HIC samo najbolje iz Hrvatske


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

09.srpnja 2021.
PUTOVANJA U VRIJEME COVIDA
Nova pravila za izdavanje Covid potvrde

EU covid potvrda

Od jučer su na snazi su nova pravila o izdavanju EU digitalnih COVID potvrda u Hrvatskoj. Novom izmjenom sada su omogućili izdavanje potvrda onima koji su preboljeli koronu te su dobili jednu dozu cjepiva.

Potvrdu tako sada mogu zatražiti oni koji su cijepljeni s jednom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) koji unatrag 180 dana od dana primitka cjepiva imaju pozitivan test.

Potvrdu mogu zatražiti od dana cijepljenja, a potvrda će vam vrijediti 210 dana od dana primitka cjepiva. Novo je pravilo da će osoba potvrdu moći zatražiti odmah po primitku prve doze cjepiva.

Kada je riječ o osobama koje su preboljele covid, a zaraza im je potvrđena PCR testom, nakon što dobiju prvu dozu cjepiva, odmah će moći dobiti covid-potvrdu. Potvrda će vrijediti 210 dana, kao i kod osoba koje su cijepljene s dvije doze.

Još je krajem svibnja Europska komisija dala preporuku da bi potpuno cijepljeni, kao i oporavljeni od covida koji su primili prvu dozu, trebali u prelascima granice biti pošteđeni testiranja i karantene, no dosad se čekalo i na takvu potvrdu koja bi bila korištena u domaće svrhe.U primjeni europske digitalne potvrde


Od 1.srpnja 2021. primjenjuju se europske digitalne covid potvrde. Od tog datuma je na snazi je i nova odluka o prijelazu granice, po kojoj građani EU-a mogu ulaziti u Hrvatsku bez ograničenja uz predočenje covid potvrde. Potvrde se mogu koristiti i za koncerte, klubove na otvorenom, sportska događanja itd.

Potvrdu je dosad preuzelo više od 300.000 građana, a u sustavu je dosad evidentirano 54.000 prelazaka hrvatske granice s digitalnom covid potvrdom izdanom u 23 države, kazao je ministar Božinović.


Premijer Andrej Plenković ponovno je pozvao na cijepljenje - dosad je u Hrvatskoj jednu dozu cjepiva primilo oko 44 posto odraslog stanovništva. Jučer smo imali 136 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a još je jedna osoba umrla.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon užeg kabineta Vlade u srijedu je rekao da su donijeli novu odluku o prijelazu granice, koja stupa na snagu od sutra, 1. srpnja, a vrijedit će do 15. srpnja.
-Od 1. srpnja na razini Europske unije na snagu stupa primjena EU digitalnih covid potvrda. Naša odluka je s tim usko povezana jer će svi građani EU-a koji imaju potvrdu moći bez ikakvih ograničenja ući u RH, rekao je Božinović, dodavši kako je za očekivati da ju neće imati svi, te će njih pustiti kao i do sad uz predočenje potvrde o cijepljenju, preboljenju ili nedavnom testiranju (brzi antigenski test ne stariji od 48 sati ili PCR test ne stariji od 72 sata).

- Osobe koje dolaze iz smjera trećih zemalja, a nalaze se na listi tzv. aneks prvi preporuka vijeća, one više ne moraju imati poseban razlog za dolazak u RH, ali moraju predočiti jedan od tri dokaza, dodao je.  Istaknuo je i da će HZJZ na svojim internetskim stranicama redovito objavljivati popis zemalja na koje se primjenjuju posebne epidemiološke mjere.

Mi sa svim ovim odlukama želimo najviše što je moguće kontrolirati epidemiološku situaciju, a granica u tome ima veliku ulogu u vrijeme sezone. Također, s ovom odlukom šaljemo jasnu poruku da nema nekontroliranog ulaska u RH, naglasio je ministar Božinović.

Dodao je i da je novost što će sva testna mjesta, ali i HZZO, od 2.7. izdavati i covid digitalne potvrde.

- Više nitko ne može reći da je to neki problem, istaknuo je. 

- Svi ćemo se riješiti ili na neki način pojednostaviti ove muke ako se cijepimo, jer to je jedini izlaz, zaključio je ministar Božinović.

Hrvatska uvela covid putovnicu

MVEP: Ulazak u Hrvatsku državljana članica EU/ EGP


HIC.hr
foto:


 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre