HIC samo najbolje iz Hrvatske


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

29.srpnja 2021.
PUTOVANJA U VRIJEME COVIDA
COVID potvrde od danas u ljekarnama

EU covid potvrdaCovid potvrde od danas se mogu podignuti u ljekarnama u tiskanom obliku ili će se poslati elektroničkom poštom.

Za dobivanje potvrde bit će dostatno predočiti iskaznicu zdravstveno osigurane osobe ili osobnu iskaznicu na osnovu koje će ljekarnik ili farmaceutski tehničar upisom OIB-a u web aplikaciju preuzeti Covid potvrdu.

"Uključivanje ljekarnika i ljekarni u proces imunizacije stanovništva značajno doprinosi dostupnosti cijepljenja, naročito u ruralnim i depriviranim sredinama što u konačnici pridonosi većoj procijepljenosti stanovništva", ocijenili su iz HZZO-a.

Covid potvrda može se dobiti ako je zadovoljen jedan od uvjeta - cijepljenje prvom ili s obje doze cjepiva, negativni PCR test ili brzi antigenski test i preboljenje bolesti.

09.srpnja 2021: Od jučer su na snazi su nova pravila o izdavanju EU digitalnih COVID potvrda u Hrvatskoj. Novom izmjenom sada su omogućili izdavanje potvrda onima koji su preboljeli koronu te su dobili jednu dozu cjepiva.

Potvrdu tako sada mogu zatražiti oni koji su cijepljeni s jednom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) koji unatrag 180 dana od dana primitka cjepiva imaju pozitivan test.

Potvrdu mogu zatražiti od dana cijepljenja, a potvrda će vam vrijediti 210 dana od dana primitka cjepiva. Novo je pravilo da će osoba potvrdu moći zatražiti odmah po primitku prve doze cjepiva.

Kada je riječ o osobama koje su preboljele covid, a zaraza im je potvrđena PCR testom, nakon što dobiju prvu dozu cjepiva, odmah će moći dobiti covid-potvrdu. Potvrda će vrijediti 210 dana, kao i kod osoba koje su cijepljene s dvije doze.

Još je krajem svibnja Europska komisija dala preporuku da bi potpuno cijepljeni, kao i oporavljeni od covida koji su primili prvu dozu, trebali u prelascima granice biti pošteđeni testiranja i karantene, no dosad se čekalo i na takvu potvrdu koja bi bila korištena u domaće svrhe.U primjeni europske digitalne potvrde


Od 1.srpnja 2021. primjenjuju se europske digitalne covid potvrde. Od tog datuma je na snazi je i nova odluka o prijelazu granice, po kojoj građani EU-a mogu ulaziti u Hrvatsku bez ograničenja uz predočenje covid potvrde. Potvrde se mogu koristiti i za koncerte, klubove na otvorenom, sportska događanja itd.

Potvrdu je dosad preuzelo više od 300.000 građana, a u sustavu je dosad evidentirano 54.000 prelazaka hrvatske granice s digitalnom covid potvrdom izdanom u 23 države, kazao je ministar Božinović.


Premijer Andrej Plenković ponovno je pozvao na cijepljenje - dosad je u Hrvatskoj jednu dozu cjepiva primilo oko 44 posto odraslog stanovništva. Jučer smo imali 136 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a još je jedna osoba umrla.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon užeg kabineta Vlade u srijedu je rekao da su donijeli novu odluku o prijelazu granice, koja stupa na snagu od sutra, 1. srpnja, a vrijedit će do 15. srpnja.
-Od 1. srpnja na razini Europske unije na snagu stupa primjena EU digitalnih covid potvrda. Naša odluka je s tim usko povezana jer će svi građani EU-a koji imaju potvrdu moći bez ikakvih ograničenja ući u RH, rekao je Božinović, dodavši kako je za očekivati da ju neće imati svi, te će njih pustiti kao i do sad uz predočenje potvrde o cijepljenju, preboljenju ili nedavnom testiranju (brzi antigenski test ne stariji od 48 sati ili PCR test ne stariji od 72 sata).

- Osobe koje dolaze iz smjera trećih zemalja, a nalaze se na listi tzv. aneks prvi preporuka vijeća, one više ne moraju imati poseban razlog za dolazak u RH, ali moraju predočiti jedan od tri dokaza, dodao je.  Istaknuo je i da će HZJZ na svojim internetskim stranicama redovito objavljivati popis zemalja na koje se primjenjuju posebne epidemiološke mjere.

Mi sa svim ovim odlukama želimo najviše što je moguće kontrolirati epidemiološku situaciju, a granica u tome ima veliku ulogu u vrijeme sezone. Također, s ovom odlukom šaljemo jasnu poruku da nema nekontroliranog ulaska u RH, naglasio je ministar Božinović.

Dodao je i da je novost što će sva testna mjesta, ali i HZZO, od 2.7. izdavati i covid digitalne potvrde.

- Više nitko ne može reći da je to neki problem, istaknuo je. 

- Svi ćemo se riješiti ili na neki način pojednostaviti ove muke ako se cijepimo, jer to je jedini izlaz, zaključio je ministar Božinović.

Hrvatska uvela covid putovnicu

MVEP: Ulazak u Hrvatsku državljana članica EU/ EGP


HIC.hr
foto:


 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre