HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-EU
HRVATSKI ŠAH

Hrvatski šah, set30.rujna 2021.
ZBOG MIGRANATA S BLISKOG ISTOKA
Litva, Latvija i Poljska na granici s Bjelorusijom postavljaju bodljikavu žicu

bodljikava žica na granici Litve i Latvije

Litva i Latvija počele su graditi ogradu na granici s Bjelorusijom kako bi spriječile ilegalne migrante da uđu u EU preko njezine vanjske granice.

Litva je počela graditi 508 kilometara dugu ogradu. Valjci bodljikave žice postavljaju se na jednom dijelu granice u blizini mjesta Druskininkai, objavila je u srijedu litavska vlada. Pripremni radovi također su u tijeku na drugim dijelovima granice, dodala je.

Završetak izgradnje planiran je za 2022. godinu, a ukupna cijena bit će 152 milijuna eura.

U susjednoj Latviji također su počeli radovi na izgradnji ograde na granici s Bjelorusijom.

Kao kratkoročno rješenje, na različite dijelove granice bit će postavljeno više od 37 kilometara spiralne bodljikave žice.

Vlade u Vilniusu i Rigi optužuju Bjelorusiju da pomaže izbjeglicama iz ratnih zona da dođu do vanjske granice EU-a i tako želi stvoriti migracijsku krizu.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je upozorio EU krajem svibnja da njegova zemlja više neće sprečavati migrante da putuju u EU, u znak odmazde za jačanje zapadnih sankcija protiv Minska.

Litva, Latvija i Poljska bore se s valom ilegalnih migranata s Bliskom istoka koji prelaze njihove granice. Sve tri proglasile su izvanredno stanje u graničnom pojasu.


I Poljska će postaviti novu žičanu ogradu duž granice s Bjelorusijom a udvostručit će i broj vojnika ondje, rekao poljski ministar obrane, kako bi se zaustavilo migrante koje Minsk šalje u EU kao odgovor na sankcije.

EU tvrdi da bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko vodi "hibridni rat" koristeći migrante kako bi izvršio pritisak na Europsku uniju zbog sankcija koje mu je uvela.

Poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak rekao je da će na granici s Bjelorusijom biti podignuta nova 2,5 metara visoka ograda.

Kazao je također da će broj vojnika na granici biti povećan.
- Potrebno je povećati broj vojnika... Uskoro ćemo udvostručiti broj vojnika na 2000, rekao je.

U kolovozu 2020. nismo imali nijedan slučaj. U kolovozu ove godine imali smo 1400 pokušaja ilegalnih ulazaka. 1000 ljudi smo odvratili s granice. Većina ih je iz Iraka, samo ih je 100 iz Afganistana. Do sad smo u rujnu imali 3000 pokušaja, od kojih je 1000 uspjelo ilegalno ući u zemlju. 700 ih je iz Iraka, a 300 Afganistanaca. Ilegalne migrante ne treba brkati s 1200 Afganistanaca koje je naša vlada prihvatila u sklopu dogovora s EU i koji su prevezeni u zemlju zračnim mostom, kaže časnica poljske granične policije. 

Brojke su se proteklog tjedna još povećale. Reporteri BBC-ja ipak su uspjeli doći do migranata s Bjeloruske strane, tvrde da se nasmrt smrzavaju na granicama Europe.

No sentiment se u Europi promijenio. Iako su ih nekad osuđivali zbog antimigrantske retorike i stava, većina europskih zemalja, uključujući Austriju i Njemačku, danas dijele stavove zemalja Višegradske skupine u koje se ubraja i Poljska i više ne žele migrante. Poljska najavljuje izgradnju ograde. HRT/ HIC.hr
foto: