HICHrvatski šah, set


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku14.studenog 2021.
BORBA PROTIV COVIDA
HUBOL reagirao na stav Biskupske konferencije po pitanju testiranja i cijepljenja

cijepljenje protiv covida

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) na svojoj se stranici na Facebook oglasila o porukama koje su biskupi uputili vezano uz cijepljenje i testiranje.

Podsjetimo, Hrvatska biskupska konferencija u petak je objavila priopćenje pod nazivom ” “Je li cjepivo protiv covida-19 moralno prihvatljivo?!”. U priopćenju, između ostalog, ističu da cjepivo protiv covida-19 mora biti dobrovoljno, da testiranje mora biti neinvazivno i da se u sprečavanju zaraze koronavirusom treba paziti na dostojanstvo čovjeka.

Na to su reagirali iz HUBOL-a.

“Poštovani hrvatski nadbiskupi i biskupi,

sljedeći put kad Vas pozovu da udijelite bolesničko pomazanje necijepljenom bolesniku oboljelom od COVID-19 bolesti ili budete čitali brojeve umrlih po kojima je Hrvatska među 10% zemalja u svijetu po smrtnosti od ove bolesti, imajte na umu da ste svojim (ne)djelovanjem tome pomogli.

Umjesto poziva na čin ljubavi, kao što je učinio poglavar Katoličke crkve, vi s puno riječi, a bez razumijevanja i bez duše, podilazite onima koji sad mašu zastavama slobode izbora. Slobode bez odgovornosti.

Pozivamo sve koji su sudjelovali u pisanju Vašeg teksta da dođu u COVID-19 bolnice. Izađite iz svojih kula bjelokosnih. Cijepljeni ste, imate COVID potvrdu, nema straha za Vaše zdravlje.

Pogledajte u oči bolesnike oboljele od COVID-19 bolesti, ali i bolesnike koji nemaju COVID-19 no ne mogu dobiti zdravstvenu skrb jer bolnice trenutno nemaju mogućnosti o njima skrbiti. Pogledajte u oči zdravstvene djelatnike koji o njima skrbe i u dežurstvima često traže slobodan krevet više za oboljele. Oni će Vam reći da je cijepljenje najučinkovitija zaštita od ove bolesti. To je jedina znanstvena istina koju treba jasno izreći. Sve ostale riječi izgovorene o cijepljenju predstavljaju neznanje i mlaki, bljutavi, proračunati kukavičluk.

P.S. Dodatni podsjetnik: izbor dijagnostičkih testova zaista nije specijalistička kompetencija HBK”, poručili su iz HUBOL-a. (hrN1info.com)

Priopćenje HBK-a o cijepljenju prenosimo u cijelosti:

''Iako je u više navrata bilo govora o cjepivu protiv COVID-a, čini nam se uputnim iznova reći nekoliko stvari. Ponajprije svjesni opasnosti uzrokovane pandemijom COVID-a, kao i trenutnim stanjem u društvu, potičemo vjernike i ljude dobre volje na promišljanje i konstruktivnu suradnju u sadašnjim okolnostima radi zajedničke dobrobiti pojedinaca i društva. Ovom kratkom Izjavom u duhu Isusova naloga 'biti sol zemlje i svijetlo svijeta' želimo pružiti svjetlo Evanđelja u ovom izazovnom društvenom trenutku.

1. Kad je Kongregacije za nauk vjere, 21. prosinca 2020., objavila bilješku o korištenju nekih cjepiva protiv COVID-a, naznačila je da je 'moralno prihvatljivo primiti cjepiva protiv COVID-a' (br. 2). Uz to potakla 'na proizvodnju, odobravanje, distribuciju i ponudu etički prihvatljivih cjepiva koja ne stvaraju konflikt u savjesti, kod zdravstvenih djelatnika i kod onih koji će se cijepiti' (br. 4).

Cijepljenje, dakle, ostaje sredstvom prevencije i suzbijanja transmisije zaraznog agensa, ali po naputku Kongregacije, ono 'mora biti dobrovoljno' (br. 5).

2. Posljednjih dana stvorilo se ozračje određenih pritisaka na osobe koje su očitovale problem vlastite savjesti. Tematiziranjem gubitka radnih mjesta i socijalnog statusa radi toga što se neki nisu cijepili dodatno je opteretilo i poljuljalo povjerenje i društvenu klimu. Imajući u vidu kako je temelj društvenog uređenja poštivanje čovjeka i njegova dostojanstva, smatramo potrebnim uzeti u obzir argumente i razloge pojedinaca koji iz opravdanih razloga isključuju mogućnost cijepljenja.

U tom kontekstu, sve mjere i odluke za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom trebaju biti bez prisile i uvjetovanja, kako ističe naputak Kongregacije, posebice u pogledu prava na rad, usluge i sudjelovanje u društvenom životu. Isto tako preporuča se korištenje neinvazivnih metoda i drugih oblika testiranja.

3. Imajući pred sobom čovjeka i njegovo dostojanstvo, potičemo vjernike i građane, djelatnike društvenih zbivanja, nositelje odgovornih službi u društvu, kao i djelatnike obavijesnih sredstava neka dadnu svoj osobni doprinos u stvaranju zdrave međuljudske klime.

Neka u sprječavanju zaraze od koronavirusa paze na dostojanstvo čovjeka i njegova ljudska prava kako se ne bi stvorila diskriminacija u društvu. Posebice treba posvetiti pozornost starijima i siromasima i omogućiti im zdravstvenu i svaku drugu brigu da se osjećaju zaštićenima i 'kod kuće.''' stoji u priopćenju Hrvatske biskupske kofnerencije.

Papa Franjo je 18. kolovoza kazao kako je cijepljenje jednostavan, ali snažan način zalaganja za zajedničko dobro i brigu jednih za druge, pogotovo za najranjivije.

"Molim se Bogu da svatko doprinese svojim malim zrncem pijeska, malim činom ljubavi. Bez obzira na to koliko je malena, ljubav je uvijek sjajna. Doprinesite ovim malim gestama za bolju budućnost", poručio je Papa.

Riječki nadbiskup Uzinić priklonio se vatikanskom stavu i ogradio od stava HBK.

"Cijepljenje je jednostavan, ali dubok način za promicanje općeg dobra i za brigu jednih prema drugima, osobito prema najranjivijima. Molim Boga da svatko od nas dade svoje malo zrno pijeska, mali čin ljubavi", poručio je Mate Uzinić. (dnevnik.hr)

 


Šest djelatnika KBC-a Zagreb dobilo otkaz zbog odbijanja testiranja i cijepljenja

05.studenog 2021.Kao što je bilo najavljeno, u KBC-u Zagreb danas je šest djelatnika te najveće zdravstvene ustanove u Hrvatskoj dobilo otkaz, a među njima nije ni jedan liječnik. Otkaze su tako dobile tri medicinske sestre, medicinski tehničar, pomoćni djelatnik i administrator.

"Razlog otkaza je odbijanja ovih djelatnika da se cijepe odnosno testiraju na covid-19 dva puta tjedno. Oni su nakon što im je rečeno da ne mogu dolaziti na posao bez covid potvrde koristili godišnji odmor a dio je otvorio bolovanja. No, kad su iscrpili sve zakonske mogućnosti, a i dalje se nisu željeli ni cijepiti ni testirati uručen im je danas izvanredni otkaz", kaže prof.dr. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, prenosi jutarnji.hr.

Dodaje da je u tijeku proces otkaza ugovora o radu za još četiri djelatnika iz istog razloga.


Podsjetimo prvi otkazi dodijeljeni su 3.studenog 2021 č
etirima zaposlenicima Centra za rehabilitaciju Stančić iz Dugog Sela otkazan je ugovor o radu jer su odbili testiranje koje je uvjet za dolazak na posao u sustavu socijalne skrbi i zdravstva.

Riječ je o prvim otkazima vezanima uz odluku Nacionalnog stožera civilne zaštite prema kojoj od 4. listopada svi zaposleni u zdravstvenim i socijalnim ustanovama pri dolasku na posao moraju predočiti digitalnu covid-potvrdu, kojom dokazuju da su cijepljeni ili preboljeli virus. Ako nemaju jedan od ta dva uvjeta, dužni su se testirati dva puta tjedno. Logoped, psiholog, defektolog i jedan zaposlenik tehničkog osoblja to odbijaju već mjesec dana, što ih je stajalo radnog mjesta, piše jutarnji.hr.

"Što se tiče zaposlenika Centra za rehabilitaciju Stančić, četiri zaposlenika su odbijala postupiti sukladno Protokolu o provedbi Odluke Stožera civilne zaštite RH o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja svih zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi”, kazali su iz Ministarstva rada i socijalne skrbi.
Dodali su kako su zaposlenici neprekidno odbijali testiranje pa im je 8. listopada upućeno pisano upozorenje o kršenju obveza iz radnog odnosa, a oni ni nakon toga nisu promijenili ponašanje.


Zaposlenica CZSS-a u Vukovaru tražila raskid ugovora

“Budući da su radnici nastavili postupati protivno Odluci, pokrenut je postupak otkazivanja ugovora o radu uz savjetovanje s Radničkim vijećem, koje je dalo suglasnost na planirane otkaze. Radnicima je s današnjim danom redovito otkazan ugovor o radu zbog skrivljenog ponašanja, poštujući sve obveze iz radnog odnosa”, poručili su Jutarnjem iz Ministarstva.

Dodali su i kako je ugovor o radu raskinut i s jednom zaposlenicom Centra za socijalnu skrb u Vukovaru ali na njezin zahtjev. “Ovi otkazi su izuzetak u sustavu socijalne skrbi u kojem su zaposlenici od početka pandemije pokazali iznimno visoku raznu odgovornosti i profesionalnosti”, zaključili su iz Ministarstva.


 telegram.hr/ hic.hr
foto:arhiv

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre