HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O namaHRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku


17.siječnja 2022.
UZVRATNI POSJET
Ministar Radman boravi u službenom posjetu Rusiji

Gordan Grlić Radman


Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Gerlić Radman u uzvratnom je posjetu Moskvi gdje će se susresti s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom koji je u prosincu 2020. boravio u Zagrebu.

Grlić Radman ujutro se sastao s predstavnicima hrvatskih tvrtki, članicama hrvatsko-ruskog Poslovnog kluba.

To što posjet počinje ovim segmentom jasno pokazuje što gospodarstvo znači za hrvatsko-ruske odnose, rekao je hrvatski veleposlanik u Rusiji Tomislav Car na sjednici na kojoj su sudjelovali predstavnici Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske turističke zajednice i desetak hrvatskih i ruskih tvrtki.

Grlić Radman je tom prigodom kazao kako je 2020. godine izvoz iz Hrvatske u Rusiju povećan za 16,2 posto u odnosu na 2019. godinu i iznosio je 201,7 milijuna dolara.

Za prošlu godinu očekuje dodatan rast od otprilike 25 posto u odnosu na godinu prije.

Naši podaci i statistike kada govorimo o prvih 10 mjeseci 2021. pokazuju da će to biti godina s najvećom robnom razmjenom u zadnjih nekoliko godina, rekao je ministar, najavivši pritom hrvatsko-gospodarski forum koji će se ove godine održati u nekoliko ruskih gradova.

Hrvatska s Rusijom bilježi trgovinski deficit koji je neizbježan sa zemljom bogatom energentima kao što je Rusija, ne samo za nas, nego i za gotovo sve države svijeta, kazao je hrvatski šef diplomacije.

Izrazio je zadovoljstvo što je Hrvatsku prošle godine posjetilo čak 145 tisuća ruskih turista koji su ostvarili 800 tisuća noćenja.

Direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Rusiji Rajko Ružička rekao je kako je to rezultat brzog otvaranja Hrvatske za ruske turiste izdavanjem viza koje je krenulo već 1. travnja, što tada nije radio nitko od konkurenata u Europskoj uniji. Ključno je bilo i što je Hrvatska među prvima počela priznavati rusko cjepivo Sputnjik V, dodao je.

Ove godine očekujemo daljnji rast, ja se nadam da bi ova godina mogla biti rekordna, odnosno negdje oko 200 tisuća ruskih gostiju, rekao je Ružička.

Grlić Radman će se kasnije danas sastati s ruskim ministrom Sergejom Lavrovom i mitropolitom Ruske Pravoslavne Crkve Hilarionom, a potom sudjeluje na neformalnom sastanku Rusko-hrvatskog društva prijateljstva.  

Posjet hrvatskog ministra Rusiji poklopio se s razdobljem velikih napetosti između Moskve i zapada. Zapadne prijestolnice izrazile su zabrinutost zbog ruskog grupiranja vojske na ukrajinskoj granici, strahujući od potencijalne ruske invazije na istok te države. Mediji navode različite brojeve ruskih vojnika na ukrajinskoj granici, no oni su uvijek veći od 100.000. Washington stoga prijeti uvođenjem sankcija koje potencijalno uključuju financijsku izolaciju Rusije, poput izopćenja iz međunarodnog financijskog sustava SWIFT. Moskva, pak, traži pravne garancije da se NATO neće dalje širiti na istok te da se ne postavljaju raketni sustavi u blizini ruskih granica.


Zbog tih napetosti dvije strane održale su nekoliko bilateralnih sastanaka, u Ženevi i Bruxellesu, a izravno su razgovarali i ruski i američki predsjednici Vladimir Putin i Joe Biden. Lavrov je prošli tjedan najavio da očekuje pismeno očitovanje o ruskim zahtjevima ovaj tjedan.


 

HRT.hr/ HIC.hr
foto:arhivVijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre