HIC
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

hrvatski šah

Hrvatski šah, set


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku
07.travnja 2022.
OD SUBOTE 9.TRAVNJA
Ukidaju se gotovo sve epidemiološke mjere

Stožer civilne zaštite, presica

Čini se da se napokon nakon dvije godine vraćamo starom normalnom. Stožer civilne zaštite donio je
odluku o ublažavanju epidemioloških mjera.

- Ovo je dosad definitivno najveće ublažavanje mjera od početka epidemije. Naime, od petka 8.travnja točno u ponoć vrijedit će dvije osnovne mjere.


Prva se odnosi na nošenje maski, koje će ubuduće biti obvezne samo u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi. Također, bit će obvezne u svim okolnostima koje su visokog rizika. U okolnostima niskog rizika maske će biti preporuka, sve će to ubuduće ovisiti o individualnoj procjeni
pojedinca.

Druga mjera odnosi se pak na privremenu odluku o prelasku državne granice. Naime, državljani
trećih zemalja koji dolaze u Hrvatsku, više neće morati navoditi razloge zašto prelaze granicu, već samo predočiti
COVID potvrdu
. To pak neće vrijediti za državljane zemalja Europske unije. Kada govorim o COVID potvrdama, ostaje obveza provjere i predočenja u sektoru zdravstva i socijalne skrbi.

Kada sve zbrojimo, Stožer je zapravo donio odluku da se ukidaju gotovo sve mjere, pritom mislim i na ugostiteljski sektor, mjere u školama, javnom prijevozu i ostalim segmentima života, prenosi HRT.hr.

 Od petka u ponoć stavljamo izvan snage gotovo sve odluke Stožera koje se tiču svih dosadašnjih ograničenja. Ostaje samo obveza korištenja maski za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu i zaposlenika ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom, kao i za posjetitelje korisnicima - izvijestio je Davor Božinović, načelnik Stožera civilne
zaštite.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako su sretni što mogu sudjelovati i prisustvovati redukciji mjera, dodavši kako će određeni oprez ipak zadržati u zdravstvenom sustavu i sustavu socijale, kod onih oni
koji su najosjetljiviji s obzirom na vrstu usluga koje pružaju  bolesnim sugrađanima, starijima, nerijetko imunokompromitiranima.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je preporuka da se na svim mjestima na kojima se do sada nosila maska, ona nosi i dalje.

- Svi oni koji su odgovorni i koji žele čuvati svoje zdravlje i zdravlje svojih sugrađana i svojih obitelji, će nastaviti prakticirati nošenje maski onako kako smo to imali i do sada - rekao je.

-  Zasad gledajući na varijante virusa koje kruže, odnosno subvarijante, čini se da bi, barem u našem području u kojem očekujemo ljeto, situacija mogla ostati stabilna do jeseni, jer se ništa novo na vidiku
ne događa - poručila je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević".

Nakon ovih odluka Stožera civilne zaštite čini se kao da smo stigli nadomak starom normalnom, međutim iz Stožera napominju da ovo ne znači da je epidemija uistinu i gotova jer virus je i dalje prisutan. I dalje se treba pridržavati epidemioloških mjera, kao što i dalje vrijedi poziv na cijepljenje. 
COVID potvrde

Europska komisija (EK) je 4.veljače je predložila da se produlji primjena digitalnih COVID potvrda za godinu dana, do 30. lipnja 2023. godine.

Kako bi se olakšalo sigurno slobodno kretanje tijekom pandemije, Europski parlament i Vijeće donijeli su
14. lipnja 2021. Uredbu o EU digitalnoj COVID potvrdi, koja se primjenjuje od 1. srpnja 2021., a trebala
bi se prestati primjenjivati 30. lipnja 2022.

O nacionalnoj upotrebi EU digitalnih COVID potvrda i dalje odlučuju same države članice. Zakonodavstvom EU-a o digitalnoj potvrdi ne propisuje se niti zabranjuje upotreba te potvrde na nacionalnoj razini (npr. za pristup događajima ili restoranima).

Međutim, ako država članica uspostavi sustav potvrda za COVID za domaće potrebe, trebala bi osigurati da se i EU digitalne COVID potvrde potpuno prihvaćaju za iste svrhe.

Digitalne COVID potvrde omogućile su sigurnije putovanje unutar Europske unije tijekom pandemije.

- Ne možemo predvidjeti kako će se pandemija razvijati, ali možemo građanima omogućiti da se i dalje koriste potvrdom koja funkcionira i koja se svugdje prihvaća. Bez ovog produljenja moglo bi doći do uvođenja raznih nacionalnih sustava, što bi pak moglo otežati snalaženje i stvoriti razne prepreke, izjavio je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

Komisija je također predložila da se visokokvalitetni laboratorijski antigenski testovi uključe u vrste testova za koje
se može izdati potvrda o testiranju. (HRT)

U Hrvatskoj je obveza COVID potvrde, za ulaz u javne i društvene ustanove, na snazi od 16.studenog 2021.

Mjenjaju se pravila u Hrvatskoj i drugim europskim zemljama
HRT.hr/ HIC.hr
foto:arhiv

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre