HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

18-siječnja 2022.
ZAPAD ZABRINUT ZBOG MOGUĆE RUSKE INVAZIJE
Kanada uputila vojni kontigent specijalaca u Ukrajinu; Putin polako povlači svoje diplomate i njihove obitelji iz Ukrajine

Kanadske vojne snage u Ukrajini

Knada je rasporedila mali kontingent specijalnih snaga u Ukrajinu, izvijestio je u ponedjeljak kanadski Global News, nakon što su sigurnosni razgovori prošli tjedan završili bez pomaka u rješavanju napetosti između Moskve i Kijeva.

Rusija je rasporedila više od 100.000 vojnika u blizini granice s Ukrajinom, a Sjedinjene Države u petak su izjavile kako su zabrinute da Rusija priprema izgovor za invaziju ako diplomacija ne uspije ispuniti svoje ciljeve. Prisutnost kanadskih specijalnih snaga dio je pokušaja saveznika iz NATO-a da odvrate rusku agresiju u Ukrajini i identificiraju načine pomoći ukrajinskoj vladi, izvijestio je Global News, pozivajući se na neodređene izvore.

Postrojba je također dobila zadatak da pomaže u razvoju evakuacijskih planova za kanadsko diplomatsko osoblje u slučaju invazije punog razmjera, naveo je Global News, prenosi Reuters.

Glasnogovornik zapovjedništva Kanadskih snaga za specijalne operacije rekao je kako ne može potvrditi vijest, ali da su od jeseni 2020. periodički podržavali ukrajinske sigurnosne snage. Kanadska ministrica vanjskih poslova Melanie Joly boravila je u Kijevu kako bi razgovarala o naporima za odvraćanje Rusije od "agresivnih akcija" te se u ponedjeljak sastala s ukrajinskim premijerom Denysom Shmygalom.

Kanada, koja je treća po broju ukrajinskih stanovnika na svijetu nakon Ukrajine i Rusije, održava misiju obuke u zapadnoj Ukrajini od 2015. godine. Vlasti su u nedjelju pozvale Kanađane da izbjegavaju putovanja u Ukrajinu koja nisu nužna, pozivajući se na "rusku agresiju". (vecernji.hr)
Britanski ministar obrane: Opskrbit ćemo Ukrajinu oružjem za obranu od Rusije
- Donijeli smo odluku o opskrbi Ukrajini lakim protuoklopnim obrambenim sustavima oružja, rekao je Wallace britanskim parlamentarcima.

Wallace je pozvao svog ruskog kolegu da posjeti London u sljedećih nekoliko tjedana kako bi razgovarali o krizi.
- To nisu strateška oružja i nisu prijetnja Rusiji, već su za korištenje u samoobrani, dodao je.

U obraćanju britanskom parlamentu Wallace je rekao da su prvi sustavi već isporučeni u ponedjeljak i malen broj Britanaca uvježbat će u kratkom roku Ukrajince.

Wallace nije specificirao koliko je komada tog oružja poslano, ali je objasnio kakve je prirode.
- To nije strateško oružje i nije prijetnja Rusiji. Ono se koristi u samoobrani.

Ti su sustavi "kratkog dometa... međutim (...) ako tenkovi uđu u Ukrajinu, izvedu invaziju, to će oružje biti dio samoobrane", rekao je.

Wallace je kazao i da je pozvao ruskog kolegu po dužnosti Sergeja Šojgua da posjeti London idućih tjedana kako bi razgovarali o krizi o ne zna hoće li poziv biti prihvaćen.
- Trenutačni jaz velik je, ali nije nepremostiv. Još se nadam da će diplomacija prevladati. Izbor je na predsjedniku (Vladimiru) Putinu, rekao je. (HRT.hr)Njemačka prijeti posljedicama

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je u ponedjeljak kako se nada da se rastuće napetosti s Rusijom oko Ukrajine mogu riješiti diplomatskim putem, ali je upozorila da će Moskva snositi posljedice ako napadne tu zemlju.
"Svaki daljnji agresivni čin imat će visoku cijenu za Rusiju, ekonomski, strateški, politički", rekla je Baerbock, koja je u posjetu Kijevu otkuda putuje u Moskvu. "Diplomacija je jedini način", istaknula je.
(RTL.hr)


Moskva povlači diplomate iz Ukrajine

Tjedan dana prije nego što su počeli intenzivni diplomatski sastanci zbog gomilanja ruskih vojnika na ukrajinskoj granici, američki i ukrajinski dužnosnici su izdaleka promatrali kako je Rusija počela prazniti svoje veleposlanstvo u Kijevu, piše New York Times.

Tako se 5. siječnja, 18 ljudi, uglavnom djece i supruga ruskih diplomata, ukrcalo u autobuse i krenulo kući u Moskvu, tvrdi jedan visoki ukrajinski sigurnosni dužnosnik.

Sljedećih nekoliko dana još je oko 30 ljudi, iz Kijeva i konzulata u Lavovu, u zapadnoj Ukrajini, napustilo zemlju. Diplomatima u druga dva ruska konzulata rečeno je da se pripreme za napuštanje Ukrajine, rekao je sigurnosni dužnosnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Prorjeđivanje ruskog veleposlanstva može biti dijelom propaganda, dijelom priprema za nadolazeći sukob ili djelomično prevara, kažu ukrajinski i američki dužnosnici. (RTL.hr)HIC.hr
foto:

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre