domovine -
Vijesti


24.rujna 2015.
Razgovor s fra.Jozom Grbešom, kustosom hrvatskih franjevaca SAD-a i Kanade
Razgovar o važnosti zauzimanja za istinu u hrvatskome narodu, o prilikama u Hrvatskoj, o ljudskom strahu, hrvatskom identitetu, borbi za istinu, o kršćanstvu koje raduje i osvaja – koje čini ljude promijenjenima (laudato.hr)


22.rujna 2015.
HRVATI U NJEMAČKOJ
U Stuttgartu održana Hercegovačka večer

Pred više od dvije tisuće posjetitelja, u subotu uvečer je u prepunoj gradskoj dvorani u Gerllingenu kod Stuttgarta po šesnaesti put zaredom održana tradicionalna Hercegovačka večer. VIŠE


09.rujna 2015.
HRVATI U SAD-U
Mlada Brenda Brkušić u Los angelesu dobila nagradu za film Mia.
U Los Angelesu, Kalifornija, 25. srpnja 2015. Američka akademija za televizijsku umjetnost i kulturu svečano je dodijelila mladoj Hrvatici Brendi Brkušić i njezinu timu nagradu Emmy za film Mia, a dancer’s journey/Mia, odiseja plesačice. Tim povodom s Brandom je razgovarao g.Ante Čuvalo, ugledni član hrvatske zajednice u Americi koji se vratio u domovinu.
VIŠE


08.rujna 2015.
HRVATSKI ČASOPIS U ARGENTINI
Čsopis "Studia Croatiaca" obilježava 55.godina postojanja
Ugledni hrvatski časopis 'Studia Croatica' iz Buenos Airesa ove godine obilježava 55.godišnjicu postojanja, počeo je izlaziti davne 1960.godine. Časopis se bavi hrvatskim temama i izlazi na španjolskom jeziku. VIŠE


03.rujna 2015.
HRVATI U AMERICI
Connor Vlakancic kandidat za guvernera u Illinoisu na izvanrednim izborima za američki kongres.
U emisiji "Novi dan" N1 televizija koja se emitirala u subotu 25.kolovoza, gost urednika bio je Connor Vlakancic, kandidat na izvanrednim izborima za američki kongres hrvatskih korijena u državi Illinos.
VIŠE


26.kolovoza 2015.
HRVATI U ITALIJI
U Mundimitru održana manifestacija "Večera na našo"
U okviru ljetnih događanja u organizaciji Fundacije Piccoli a u suradnji s gradom, u Mundimitru u talijanskoj pokrajini Molise, 17. kolovoza, održana je manifestacija posvećena tradiciji i očuvanju jezika, nazvana "Večera na našo". Moderator večeri bio je predsjednik fundacije Antonio Sammartino.
VIŠE


17.srpnja 2015.
HRVATI IZ SVIH DIJELOVA SVIJETA STIGLI U ZAGREB
U Zagrebu se održava druga sjednica Vladinog savjeta za Hrvate izvan RH 
ZAGREB: U Zagrebu će se u hotelu Sharaton od 15. do 17. srpnja održati druga sjednica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH.
VIŠE


30.lipnja 2015.
ODRŽANA REVIJA TRADICIJSKE ODJEĆE I IZBOR NAJLJEPŠE HRVATICE IZVAN RH
Letnu najljepše odnijela Nikoleta Mariana Vlasić iz Rumunjske. 
TOMISLAVGRAD (BiH): Pod pokroviteljstvom Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske od 23. do 28. lipnja 2015. u Tomislavgradu (BiH), održana je druga po redu Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. VIŠE
17.lipnja 2015.
IZJEDNAČENI S RADNICIMA STARIH EU ČLANICA
Njemačka ukinula Hrvatima radne dozvole.
Njemačka savezna vlada danas je potpuno ukinula privremeno ograničenje zapošljavanja hrvatskih radnika koje je ta država nametnula po ulasku Hrvatske u Europsku uniju.
VIŠE


16.lipnja 2015.
UN-OVO IZVJEŠĆE: DIJASPORA NAJVEĆI 'ULAGAČ'
U 2014.godini dijaspora je u Hrvatsku poslala više od 1,5 milijarde dolara.
Radnici migranti u Europi poslali su prošle godine kući gotovo 110 milijarda američkih dolara, a glavna odredišta bile su druge europske zemlje, koje su dobile više od trećine tog iznosa. VIŠE


15.lipnja 2015.
HDZ DELEGACIJA S KANADSKIM HRVATIMA
Predsjednik HDZ-a Karamarko sudjelovao na proslavi sv.Antuna u Norvalau
U Hrvatskom franjevačkom svetištu Kraljice Mira u kanadskom Norvalu (pokrajina Ontario) tradicionalno se 14. lipnja slavi blagdan svetog Antuna Padovanskog, omiljenog sveca svega svijeta. VIŠE21.svibnja 2015.
HRVATI U SAD-U
Hrvatski kulturni vrt u Clevelandu
Hrvatski kulturni vrt jedinstveni je spomen-park na otvorenom na sjevernoameričkom kontinentu, koji će našim naraštajima rođenim u Americi kao i cijeloj američkoj javnosti zorno svjedočiti o neizbrisivoj hrvatskoj imigrantskoj dionici u modernoj izgradnji Novoga svijeta. VIŠE

06.svibnja 2015.
PLJAČKA ILI ZASTRAŠIVANJE HRVATA?
U Vojvodini pretučen Berislav Petrović katolički svećenik
Sinoć kasno je u Novom Slankamenu, nekoć mjestu s većinskim hrvatskim pučanstvom, brutalno pretučen vlč. Berislav Petrović, župnik župe sv. Mihovila. Počinitelji za sada nisu poznati, policija je napravila očevid, no, nikakve reakcije nema, nesretni svećenik, žrtva nasilja, završio je u bolnici. VIŠE


20.ožujka 2015.
Zabilježio Fra Jozo Grbeš, Chicago
Zanimljiv susret: svjetski glazbenik i svjetski beskućnik.
CHICAGO: Bijaše to jednog ponedjeljka, na drugi dan mjeseca lipnja.  Bio sam pozvan ne jedan fantastičan događaj: masterclass s najboljim svjetskim čelistom, Yo-Yo-Ma u svjetski poznatoj Chicago Symphony Hall.
VIŠE


18.ožujka 2015.
IZ HIC-OVOG ARHIVA: DOMOVINA I ISELJENIŠTVO
Izvješće iz Hrvatske 1955.godine i popratno pismo Ivana Meštrovića.

O prilikama u Hrvatskoj u poraću nakon 1945.godine svjedoči i izvješće nepoznatog autora iz Hrvatske, koje je u Americi primio slavni hrvatski umjetnik Ivan Meštrović.VIŠE


18.ožujka 2015.
NJEMAČKA
HSKNJ i Ministarstvo znanosti RH održali stručni seminar za učitelje hrvatske nastave
iz Njemačke i Belgije.
Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj (HSKNJ) i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta  (MZOS) Republike Hrvatske 14. ožujka 2015. godine u Darmstadtu organizirali su stručni seminar za učitelje hrvatske nastave iz Njemačke i Belgije.  
VIŠE


Hrvatska župa Sv.Čirila i Metoda u NY16.ožujka 2015.
U župi sv.Čirila i Metoda u New Yorku prikazan Laudatov film
"In odium fidei -Iz mržnje prema vjeri"


NEW YORK: U nedjelju 15.ožujka u New Yorku u Župi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela prikazan je Laudatov film scenaristice i redateljice Nade Prkačin. Župu vode hercegovački fratri, sunarodnjaci 66 fratara ubijenih za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća o kojima film govori. Prikazivanju filma nazočila je i generalna konzulica Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama Spomenka Cek.

VIŠE

Bill Belichick i Pete Carrol2. veljače 2015.
SPORSTKI SPEKTAKL SUPER BOWL
Biličićevi Patriotsi prvaci 2014.
U nedjleju 1. veljače održan je sportski spektakl godine Super Bowl a u završnici su se susreli dva jaka tima New England Patriots, prvak American Football Conference i Seattle Seahawks, prvak National Football Conference.

VIŠE


HSK-logo19.siječnja 2015.
AUSTRALIJA
PISMO HRVATSKOGA SVJETSKOGA KONGRESA AUSTRALIJE I
NOVOG ZELANDA DRŽAVNOM IZBORNOM POVJERENSTVU


Poštovana gospodo,
Mi Hrvati Australije i Novog Zelanda, upućujemo Vam ovo pismo, razočarani politikom koja se vodi i provodi prema Hrvatima izvan naše Domovine, diljem svijeta, Hrvatima koji žive na prostorima od Bosne i Hercegovine, preko Švicarske, američkog kontinenta pa do nas Hrvata Australije i NZ.
VIŠE


Zajednica Hrvata u Makedoniji održala predstvau povodom sv.Nikole
16. prosinca 2014.
ZAJEDNICA HRVATA U MAKEDONIJI
Predstava povodom blagdana svetoga Nikole.

SKOPLJE: 6. prosinca 2014. godine održana je predstava u Skoplju povodom blagdana svetoga Nikole.
Predstava je održana u svečanoj dvorani Osnovne škole „Dimitar Miladinov“ u Skopju, a u njoj su sudjelovali učenici iz Kumanova, Skopja i Tetova. 
Obilježavanje ovoga dana među Hrvatima u Makedoniji ima višestruku simboliku. Naime, Sveti Nikola je zaštitnik djece i pomoraca te slavljenje njegova lika, osobito među pomorcima, ima dugu tradiciju u Hrvatskoj kao pomorskoj zemlji. Datum kada se ovaj svetac slavi jest upravo 6. prosinac i tada u njegovu čast roditelji darivaju djecu. Kako Hrvati u Makedoniji ne bi zaboravili svoje porijeklo i kako bi svoju povezanost s domovinom prenijeli na svoja pokoljenja, već se tradicionalno održava ova svečanost na kojoj su darovana djeca, ali i roditelji, njihovim veselim scenskim izvedbama. Svjetovni i komercijalizirani običaj je da uz dobroga darivatelja, Svetoga Nikolu, dolazi i zločesti Krampus, ali za njega nema mjesta među ovom djecom koja su posljednjih tjedana na nastavi hrvatskoga jezika vrijedno i strpljivo uvježbavala svoje nastupe i napokon dočekala taj dan – ponosno nastupiti pred roditeljima i publikom.
poslala:Mr.sc.Ljerka Toth Naumova

10. prosinca 2014.
IZ VOJVODINE : piše Z. Ifković
O Bunjevcima ne Hrvatima

Srpski patrioti
Na Pariškoj mirovnoj konferenciji Subotica je priznata kao dio Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca, a granica prema Mađarskoj povučena je sjeverno od grada, dok je konačna granica nove države utvrđena u Trianonu 4. lipnja 1920. Novu državu bunjevački Hrvati su prihvatili, očekujući da će u njoj ostvariti sva ona prava koja su im dokidana za vrijeme mađarske vlasti, a proces asimilacije i oslobođenja smatrali su završenim. Početno oduševljenje novom državom ubrzo je stišano, a Hrvati su se našli na udaru u političkom, kulturnom i gospodarskom pogledu.
VIŠE


 

1. rujna 2014.
U SVETIŠTU ‘BUNARIĆ’
Održano najveće godišnje okupljanje bačkih Hrvata katolika
Blizu četiri tisuće Hrvata katolika okupilo se danas na proslavi svetkovine Marije majke Božje na svetištu “Bunarić” pokraj Subotice, kojom se obilježava i kraj ovogodišnjih žetvenih svečanosti bačkih Hrvata.
Tradicionalno misno slavlje pokraj izvorišta – kako se vjeruje – ljekovite vode ove godine je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.
VIŠE1. kolovoza 2013.

HRVATSKI SVJETSKI KONGRES

Hrvatsko izvandomovinstvo ne smije uvijek ponovno graditi vezu sa svakom novoizabranom vlasti – štetno je marginaliziranje Hrvata izvan Hrvatske

Hrvatsko izvandomovinstvo ne smije doživljavati sudbinu uvijek ponovne izgradnje veza sa svakom novoizabranom vlasti. Kontinuitet suradnje jamstvo je uspjeha, poručuju čelni ljudi Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK).VIŠE 

17. srpnja 2014.
HDZ: Položaj vojvođanskih Hrvata uvrstiti u pristupne pregovore Srbije i EU
Hrvatska demokratska zajednica tražit će da pitanje statusa vojvođanskih Hrvata bude dio pregovaračkog procesa Srbije i EU, izjavio je saborski zastupnik i predsjednik HDZ-ova nacionalnog Odbora za iseljeništvo i hrvatske nacionalne manjine u drugim zemljama Ante Babić, prenio je u utorak program na hrvatskom jeziku Radio televizije Vojvodine (RTV).

"Što se tiče HDZ-a i naših pritisaka prema vladajućima, sigurno nećemo dopustiti da Srbija na bilo koji način može u pretpristupnim pregovorima dobiti nekakvu povlaštenu poziciju s obzirom na pitanje nacionalnih manjina“, naveo je Babić, koji je nedavno boravio u Subotici, na proslavi obljetnice Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV).
Kako je dodao, nacionalne manjine nisu za Srbiju i Hrvatsku samo deklarativno "blago", već se određene stvari "moraju napraviti i u stvarnom životu, u praksi“.

Osvrnuvši se na pritužbe DSHV-a glede prava vojvođanskih Hrvata, Babić je naveo kako je njega bilo „sram slušati kako gotovo nijedna od 35 stavki Međudržavnog sporazuma Srbije i Hrvatske nije ispunjena“. Srbija i Hrvatska potpisnice su Međudržavnog sporazuma o međusobnoj zaštiti srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji. Političko vodstvo vojvođanskih Hrvata često ističe da Srbija ne ispunjava taj sporazum u području zastupanja, obrazovanja, informiranja i službene uporabe jezika.
Babić je istaknuo da će zato HDZ, "kad pobijedi na izborima, državni ured za Hrvate izvan Hrvatske dići na razinu ministarstva“.
R.H., Hrsvijet

 

23. lipnja 2014.
IVAN VUKOJA
Svim državljanima Hrvatske izvan Hrvatske treba omogućiti efektivno ostvarivanje prava glasa
Ivan Vukoja, član stručnog tima Instituta za društveno politička istraživanja u Mostaru i jedan od osnivača i glavni urednik Magazina za političku kulturu i društvena pitanja Status komentirao je za narod.hr činjenicu da je na nedavnim izborima za Europski parlament na prostoru BiH, od 200.000 hrvatskih državljana, pristupilo samo oko 2000 birača koji su mogli glasovati u samo 4 grada, na ukupno 10 mjesta.
VIŠE 

12. lipnja 2014.
Duhovna obnova vlč. Sudca u Hrvatskoj Katoličkoj župi Ennepetal – Ludenschied
U organizaciji Hrvatske Katoličke zajednice “Ennepetal – Ludenschied” od 26. do 28. rujna ove godine, u crkvi Svetoga Martina i Hrvatskom Pastoralnom Centru župe Ennepetal – Ludenschied bit će održana duhovna obnova velečasnog Zlatka Sudca.
Kako preporučuju organizatori dobro bi bilo doći tijekom ova 2 dana na sve termine duhovne obnove, jer program i teme se nadopunjuju a prijave nisu potrebne.
glasbrotnja.net2. lipnja 2014.
Raguž s hrvatskim iseljeništvom u SAD-u
Po završetku svog službenog posjeta Sjedninjenim Američkim Državama, predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž sudjelovao je na 21. godišnjoj konferenciji Nacionalne federacije hrvatskih Amerikanaca, na koju je došao na poziv predsjednika NFCA, gospodina Paul J. Tonšetić-Kundera, prenosi Hrvatski medijski servis.
Raguž se, kako je priopćeno iz Ureda za informiranje HDZ 1990″, prisutnima obratio izlaganjem na temu „Stanje u BiH i izgledi za budućnost“. U izlaganju je posebno analiziralo stanje u BiH 20 godina nakon Washingtonskog i 19 godina nakon Daytonskog sporazima.15. svibnja 2014.
Sramotna šutnja hrvatskih diplomatskih predstavništava u Njemačkoj o sustavnom širenju laži o Marku Perkoviću Thompsonu
Hrvati u Njemačkoj ogorčeni su na naše hrvatsko Veleposlanstvo u Berlinu kao i na Generalni konzulat u Düsseldorfu, zbog šutnje i neodgovaranja na medijske  napade na najboljeg hrvatskog pop-pjevača Marka Perkovica Thompsona. Kako Veleposlanstvo tako i Generalni konzulat RH nisi reagirali na laži i objede pojedinih medija, a bili su i te kako dužni reagirati. Dakle o cemu se ovdje radi? VIŠE
15. svibnja 2014.
Nova generacija biologa prema izboru časopisa Cell
Znanstvenica IRB-a dr. Iva Tolić među 40 najboljih mladih svjetskih biologa
Jedan od najprestižnijih znanstvenih časopisa na svijetu Cell, povodom obilježavanja 40. godišnjice, odabrao je „generaciju budućnosti“ - 40 znanstvenika ispod 40 godina starosti koji rade u raznim područjima biologije - da predstave svoja viđenja znanosti i istraživanja te vlastitu karijeru. Među 40 odabranih našla se i znanstvenica Instituta Ruđer Bošković (IRB) dr. Iva Tolić.
U svom dosadašnjem radu dr. Tolić bavi se istraživanjem jednog od najsloženijih bioloških procesa – starenjem. Njena grupa na institutu Max Planck u Dresdenu identificirala je i prvi potencijalno besmrtni organizam, kvasac afričkog piva, koji se pomlađuje kod svake diobe.

Dr. Tolić fascinirana je kretanjima unutar stanice od kojih su neka aktivni procesi posredovani motornim proteinima dok su druga jednostavno termički uvjetovana. Iako su do sada identificirane brojne molekule uključene u unutarstanična gibanja, izazov je razumjeti kako se one sastavljaju u složene strukture s vitalnim funkcijama za stanicu. Kako nastaje diobeno vreteno koje služi za ispravno razdvajanje kromosoma tijekom diobe stanice? Kako dolazi do kretanja kromosoma tijekom diobe tjelesnih stranica (mitoze) koja je izuzetno važna za somatske stanice (npr. obnavljanje tkiva) ili tijekom redukcijske diobe (mejoze) zahvaljujući kojoj se dobivaju nove kombinacije gena i koja osigurava genetičku raznolikost organizama iste vrste? - neka su od pitanja na koja dr. Tolić pokušava pronaći odgovore.

Nakon devet godina provedenih na institutu Max Planck, dr. Tolić odlučila se vratiti u Hrvatsku na IRB gdje će u Zavodu za molekularnu biologiju osnovati grupu i nastaviti svoja istraživanja koristeći pri tome najmoderniju opremu poput konfokalnog mikroskopa vrijednog 5 milijuna kuna koji je nedavno nabavljen u sklopu EU projekta Innomol.
Rođena Zagrepčanka, dr. Tolić diplomirala je molekularnu biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, a kao znanstveni novak radila je na IRB-u. Nakon obrane doktorata (2002) u Zagrebu na temu stanične mehanike odlazi na poslijedoktorska usavršavanja u institut Niels Bohr u Kopenhagenu i Sveučilište u Firenci.
Od 2005. radi kao voditeljica istraživačke grupe na institutu Max Planck u Dresdenu. Tijekom rada na Max Plancku vodi šest projekata koje financira Njemačka zaklada za znanost i objavljuje preko 50 znanstvenih radova. 2014. godine vraća se na IRB u Zavod za molekularnu biologiju. IRB

 

26. travnja 2014.
Ante Nazor: dijaspora odigrala važnu ulogu u borbi za neovisnost Hrvatske
Zbirka dokumenata autora Vladimira Benkovića “Dokumenti iz iseljeništva – Uloga hrvatskih intelektualaca u borbi za slobodnu Hrvatsku” predstavljena je u auli Sveučilišta u Zagrebu i sadrži dokumente o radu AMCA-e Toronto u vrijeme Domovinskog rata i uspostave slobodne Hrvatske. Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor rekao je da su “svojim sustavnim i aktivnim pomaganjem Republici Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata AMCA udruge širom svijeta odigrale važnu ulogu u borbi za njezinu neovisnost”. VIŠE22. travnja 2014.
Priznanje liječnici i počasnoj konzulici Hrvatske u Italiji Branitelji dr. Neli Sršen dodjeljuju 'Veliko zlatno srce'
"To će priznanje hrvatski branitelji uručiti ovoj iznimnoj ženi, prije svega, zbog njezinog angažmana oko niza vrlo uspješnih humanitarnih akcija, zbog pomaganja hrvatskim braniteljima te njezina angažmana oko promicanja vrijednosti slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države", priopćeno je danas
ZAGREB - Dr. Neli Sršen, liječnici, počasnoj konzulici Hrvatske u Italiji i predsjednici Udruge Hrvatska kuća u Padovi, hrvatske braniteljske udruge dodijelile su priznanje "Veliko zlatno srce". VIŠE

08.4.2014.
Američki Hrvati i ove godine stipendiraju nadarene studente iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. 

Hrvatska školska zaklada
, najveća hrvatsko-američka organizacija za stipendiranje nadarenih studenata u domovini, sa sjedištem u Kaliforniji, i ove će godine stipendirati studente iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. 

VIŠE


Frizerka Valentina Maretić i Anka Drandić / FOTO: Jadran Babić / CROPIX

25. ožujka 2014.

HRVATSKI SNOVI
DVA LICA OBEĆANE ZEMLJE Anka: U Kanadi imamo sve; Valentina: Ima posla, ali ne i života
Kanada kao obećana zemlja, u kojoj teku med i mlijeko, ili daleka, bezdušna destinacija gdje se radi po cio dan, živi na kredit kao i u domaji, te provede život da bi se u mirovini vratilo rodnoj grudi?!
Mišljenja ima raznih, kao i iskustava, no prema statistikama, sve više Hrvata trajno leti preko oceana u pravcu Kanade!

Prema informacijama Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a temeljem procjene Veleposlanstva RH i Generalnog konzulata u Kanadi, Hrvatskih katoličkih misija i popisa stanovništva Kanade, smatra se da danas tamo živi oko 250.000 hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka. Ta statistika mogla bi se, sudeći po aktualnom trendu, uskoro dobrano nabildati...

28. veljače 2014.

H. Hitrec: Dragocjeni hrvatski dokumenti iz Kanade
Almae Matris Croatiae Alumni Ogranak Toronto
U nakladi AMCA – ogranak Toronto objavljena je opsežna zbirka dokumenata (1280 stranica) koji svjedoče o djelovanju bivših studenata Zagrebačkoga sveučilišta u Kanadi tijekom devedesetih godina prošloga stoljeća. Urednik je Vladimir Benković, a suradnik i sponzor Ivan Hrvoić.
Kronika kaže da su hrvatski intelektualci u Kanadi, kao i svi Hrvati u iseljeništvu u toj i drugim zemljama svršetkom osamdesetih osjetili da se bliže sudbonosne godine u kojima će se voditi bitka za slobodnu i samostalnu hrvatsku državu. VIŠE

 

3. prosinca 2012.
Dylan optužen zbog izjave o Hrvatima
Američkog pjevača Boba Dylana francusko je pravosuđe optužilo za "uvredu" i "poticanje mržnje" protiv Hrvata zbog njegove izjave listu Rolling Stone u kojoj je Hrvate usporedio s nacistima, rekao je u ponedjeljak izvor iz pravosuđa, javile su agencije i mediji.
Pjevač je saslušan i "optužen" prigodom njegova posjeta Parizu sredinom studenog gdje je održao nekoliko koncerata a francuska ministrica kulture Aurelie Filippetti mu dodijelila orden Legije časti. Dylan je saslušan po tužbi Predstavničkog vijeća hrvatskih udruga i zajednice Francuske (CRICCF) zbog njegovih izjava u razgovoru za časopis Rolling Stone od listopada 2012.

U tom je razgovoru, u kojem je bilo riječi o njegovom učešću u pokretu za prava crnaca, Dylan rekao da crnci mogu "osjetiti" rasiste, "baš kao Židovi naciste, a Srbi Hrvate". O slučaju će suditi 17. odjel pariškog suda specijaliziran za medije.

Ako sud utvrdi da je kriv suočit će se s globom i uvjetnom kaznom, navodi Reuters. Na upit agencije AFP predstavnik tvrtke Sony-BMG Music France, Dylanovog izdavača, rekao je da "ne zna ništa o tome".
Odgovorni u CRICCF-u za sada nisu imali komentara, izvijestio je AFP. Britanski list The Guardian naveo je da je CRICCF, iako Francuska ima oštre zakone za govor mržnje, u svojoj izjavi rekao da traže samo ispriku. "Nemamo ništa protiv časopis Rolling Stone ili Boba Dylana kao pjevača. No ne možete hrvatske ratne zločince izjednačiti sa svim Hrvatima", izjavio je glavni tajnik CRICCF-a Vlatko Marić, naveo je list. Glas Istre


15. studenoga 2013.
Nacionalna Federacija američkih Hrvata
Hrvati u SAD-u stvaraju pritisak na senatore
Begicheva rezolucija je dobro izbalansirana i detaljna zakonodavna inicijativa
Protekloga tjedna višegodišnji hrvatski politički aktivist u Sjedinjenim Američkim Državama Zvonko Labaš napisao je pismo koje je predsjednik Nacionalne federacije američkih Hrvata - kulturne fondacije (NFCA - CF) Paul Tonsetic-Kunder proslijedio američkim senatorima u kojemu ih je pozvao da zajednički podupru rezoluciju 131 američkog senatora hrvatskoga podrijetla Marka Begicha u kojoj se traži imenovanje posebnog izaslanika američkog predsjednika za Balkan te popravljanje pozicije Hrvata u ovoj zemlji.


6. studenoga 2013.
Guverner Ohija spašava obraz republikanaca
Hrvat Kasich ustao protiv "rata protiv siromašnih"
John Kasich nije prvi republikanac koji je iskazao zabrinutost smjerom kojim ide njegova stranka, ali je ovo prvi put da na to upozorava političar njegova ranga i autoriteta
Zahvaljujući vodstvu republikanske stranke prošlog je tjedna ukinuta pomoć u bonovima za hranu koju je dobivalo skoro 50 milijuna najsiromašnijih Amerikanaca.

17. rujna 2013.
HDZ će u promjeni ustava tražiti nefiksnu kvotu za hrvatsko iseljeništvo i dopisno glasovanje
Podršku SDP-ovu prijedlogu ustavnih promjena kojima bi se trebala ukinuti mogućnost zastare za politički motivirana ubojstva HDZ će uvjetovati još nekim promjenama, a u stranci se neslužbeno doznaje da bi jedan od zahtjeva mogao biti vraćanje na nefiksnu kvotu i jednostavnije glasovanje za Hrvate izvan Hrvatske.
"Ako govorimo o promjeni Ustava, onda tražimo jasne definicije, ali naš paket će biti još malo prošireniji, neće se svoditi samo na ovo", rekao je novinarima predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko prije početka današnje stranačke klauzure u Velikom Trgovišću.


5. veljače 2013.
Predstavljanje Hrvatskog iseljeničkog zbornika
Predstavljanje Hrvatskog iseljeničkog zbornika održati će se u HMI u Zagrebu, 19. veljače, s početkom u 13. sati.
Zbornik će predstaviti: mr. sc. Marin Knezović, ravnatelj Matice, prof.dr. sc. Vlado Puljiz, dr.sc. Željka Lovrenčić, dr.sc. Rebeka Mesarić Žabčić,te urednica Vesna Kukavica.
Hrvatski iseljenički zbornik 2013., sa sažetcima na engleskom i španjolskom jeziku, ima 8 tematskih cjelina, koje se sastoje od 36 samostalnih autorskih priloga. Prilozi, s više ili manje informacija, povezuju 20 zemalja svijeta. Raznorodna građa je raspoređena na 392 stranice, a ilustrirana je s mnoštvom fotografija iz autentičnih iseljeničkih zajednica od Amerike do Australije.
Matica, realno i virtualno susretište raseljenoga naroda, najavljuje u godišnjaku portal hrID - vlastiti digitalni repozitorij, koji nastavne sadržaje za poučavanje hrvatskoga jezika i kulture putem računala dovodi u svaki iseljenički dom diljem svijeta. M.M.


14. svibnja 2012.
Plamen slobode obišao svijet: Jedan narod - jedno srce - jedna istina

U organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa "Plamen slobode" danas je obišao svijet i tako postao na jedan poseban, hrvatski način globalni događaj. Akciji Plamen slobode pridružili su se Hrvati u stotinjak gradova na svim kontinentima. Buenos Aires, Sao Paulo, Vancouver, London, Singapur, New York i Pariz samo su neke od svjetskih metropola u kojima je upaljen Plamen slobode. U nastavku pogledajte slike kako je to izgledalo diljem svijeta.(hkv)
(Kliknite na imena gradova kako bi vidjeli slike)
Frankfurt,  Adelaide,  Berlin,  Canberra,  Darmstadt,  Göteborg,  Hamburg,  Johannesburg,  Lourdes,  Luzern, Mulheim,  Melbourne,  North Fremantle,  Pariz,  Petrinja,  Regensburg,  Singapur,  Split,  Wollongong,  Zagreb27. travnja 2012.
U Buenos Airesu umro fra Stipan Gregov
Zadar, (IKA) – Okrijepljen svetim sakramentima, u franjevačkom samostanu u Buenos Airesu, u utorak 24. travnja u 76. godini života, 49. godini redovništva te 44. godini svećeništva, od srčanog infarkta preminuo je fra Stipan Gregov, OFM, član Franjevačke kustodije zadarske franjevačke provincije sv. Jeronima u Argentini. Pokopan je u srijedu 25. travnja u Baia san Blaz, ispred kapele koju je sagradio na tlu koje je proglasio hrvatskom zemljom.
Fra Stipan, rođen je 1936. u Pašmanu, na istoimenom otoku. Od 1954. je u Argentini. Iz ondašnje Jugoslavije pobjegao je najprije u Italiju pa u Čile, a potom u Argentinu. Ondje je 1963. stupio u novicijat, obukavši franjevački habit kao član zadarske provincije sv. Jeronima. G. 1968. u Buenos Airesu završio je teološki studij, te je iste godine zaređen za svećenika. U Franjevačkoj kustodiji obavljao je više odgovornih dužnosti, između ostalih bio je kustos zadarske Franjevačke kustodije u Argentini, višegodišnji voditelj misije u Baia san Blaz, a obavljao je i druge odgovorne službe i dužnosti u Kustodiji. Fra Stipan brat je fra Joakima Jakija Gregova, OFM, franjevca također zadarske provincije, poznatog kipara i svestranog umjetnika.13. travnja 2012.
U spomen na veterane i pale borce hrvatskoga podrijetla u Falklandskom ratu
(rat za argentinske Malvine)

Falklandski rat (rat za argentinske Malvine) ili Rat za Južni Atlantik vodio se između Republike Argentine i Ujedinjenog Kraljevstva na Falklandskim otocima, na otoku Južna Georgija i na otočju Južni Sandwich. Rat je započeo 2. travnja 1982. iskrcavanjem Argentinaca na otočje, a završio je 14. lipnja 1982. argentinskom predajom u Puerto Argentino (Stanley); time je Ujedinjeno Kraljevstvo ponovno preuzelo vlast nad otočjem. Povod sukobu bila je borba za suverenitet nad južnim otocima koje je Ujedinjeno Kraljevstvo 1833. silom otelo te njima zavladalo. Taj događaj Argentina nikada nije prihvatila te i dalje otoke smatra neodvojivim dijelom svog teritorija; dapače, Argentina smatra da su otoci u nezakonitom posjedu Ujedinjenog Kraljevstva.3. travnja 2011.
U povodu Uskrsnih blagdana promocija knjige monsinjora Antuna Cirimotića                       
Zajednica Hrvata u Republici Makedoniji i Makedonsko hrvatsko društvo iz Tetova organizirali su u povodu Uskrsnih blagdana promociju knjige „ Istinska ljubav  prečasnog monsinjora Antuna Cirimotića, generalnog  vikara  Skopske  biskupije i Apostolskog  egzarhata u  Makedoniji i izložbu umjetničke fotografije mlade umjetnice Melke Nikolovske  iz Skopja.
VIŠE

21. ožujka 2012.
HKZ ŠVICARSKA: LIKOVNA UMJETNOST
Natječaj likovnih radova djece Hrvata izvan Hrvatske
Objavljeni su najbolji likovni radovi internacionalnog nagradnog natječaja za djecu Hrvata izvan Hrvatske a najbolji od najboljih odabrat će se i vašim glasom. Radovi djece školskog uzrasta 1- 4 razred, 5-8 razred. više o natječaju OVDJE.
HKZ u Švicarskoj

28. studenoga 2011.
ETO JEZIKA ZA NAS:
U jeziku Moliških Hrvata nema ni jedne psovke
Ova glazbena skupina potomci su Hrvata koji su pred Turcima još prije nekoliko stotina godina iz Dalmacije uzmakli preko mora u Italiju, i tamo ostali sve do današnjih dana.
Još uvijek koriste izvorni Hrvatski jezik, i održavaju običaje starih krajeva najbolje što mogu.
Dr. Vladimir Markotić, antropolog s Harvarda, proveo je nekoliko mjeseci još davnih 1960-tih sa tom hrvatskom 'kolonijom'. Prema njegovim tvrdnjama, u jeziku Moliških Hrvata nema niti jedne psovke kakve se danas mogu čuti diljem Lijepe Naše!


19. listopada 2011.
In memoriam
Mate Kolić  (1939. – 1981.)

Dana 19.x.2011. navršava se 30 godina od smrti vjernog hrvatskog rodoljuba Mate Kolića, kojeg je ubila udbina krvnička ruka po nalogu jugokomunističkih zločinaca u Parizu.
“O Hrvatska, o moja domovino, ti moja majko, ti moja davnino! ti porobljeni, oteti mi kraju! gle, svog života sin ti daje dar!”
Mate Koliću, tebi – za tvoja patriotska djela, koja si napravio za Hrvatsku, viječna ti i velika hvala. Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!
Prijatelji i suborci

23. rujna 2011.
DILJEM SVIJETA UVERTIRE SREDIŠNJEM PROSVJEDU U DEN HAAGU
VANCOUVER / BUENOS AIRES / RIM- Pod geslom "Za naše generale" nekoliko stotina Hrvata u Vancouveru okupilo se izražavajući nezadovoljstvo haaškim presudama hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču i davajući potporu „hrvatskoj šestorci” iz Bosne i Hercegovine.
Prosvjednici u Vancouveru ujedno su dali potporu demonstracijama Hrvatskog svjetskog kongresa koje će se u subotu, 24. rujna 2011. s početkom u 14 sati održati u Den Haagu (trg Plein) s ciljem ukazivanja na činjenicu da Hrvatska nije utemeljena na zločinima ni etničkom čišćenju, da su hrvatska vojska i policija branili suverenitet i integritet svoje zemlje te da je Oluja bila legitimna vojna operacija kojom je zaustavljen rat i otvoren put prema trajnom miru u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

10. svibnja 2011.
Poruka mladih Hrvata Sydney-a za hrvatske generale:"Oslobodite one koji su oslobodili nas"

Krik boli hrvatskih branitelja diljem naše Domovine povodom nepravedne Haške osude hrvatskih generala odjeknio je dvadeset tisuća kilometara i do mladih Hrvata Sydney-a koji su instinktivno reagirali dajući svoj glas potpore braniteljima kao i našim uznicima. Bez imalo oklijevanja kao nekad, 1991. i sad su krenuli na zapovjed svojih rodoljubnih osjećaja. Brzinom munje vijest se pretvorila u akciju. Samoincijativno su se sastali u prostorijama-Hrvatskog Društva Sydney. Razradili plan i krenuli na posao.

19. siječnja 2011.
APEL ZA POMOĆ
Obnova Hrvatskog doma u Brisbanu
U poplavama koje još traju a koje su poharale Australiju stradalo je i područje na kojem je nastanjena velika hrvatska zejdnica.Načinjena je velika materijalna šteta no na sreču nije bilo ljudskih žrtava.
U Brisbanu je nastradao Hrvatski dom koji je u cjelosti poplavljen kao i hrvatsko športsko igralište. Hrvati iz Brizbana poručuju da će obnoviti dom i dalje u njemu se družiti i njegovati hrvatsku tradiciju i običaje.
SWIFT CTBAAU2S Name: Croatian Community Centre QLD Ltd Flood Appeal
Bank: Commonwealth Bank of Australia BSB: 064 130 A/C: 1054 7005


Kontakt osoba Dino Badrak ili Nikola Bilic ,
tel. +61 (0430) 180 423 , email: dinobadrak@gmail.com


21. prosinca 2010.
ANTON E. BASETIĆ
Prva žrtva jugoterora u hrvatskoj emigraciji
Piše: Ante Čuvalo
Likvidacije Hrvata počele su već osnutkom Kraljevine Jugoslavije.  Prvom žrtvom drži se Anton Basetić, ubijen u Chicagu 1921.

Progon, svakovrsni progon, bio je jedna od povijesnih poveznica koja premošćuje vrijeme od krvavog rođenja do još krvavije smrti Jugo države.  No, velikosrpski teror u hrvatskim zemljama počeo je i prije ujedinjenja (počeo je u Vukovaru 9. rujna 1918.), a još osjećamo zadah smrti koja je harala i poslije njezine službene smrti.  Primarni srpski teror je također bio uzrokom terora na teror, ne samo među Hrvatima, nego i kod drugih koji su trebali nestati radi velikosrpskog projekta.  Ta megalomanska mora, koja je progutala toliko krvi i života, nažalost je i danas živa i svakodnevno je očitija i hrabrija!
O Hrvatima koji su ubijeni u emigraciji poslije Drugog svjetskog rata (najmanje 69) konačno se saznaje i u domovini. 

Ekskluzivno za HIC
Interviju sa Marianon Buconichem iz Argentine (VIDEO)
Govori za HIC: Vladimir Sesar iz Brazila
(VIDEO)
Govori za HIC: Boris Jurašinović (Francuska) (VIDEO)

Govori za HIC: Igor Bistrić (SAD)
(VIDEO))

27. srpnja 2010.
Jedno srce spojilo pet kontinenata
Tijekom Igara bilo je dosta govora o preseljenju Croolimpijade iz Zadra u neki drugi hrvatski ili grad u Hercegovini. Najviše zbog organizacijskih problema s kojima su HSI bile suočene ove godine. Interes su tako pokazali Split, Šibenik i Međugorje
Završile su druge Hrvatske svjetske igre. Ambiciozan projekt Hrvatskog svjetskog kongresa uspješno je okončan u petak kada je održana dodjela medalja najboljima u 12 disciplina. Hrvati iz 24 zemlje vrhunac petodnevnog (sportskog) druženja doživjeli su u prepunom klubu Arsenal koji će mnogima ostati u sjećanju kao podsjetnik na nezaboravno iskustvo sudjelovanja na Croolimpijadi.(više)


2. srpnja 2010.
Svečano otvaranja Igara
Igre otvaraju ministri Yelich i Jandroković!
Svečano otvaranje II. HSI-a održat će se 18. srpnja 2010. s početkom u 18:00 sati u katedrali sv. Stošije sa prigodnim misnim slavljem. Kulturno umjetnički program sa mimohodom delegacija te podizanje zastave Igara nastavlja se u 19:30 sati na poljani Pape Ivana Pavla II. Igre će službeno otvoriti ministrica za gospodarsku raznolikost Zapadne Kanade Lynne Yelich zajedno sa hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem. (HSK)


24. svibnja 2010.
Izvječće iz Hrvatske iz 1955. godine i popratno pismo Ivana Meštrovića
Premda je Drugi svjetski rat završio u svibnju 1945., rat protiv hrvatskog naroda nastavio se i u poraću. Nastavilo se s borbom na ostvarenju velikosrpskog plana, koji je bio i ostao dobro poznat svim Hravtima, osim nekim bivšim i sadašnji političarima i balkanskim "vizionarima" u Hrvatskoj. Režimi, ljudi i taktike su se mijenjale, ali velikosrpski cilj je ostao isti.

10. ožujka 2008.
REZOLUCIJA HRVATSKOG SVJETSKOG KONGRESA (HSK)
Hrvatski Svjetski Kongres osnovan je pred osamnaest godina sa svrhom da bude krovna Organizacija svim hrvatskim udrugama izvan granica Republike Hrvatske, kako bi koordinirano djelovale u korist interesa svih Hrvata.

 

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre