HIC zastave-stalci-kopljaUNIKATNI
poklon proizvodi


pokon paketi

13.rujna 2021.
UVOĐENJE EURA 1.SIJEČNJA 2023.
Plenković istaknu prednosti prelaska na euro, neće biti referenduma

novčanice -euri

Nakon današnje sjednice Vijeća za uvođenje eura premijer Andrej Plenković i potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis su održali konferenciju za medije. Plenković je istaknuo prednosti uvođenja eura i protivnicima poručio kako će ga Hrvatska uvesti. Dombrovskis je rekao kako nije primijećena inflacija u zemljama koje su uvele euro.

Premijer Andrej Plenković je rekao kako je dominantna tema posjeta Dombrovskisa priprema Hrvatske za ulazak u europodručje. Rekao je kako postoje dva cilja dublje integracije Hrvatske u Europsku uniju - ulazak u Šengenski prostor u koji želimo ući tijekom 2022. godine i za koji smo ispunili sve uvjete te ulazak u europodručje za koji moramo ispuniti akcijski plan do kraja ožujka iduće godine.

- Imamo snažnu podršku potpredsjednika Dombrovskisa, cijele Europske komisije, podršku Europske središnje banke, podršku eurogrupe koju je kazao u četvrtak irski ministar financija, rekao je Plenković.Prednosti uvođenja eura

Ponovio je kako Hrvatska više od 60% svoga izvoza orijentira prema EU, da je više od 60% turista iz eurozone, dvije trećine štednje građana je u eurima, a pola kredita u eurima te kako smo visoko eurizirana ekonomija.

- Ulaskom u europodručje nestat će valutni rizik, nestat će mjenjački troškovi, smanjit će se kamatne stope, potaknut će se strana ulaganja, povećat će se mogućnost financiranja na tržištu kapitala, a sigurni smo da će to imati i efekt na naš kreditni rejting, rekao je premijer.

Dodao je kako je to strateški cilj Vlade, jasno objavljen, na kojem će se ustrajati.

- Na tom tragu veselim se suradnji s EK na ovu temu te želim zahvatiti Dombrovskisu i njegovom timu na podršci, rekao je Plenković.

Plemković je podsjetio da je rok za ispunjavanje svih obveza oko uvođenja eura kraj ožujka 2022. godine te je uvjeren da ćemo sve ispuniti. Uvođenje eura Vlada planira za 1. siječnja 2023.Podrška ambicioznim ciljevima hrvatske Vlade


Dombrovskis je rekao kako je hrvatska Vlada postavila ambiciozne ciljeve, a EK podržava tu ambiciju za uvođenje eura kada se ispune svi uvjeti.

- Premijer Plenković je već istaknuo koristi uvođenja eura. Radi se o drugoj najjačoj valuti na svijetu i iznimno snažnoj ekonomskoj zajednici, što pruža sigurnost ulagačima. EK će dati svoju podršku za uvođenje eura, rekao je Dombrovskis. Plenkovićeva poruka protivnicima eura

Plenković je, odgovarajući na pitanje o inicijativi na hrvatskoj političkoj sceni za referendum o uvođenju eura, rekao kako je hrvatska javnost svjesna da je proces pristupanja u EU jedan od onih političkih projekata koji je uživao veliki konsenzus hrvatske političke scene.

- Konsenzus se često vidio u Saboru, vidio se u procesu kada smo usvajali pravnu stečevinu, vidio se u procesu pregovaranja Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji, zatim u procesu pristupnih pregovora kao i kampanji oko referenduma o članstvu u EU i taj referendum je bio vrlo jasan, rekao je, podsjetivši da je 150 zastupnika diglo ruku za potvrđivanje ugovora i da je taj saziv Sabora bio nešto drukčiji nego danas.

- Iz našeg kuta gledanja, pravno gledano, smatramo da je ta tema riješena i apsolvirana referendumom i glasovanjem u Saboru. Oni koji ne znaju, neka pročitaju članak 5 Ugovora o pristupanju i jasno će vidjeti da je Hrvatska tada i pravno i politički preuzela obvezu pristupanja ulaska u europodručje. Mi na tome inzistiramo, to je dio programa Vlade i to će se i dogoditi, rekao je premijer.

Što se tiče inicijative za neuvođenje eura, rekao je kako to dolazi od aktera na političkoj sceni koji nisu "crno ispod nokta" pridonijeli hrvatskom pristupanju Europskoj uniji.

- Mnogi od njih nisu ni postojali kao političke stranke u tom razdoblju i nemaju nikakav element identifikacije s tim procesom i reformama koje su poduzete u proteklih 20 godina. Planiraju dovoditi neke aktere s europske političke scene koji su također protivnici eura. Mogu ih dovoditi, naš stav je jasan - Hrvatska će usvojiti euro, vjerujem na vrijeme, na dobrobit i korist hrvatskih građana i hrvatske ekonomije, rekao je.


Nije rasla inflacija u zemljama koje su uvele euro

Odgovarajući na pitanje hoće li doći do inflacije u Hrvatskoj, Dombrovskis je rekao kako treba pozorno pratiti utjecaj uvođenja eura umjesto kune na cijene.

- Tome će se pokloniti posebna pozornost, a neko će vrijeme biti paralelno iskazivanje cijena kako bi se građani naviknuli na novo izražavanje cijena u eurima. Nadležna tijela će pratiti cijene, a mogu govoriti i iz latvijskog iskustva gdje smo vodili fer kampanju o uvođenja eura. Učinili smo sve što je potrebno da se spriječi kako se ne bi iskoristilo uvođenje eura za povećanje cijena. Lanci supermarketa su također sudjelovali u toj kampanji. Postoji 0,1% do 0,2% utjecaja na porast cijena jer tu su prilagodbe bankomata, knjigovodstava, blagajna i drugi troškovi. Nismo vidjeli da bi rasla inflacija u zemljama koje su zadnje pristupale uvođenju eura, primjerice u trima baltičkim zemljama, rekao je Dombrovskis.


Vujčić: Etički kodeks za fer ponašanje tijekom konverzije kune u euro

 

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić rekao je kako je otkad smo ušli u tečajni mehanizam prošle godine u srpnju ušli praktički jednom nogom u eurozonu.

- Tada smo ušli u zajednički sustav nadzora i zajednički sustav rezolucije banaka tako da smo mi što se tiče velikog dijela posla  HNB-a već u bankovnoj uniji ili u onome gdje su zelje eurozone. Naše iskustvo je dobro, vrlo dobro smo se uklopili u taj sustav.

Podsjetio je kako je Europska središnja banka preuzela nadzor nad hrvatskim bankama u listopadu 2020.

- Mi radimo na daljnjim koracima za ulazak u eurozonu. Usvojili smo plan zamjene kune eurom. Imamo 6 koordinacijskih odbora koji se bave različitim tehničkim aspektima prelaska na euro. Sve te grupe su već debelo u procesu rada, rekao je Vujčić.

Dodao je kako je odabrano pet motiv za eurokovanice i trenutačno je u procesu natječaj za dizajn. Kovat će se testne kovanice kad se odabere dizajn. 

Vujčić je rekao kako je u završnoj fazi pripreme etički kodeks.

- On će se ponuditi poduzećima i uslugama da ga potpišu gdje će se obvezati na fer ponašanje tijekom konverzije kune u euro, a imat ćemo i monitoring i koristit ćemo najbolja iskustva zemalja koje su dosad radile konverziju, istaknuo je guverner HNB-a.

- Uvjeren sam da će se sve aktivnosti napraviti u predviđenim rokovima i da ćemo biti tehnički spremni za uvođenje eura 1. siječnja 2023., naravno ovisno o odluci Vijeća Europe, rekao je završno.
hrt /hic.hr
foto:
arhivCopyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre