HIC grbovi-500-100
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama03.rujna 2021.
PARAOLIMPIJADA U TOKUJU
Hrvatski paraolimpijci do sada osvojili četiri medalje

hrvatski paraolimpijci, Tokijo


Hrvatski paraolimpijci i paraolimpijke do sada su u Tokiju osvojili četiri medalje. To je ukupno 21. hrvatsko odličje u povijesti ljetnih POI. Hrvatska sada ima pet zlata, šest srebrnih i deset brončanih medalja.

Dino Sinovčić, bronca

Najbolji hrvatski paraplivač Dino Sinovčić (29) u Tokiju je osvojio je broncu u kategoriji plivanje na 100 m leđno.Sinovčić je do bronce stigao u dramatičnoj završnici prestigavši u posljednjim metrima Kineza Hong Yanga. Dino je na koncu bio treći s rezultatom 1:15.74, srebro je osvojio Argentinac Matiasa de Andrade (1:15.40), dok je zlato osvojio Kinez Hongguanga Jia (1:12.72). Isti je poredak bio i u jutrašnjim kvalifikacijama.

"Ovo je nešto fenomenalno, trenutno nema nitko sretniji od mene. Znam da će mnogi misliti da to tek bronca, ali treba biti ponosan što sam uopće ovjde. Zatim što sam ušao u finale, a borit se za medalju i osvojiti je iznad toga nema ništa," kazao je plivač splitskog Mornara.

Sinovčić je u Tokio stigao kao aktualni svjetski, bivši europski i aktualni europski doprvak. I u Tokiju je bio jedan od kandidata za medalju.

Mužinić i Dretar Karić, bronca u ekipnom natjecanju


Hrvatske parastolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić u tokiju su osvojile broncu u ekipnom natjecanju. To je ukupno 21. hrvatsko odličje u povijesti ljetnih POI. Hrvatska sada ima pet zlata, šest srebrnih i deset brončanih medalja.

Prvu medalju za Hrvatsku osvojila je Milka Milinković u bacanju koplja 1992. godine u Barceloni. Slijedile su četiri bronce u Ateni 2004. godine - tri plivačke Mihovila Španje, te jedna Jelene Vuković u bacanju diska. U Pekingu 2008. Hrvatska je osvojila četiri medalje - tri zlata i srebro. Prva mjesta osvojili su Antonia Balek u bacanju koplja i kugle, te Darko Kralj u bacanju kugle, dok je Branimir Budetić u bacanju koplja bio srebrni.
U Londonu 2012. Darko Kralj je osvojio srebro u bacanju kugle, drugi je bio i Zoran Talić u skoku u dalj, Mihovil Španja je doplivao do bronce, Mikela Ristoski je doskočila do bronce, a treći je bio i Budetić u bacanju koplja.


Velimir Šandor, srebro u bacanju diska

Hrvatski paraolimpijac Velimir Šandor (35) osvojio je srebrnu medalju u bacanju diska u kategoriji F52, osvojivši tako prvo odličje za Hrvatsku na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

Atletičar velikogoričkog Uspona je prije pet godina u Rio de Janeiru osvojio broncu, no sada je otišao i korak dalje ostvarivši najveći uspjeh u karijeri.

Nakon iscrpljujućeg i dugotrajnog natjecanja, Velimir Šandor je do srebra stigao s rezultatom 19.98 metara, dok je zlato osvojio Poljak Piotr Kosewicz s četiri centimetara boljim rezultatom. Broncu je osvojio Indijac Vinod Kumar bacivši disk 19.91m, a legendarni Latvijac Aigars Apinis, vlasnik osam paraolimpijskih medalja u disku i kugli je na kraju bio četvrti (19.54).

Ovo je čudo, ne znam što se opće dogodilo. Znam da sam u Tokiju, ali ne znam gdje se nalazim jer su duša i tijelo negdje drugdje', kazao je Velimir Šandor koji je 2006. godine doživio prometnu nesreću i završio u kolicima.

Priznao je kako mu je buđenje u bolnici nakon prometne nesreće bilo jedno od najtežih iskustava u životu, a ova medalja najemotivniji trenutak. Sa suzama u očima posvetio je medalju majci koja je preminula prošle godine.

'Ovo je definitvno najemotivniji trenutak i ovu medalju posvećujem majci koja me napustila prošle godine. Ona me gurnula u sport, motivirala me i bodrila. Ovo je posveta njoj i mama velika ti hvala. Znam da si ovo ti režirala', dodao je atletičar rodom iz Opatije u Pokuskom.

 


Bez medalje ali veliki uspjeh

Hrvatski paraolimpijac Matija Sloup osvojio je odlično četvrto mjesto u bacanju kugle u kategoriji sportaša niskih rastom na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, dok je Marijan Presečan u kategoriji F53 u bacanju kugle bio šesti. Bio je to sjajan nastup 25-godišnjeg Sloupa, član kutinskog kluba Odisej.

"Ovo je bila jako teška godina i jako težak ciklus i fizički i psihički. Početkom godine sam tri i pol mjeseca bio ozlijeđen, tada sam mislio da neće biti ništa od Tokija. No, uspio sam se oporaviti i sjajno pripremiti. U Tokio sam došao s najboljom formom u životu," dodao je zahvalivši se svojoj ekipi s kojom radi, treneru Dubravku Brdovčaku, fizioterapeutkinji Nataliji Sloup, te kondicijskom treneru Tomislavu Markiću.

Sloup je na svjetskom prvenstvu u Londonu 2017. bio četvrti za samo jedan centimetar, sada je opet završio korak do medalje.

 hrt/ HIC.hr
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre