HIC ukrasi za bor
vijesti-EU
HRVATSKI ŠAH

Hrvatski šah, set05.studenog 2021.
MAĐARSKA NABAVILA PRISLUŠNI SUSTAV PEGASUS
Prisluškuju se neovisni novinari, vlasnici medija, političari... ;
Orban nudi koridor izbjeglicama prema zapadu ako to zapadne zemlje žele

Viktor OrbanČelnik odbora za obranu i unutarnje poslove mađarskog parlamenta priznao je u četvrtak da je ministarstvo unutarnjih poslova kupilo kontroverzni softver za nadzor Pegasus.


Tajne službe i policija djelovali su “sukladno zakonu u svim slučajevima”, naglasio je Lajos Kosa, čelnik parlamentarnog odbora za obranu i unutarnje poslove u Budimpešti u četvrtak, piše web portal hr.n1info.com.

Bilo kakvo špijuniranje pomoću Pegasusa odobrili su suci ili ministarstvo pravosuđa, pojasnio je nakon sastanka parlamentarnog odbora, prenosi državna mađarska novinska agencija MTI.

Zastupnici su na odboru ispitivali ministra unutarnjih poslova Sandora Pintera o upotrebi Pegasusa. Detalji saslušanja pred odborom bit će tajni do 2050.

Novinari, udruge za ljudska prava i digitalni forenzičari počeli su izvještavati o Pegasusu u srpnju. Upozorili su da autoritarne vlade širom svijeta koriste taj softver za nadzor kritičara, opozicije i novinara.

Neovisnim novinarima, vlasnicima medija i političarima u Mađarskoj instaliran je taj softver na mobitel bez njihova znanja.

Mađarska prvotno nije komentirala ta otkrića.

Posljednjih gotovo 12 godina u Mađarskoj je na vlasti nacionalistički Fidesz premijera Viktora Orbana kojega kritičari optužuju za potkopavanje vladavine prava.Orban nudi koridor za izbjeglice prema zapadu - ako zapadne zemlje to želeMađarski premijer Viktor Orban ponudio je u petak koridore za izbjeglice i migrante prema Zapadu,
ako zapadne zemlje to žele.
- Ako ih trebate, uzmite ih, kazao je Orban u intervjuu na radiju u petak.

Također je rekao kako vjeruje da razne varijante covida-19 donose migranti.

Desni nacionalist Orban, koji vlada Mađarskom od 2010., gotovo nikome ne omogućuje apliciranje za azil.

U jeku migrantske krize 2015. postavio je žičanu ogradu na granici sa Srbijom, a izbjeglice i migrante koje presretne mađarska policija vraća natrag u tu zemlju.

Aktivisti za ljudska prava i UN-ova agencija za izbjeglice UNHCR kažu da je takva praksa ilegalna.

Bruxelles pak tvrdi da mađarska politika azila krši europsko i međunarodno pravo. Zbog toga je Europska komisija pokrenula nekoliko postupaka protiv Mađarske, prenosi HRT.hr


hr.n1info.com / HIC.hr
foto: