HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
vijesti-svijet
Hrvatski šah, set


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku20.srpnja 2021.
COVID ZONE
Na novoj ECDC karti hrvatska obala narančasta

hrvatska obala u narančastoj covid zoni


Na novoj karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavljenoj u 15.srpnja hrvatska obala više nije zelena nego je, zbog porasta broja slučajeva zaraze koronavirusom, u narančastome.
Podsjetimo, boje za pojedina područja se određuju kombinacijom broja potvrđenih slučajeva zaraze u proteklih 14 dana na 100 tisuća stanovnika i postotkom testirane populacije.

Iako karta ECDC-a ne znači automatsko uvođenje mjera "narančastim i crvenim zemljama", mnoge ga države ipak gledaju kao indikator epidemiološke situacije u nekoj zemlji na temelju kojeg bi mogle svojim građanima uvesti određena ograničenja prilikom putovanja u države koje nisu na zelenoj listi.

Kao što je pisao Jutarnji list, povici brojnih zemalja da se promijeni ovakav covid-narativ sve su glasniji, iako je ECDC zasad i dalje neumoljiv.

Među prvima su o tome počeli govoriti Nijemci i Austrijanci kad su, nakon godinu i pol dana inzistiranja na strogim mjerama, najednom došli do spoznaje kako bi covid-kriza od akutnog izazova mogla postati "pojedinačni medicinski problem", posebno u okolnostima u kojima je gotovo polovica europskog odraslog stanovništva ipak cijepljena pa bi se odluke o putovanjima i turističkoj sezoni ove godine ipak trebale donositi na temelju nekih drugih kriterija.

Slično razmišljaju i u domaćem turističkom sektoru, a direktor udruženja putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba napominje kako su slična promišljanja sve glasnija na razini Unije, kao i strukovnih udruženja.

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić napominje kako sektor vesele najave nekih zemalja da se razmišlja o promjeni načina procjene epidemiološke situacije.

"To je pokazatelj da smo ušli u fazu kad za procjenu situacije nije najvažniji broj zaraženih nego neki drugi kriteriji kao što su hospitalizacije i broj smrtnih slučajeva. Pa to vidimo na primjerima nekih zemlja u kojima imamo rast slučajeva, ali ne i rast težih oblika oboljenja ili smrti. Po nama, logična bi bila odluka da se svijet nauči živjeti s virusom, ali i da se promijeni način kako se iscrtava ECDC-ova karta, a koja još uvijek boju zemlje određuje na temelju broja novoprijavljenih slučajeva", kazao je Ostojić.

I dok britanske aviokompanije najavljuju otvaranje novih linija za Hrvatsku – Jet2 zasad ih je najavio devet – Mediteranu curi vrijeme i manevarski prostor za spašavanje sezone jer smo već zagazili u polovicu srpnja. Ako će promjena u procjenjivanju opasnosti doista biti, struka upozorava da to treba
biti odmah ili bismo ovogodišnju sezonu mogli završiti i ranije nego prošle godine. (jutarnji.hr)Hrvatska u Velikoj Britaniji na zelenoj listi


Britansko veleposlanstvo u Zagrebu potvrdilo je da je Hrvatska prebačena sa žute na zelenu covid listu za putovanja iz Engleske, a ta će se odluka početi primjenjivati od 19. srpnja u 4 sata ujutro.

Na službenim stranicama britanske vlade navodi se da se Hrvatska trenutno nalazi na žutoj listi, te da će se pomaknuti na zelenu listu u ponedjeljak 19. srpnja u 4 sata ujutro.

- Ako prije toga doputujete u Englesku iz Hrvatske na vas će se primjenjivati pravila za žutu listu, navodi se na stranicama www.gov.uk.

Britanski mediji ranije su javili da nakon premještanja na zelenu listu putnici koji se vraćaju u Englesku iz Hrvatske, Bugarske, Hong Konga ili Tajvana neće morati u karantenu.

Prema novim smjernicama britanske vlade za putovanja u Englesku u pandemiji objavljenima u srijedu, na žutu listu su sa zelene stavljeni Baleari i Britanski Djevičanski Otoci, a na crvenu sa žute Kuba, Indonezija, Mjanmar i Sijera Leone.

Svi oni koji su potpuno cijepljeni i vraćaju se iz zemalja sa žute liste neće morati u karantenu, ali mlađi ljudi s primljene obje doze ipak će morati u karantenu u svom domu, prenijeli su mediji.

Svi koji se vraćaju iz zemalja s crvene liste morat će u hotelsku karantenu. (HRT)
9.srpnja 2021.
Ažurirana Covid karta, sve više zelenih regija u europi

covid karta Europe

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC)
objavio je ažuriranu kartu Europe. Na ovotjednoj karti cijela Hrvatska je u zelenoj zoni što pokazuje povoljnu epidemiološku sliku.

Karta po bojama prikazuje 14-dnevnu incidenciju, stopu zaraženih koronavirusom,  u pojedinoj europskoj zemlji na 100.000 stanovnika.


U zelenom su i zemlje u okruženju Hrvatske kao i većina Europe. 

Žutom bojom označeni su dio Španjolske, dio Skandinavije te Irska, a crvenom Portugal, veći dio Španjolske te Cipar.

ECDC je europska agencija sa sjedištem u Stockholmu, a njezine COVID karte pokazatelj su i za turiste je li sigurno ići na neku destinaciju.


Hrvatski otoci Covid free zone

U 2020. sve više crvenih zona u Europi


 

hrt / HIC.hr
Foto: ECDC