HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HRVATSKI ŠAH

Hrvatski šah, set

01.kolovoza 2022.
NAKON DOGOVORA U TURSKOJ
Iz Odese isplovio prvi brod s ukrajinskim žitaricama, prevozi 26 000 tona kukuruza

brod s ukrajinskim kukuruzom
brod Razoni (AFP)Brod Razoni
koji plovi pod zastavom Sijera Leonea prvi je brod koji je od početka ruske invazije sa žitaricama isplovio iz Ukrajine. Luku u Odesi napustio je jutros s 26 tisuća tona kukuruza. Sutra ga očekuju u turskim vodama gdje će proći provjere, a onda nastavlja put prema libanonskoj luci Tripoli. 

- Prvi brod sa žitaricama od početka ruske agresije isplovio je iz luke. Zahvaljujući potpori svih naših
partnerskih zemalja i UN-a možemo u potpunosti provesti dogovor potpisan u Istanbulu, napisao je na Twitteru ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov.


Plovidba ovoga broda i svih koji bi trebali slijediti omogućena je nakon što su Moskva, Kijev, Ankara i Ujedinjeni narodi potpisali sporazum o izvozu žitarica i gnojiva iz triju ukrajinskih luka.

U njima je, prema ukrajinskim dužnosnicima, usidreno 17 brodova s gotovo 600 tisuća tona tereta.
Uglavnom je riječ o ukrajinskim žitaricama, malo ruskoga žita i umjetnog gnojiva. Šesnaest brodova trebalo bi prevesti 580.000 tona ukrajinskog žita.

Zajednički koordinacijski centar (JCC) sa sjedištem u Istanbulu zatražio je od svih strana da o prolasku broda informiraju vojne snage kako bi se zajamčio siguran prolaz.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je kazao da će zbog rata Ukrajina požnjeti tek polovicu godišnje količine žita.


Na Rusiju i Ukrajinu otpada skoro trećina globalnog izvoza pšenice, no sankcije zapada Rusiji i borbe uzduž ukrajinske istočne morske granice priječile su sigurno isplovljavanje iz luka na Crnom moru.

Prema sporazumu, brodovi sa žitom će isplovljavati iz Odese, Čornomorska i Pivdenija.


Brobena djelovanja na sitoku Ukrajine


Kasno sinoć, prema medijskim izvješćima, ruske snage počele su ofenzivu na Bahmut, jedan od posljednjih gradova u Donecku pod ukrajinskom kontrolom. Novinari javljaju o snažnom bombardiranju Bahmuta.

Navode da je napad počeo nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao civile da napuste bojišnicu u regiji Doneck.

Predsjednik Zelenski sinoć je govorio o premještanju ruskih snaga. 

- Ruska vojska pokušava ojačati položaje u okupiranim dijelovima na jugu naše zemlje, povećava aktivnost u određenim područjima. Dio ruskih snaga prebačen je s položaja na istoku na jug - u regije Herson i Zaporižja. Ali to im neće pomoći, rekao je Zelenski.

Britanske obavještajne službe izvješćuju da je vjerojatno riječ o ruskoj operativnoj prilagodbi radi ofenzive u Donbasu. Usto, Rusi su vjerojatno utvrdili da su na zaporiškoj bojišnici slabi te da njihovim snagama ondje treba pojačanje.

Na jugu Ukrajine, strateški važan grad Mikolajiv jučer je pretrpio vjerojatno najžešće bombardiranje od početka ruske invazije. Nalazi se na glavnoj cesti prema Odesi, najvećoj ukrajinskoj luci na Crnome moru. (HRT.hr)


HIc.hr
foto:


Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre