HIC grbovi-500-100
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
vijesti-politika

HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

10.svibnja 2022.
IZJAVA TIJEKOM SASTANKA S VON DER LEYEN
Hrvatska osudila izjavu Vikora Orbana, veleposlanik pozvan na razgovor

Viktor Orban


Hrvatska osuđuje izjavu predsjednika mađarske vlade Orbana, priopćilo je danas Ministarstvo vanjskih i
europskih poslova nakon što je Viktor Orban prošli tjedan izjavio da njegova zemlja ne bi imala
problema s embargom na uvoz ruske nafte da "joj nisu oduzeli more"
, očito se referirajući na
hrvatsku obalu čiji su dijelovi nekoć bili u sastavu Ugarske"Hrvatska osuđuje izjavu predsjednika mađarske vlade Orbana. Osuđujemo, također, bilo kakve teritorijalne pretenzije prema drugim suverenim državama. Nastavno na to, mađarski veleposlanik u RH pozvan je danas u MVEP na razgovor, dok je veleposlanik RH u Mađarskoj zatražio razgovor u nadležnom ministarstvu očekujući objašnjenje ovakvih izjava koje nepotrebno narušavaju naše dobrosusjedske odnose", stoji u priopćenju MVEP-a.

Orban je 2020. izazvao negativne reakcije u Hrvatskoj nakon što je na svojem profilu na Facebooku objavio kartu takozvane velike Mađarske.

karta velike Mađarske


Pozadina Orbanove izjave protivljenje je europskom embargu na uvoz ruske nafte, zbog čega je Mađarsku jučer posjetila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Kako je objasnio jedan europski diplomat za France Presse, Mađarska bi za sigurnu opskrbu naftom trebala novi naftovod koji bi je povezao s Hrvatskom, koja ima pristup moru. Stoga traži jamstva da će se Zagreb angažirati na izgradnji te infrastrukture, kao i jamstva o europskim financijskim sredstvima.


Oni koji imaju more i luke, imaju i mogućnost dovesti naftne tankere, rekao je Orban prošli tjedan, kako ga prenosi Politico. 

- Da nam more nije oduzeto, i mi bismo imali luke, dodao je. 

Reakcije zastupnika

Orbanovu izjavu o luci komentirala je i saborska zastupnica Sandra Benčić (Možemo!).

- Orban je imao niz izjava koje su za Hrvatsku uvredljive i u određenom kontekstu ugrožavajuće, zato nikad nismo razumjeli Plenkovića, ne samo zbog bliskog odnosa s mađarskom vladom, nego i zbog činjenice da je čitav naš energetski sektor vezan uz energetsku politiku mađarske vlade, što se događa od spajanja Ina - Mol i nastavljeno je u mnogim drugim aspektima energetske politike, kazala je.

Poručila je kako očekuje da će na takve izjave reagirati premijer Andrej Plenković i druge institucije zadužene za vanjsku politiku, a nada se kako će oni uvidjeti da Orbanov režim ne možemo smatrati vrlo bliskim i prijateljskim Hrvatskoj, pogotovo jer se "diči onim što u stručnim krugovima zovu iliberalnom demokracijom".

 


Zastupnik Zvonimir Troskot (Most) podsjetio je da je Most već i ranije upozoravao da je ova vlada s premijerom Andrejom Plenkovićem i bivšim ministrom gospodarstva Tomislavom Ćorićem intenzivno radila na "mađarizaciji" energetskog i financijskog sektora.

Troskot je na mađarskom jeziku poručio: "Hrvatska nikada neće biti mađarska zemlja." Drži kako nije
slučajno da se središta određenih banaka otvaraju u Zadru, da se državljanstva hrvatskih građana kupuju za nekoliko stotina eura, da je kupljena Ina i energetski uvjetuju iskopine plina na granici Hrvatske i Mađarske te se uvjetuje Petrokemiji proizvodnja kako to odgovara Mađarskoj.

Također, smatra i kako nije slučajno da smo izgradili nekoliko dalekovoda i plinovoda prema Mađarskoj i tako postali itekako ovisni o toj zemlji.


HRT.hr/HIC.hr
foto:

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre