HIC grbovi-500-100hrvatski šah
Hrvatski šah, setzastave-stalci-koplja

zastava na stalku


12.siječnja 2022.
RADNI SASTANAK
Plenković u Dubrovniku razgovarao s i Izetbegovićem
; nakon susreta s Plenkovićem Izetbegović posjetio Mostar


Plenković i Izetbegović na sastanku u Dubrovniku

Hrvatski premijer Andrej Plenković u Dubrovniku je 10.siječnja navečer održao radni sastanak s predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem o situaciji u BiH i izbornoj reformi u toj zemlji.

Plenković je rekao novinarima u Dubrovniku da je radni sastanak “nastavak dijaloga”.

Izetbegović i Plenković posljednji put su se susreli u prosincu u Sarajevu kad je hrvatski premijer boravio u službenom posjetu BiH.

“Tema je naravno Bosna i Hercegovina, dogovori između političkih stranaka, prije svega institucija, ključnih aktera, o reformi izbornog zakonodavstva, pripremama za izbore i jedna snažna poruka podrške BiH kada je riječ o stavu vlade RH o njenoj teritorijalnoj cjelovitosti, suverenosti i jačanju dobrosusjedskih odnosa”, rekao je premijer.

“Tražimo rješenja da i Hrvati budu ravnopravan narod”

Rekao je da će fokus biti “na traženju rješenja u okviru kojih će i Hrvati biti ravnopravan konstitutivan narod i na situaciju u kojoj će i načelo legitimne zastupljenosti biti reflektirano prigodom izbora članova Predsjedništva s teritorija Federacije BiH” i poručio da je to “ono na što ukazujemo godinama”.

Izetbegović  je u subotu rekao da vjeruje kako postoji prostor za dogovor o izmjenama izbornog zakona u BiH na čemu inzistira HDZ BiH kako bi se zaštitila prava hrvatskog naroda.

“Izbora mora biti. Ne vjerujem da će rukovodstvo HDZ-a suučestvovati u nekim dramatičnim blokadama  i time riskirati da se pridruži (članu predsjedništva BiH Miloradu) Dodiku na raznim ‘crnim listama'”, rekao je čelnik SDA. (hr.n1info.com)
Nakon sastanka s Plenkovićem Izetbegović stigao u Mostar

Čelnik Stranke demokratske akcije (SDA) govorio je u Mostaru pošto se u ponedjeljak navečer u Dubrovniku sastao s premijerom RH Andrejem Plenkovićem s kojim je razgovarao o stanju u BiH i tamošnjoj izbornoj reformi te o pripremama zajedničke sjednice dviju vlada.

Imperativ je popravljati odnose Bošnjaka i Hrvata bez obzira što se dogodilo, i što ste vi u Hercegovini najbolnije osjetili. I odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine, rekao je Izetbegović nakon razgovora sa stranačkim vodstvom u Hercegovini.

Sadašnje stanje u odnosima Hrvata i Bošnjaka, te Hrvatske i BiH neprirodno je, rekao je Izetbegović.

- Učinit ću sve da se jedno neprirodno stanje, gdje smo mi ponovno pokvarili odnose s Hrvatima, odnosno mi s Hrvatima, ili Hrvatska s nama ili mi s Hrvatskom, da se ta stvar popravi jer to je jako štetno i za BiH i za Hrvatsku, istaknuo je čelnik SDA koji je i predsjedavajući državnog Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.


Izborni zakon

Premijer Plenković je "vrlo dobar sugovornik", rekao je Izetbegović i upozorio da predsjednik RH Zoran Milanović neprimjereno Bošnjake naziva 'zlostavljačima nad Hrvatima u BiH'.

U Dubrovniku je bilo riječi o potrebi provedbe izborne reforme kako bi se relaksirali odnosi dvaju naroda budući da Hrvati u BiH stalno upozoravaju da ih preglasavaju tri i pol puta brojniji Bošnjaci pri izboru hrvatskog člana BiH Predsjedništva i izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda.Izetbegović smatra da su Hrvati u BiH nezadovoljni zbog jedne pozicije člana Predsjedništva i pri tome je istaknuo da su Hrvati, s obzirom na svoju brojnost, prezastupljeni u državnim institucijama.

Na barem stotinu pozicija, ministarskim, direktorskim, šefova upravnih odbora, Hrvati u BiH imaju preko onoga što im Ustav jamči i priče o ugroženosti time padaju u vodu, rekao je.

Te stvari nisu istaknute i to trebaju znati lideri u Hrvatskoj, ocijenio je.

Na temu izmjena Izbornog zakona BiH, Izetbegović je poručio "Ali da bi se nešto dobilo mora se nešto dati i s naše strane i sa strane HDZ-a".

Zauzeo se za to da se u okviru izborne reforme u BiH kojom bi se zajamčila mogućnost Hrvatima da biraju svoje legitimne političke predstavnike istodobno redefinira uloga Doma naroda koji bi po tome stavu prestao biti ravnopravan parlamentarni dom, te bi samo odlučivao o pitanjima vitalnog nacionalnog interesa.

Izetbegović nije optimist da bi se u sljedećih mjesec dana mogao postići dogovor o izmjeni Izbornoga zakona što je kao mogućnost naveo predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je najavio intenziviranje razgovora već sljedećeg tjedna uz posredovanje SAD-a i EU-a.


Čović nikad neće dobiti treći entitet niti hrvatskog člana Predsjedništva

Bošnjaci ne prihvačaju nijedan prijedlog koji ide u smjeru ravnopravnosti Hrvata;
Velika Britanija na Balkan šalje jakog kandidata

Energetika

U razgovoru s premijerom Plenkovićem, tvrdi Izetbegović, usuglasili su se da je potrebno utjecati na izgradnju Gornjih horizonata, vodnog i elektroenergetskog projekta koji vlasti Republike Srpske planiraju realizirati na području istočne Hercegovine s prevođenjem voda koje su bile pritoke Neretve, a što prijeti velikom dijelu Hercegovine i južne Hrvatske.

- Preusmjerava se nevjerojatnih pet ili šest milijardi kubičnih metara godišnje iz slijeva Neretve k rijeci Trebišnjici. To bi pustinju napravilo od tog dijela Hercegovine, rekao je Izetbegović.Sankcioniranje Milorada Dodika

Na pitanje o sankcijama protiv srpskog člana BiH Predsjedništva Milorada Dodika, Izetbegović je rekao da je njegovo ponašanje traži odlučnije i efikasnije sankcije.

Izetbeogvić je izrazio očekivanje da će nove sankcije protiv Dodika donijeti i neke europske zemlje poput Njemačke, Nizozemske, Italije i pojedinih skandinavskih zemalja.

Američko Ministarstvo financija i State Department su ranije ovog tjedna objavili kako su uveli sankcije članu Predsjedništva BiH Dodiku zbog umiješanosti u korupciju te narušavanja stabilnosti BiH. Osim Dodika sankcioniran je i njegov pravni savjetnik Milan Tegeltija te njegova supruga Tijana a zbog korupcije je kažnjen i bivši član SDA Mirsad Kukić, lokalni moćnik iz Banovića kod Tuzle koji je tamo formirao svoju stranku a ona je sada članica vladajuće koalicije u Tuzlanskoj županiji. (HRT.jr)


ČUDO NEVIĐENO
U samo dva tjedna Hrvati preuzeli više od 50 ministarskih i direktorskih pozicija!

Hrvati od 300 važnih pozicija imaju 46 pozicija preko onoga što im Ustav garantira. Bošnjaci su se morali odreći 46 pozicija da bi BiH omilili Hrvatima”, šokirao je Izetbegović javnost u Hrvatskoj otkrivši do tada strogo čuvanu tajnu.

Za dva tjedna broj pozicija (ministarskih i drektorskih) koje su Bošnjaci prepustili Hrvatima više se nego udvostručio. Nakon razgovora s premijerom Plenkovićem u Dubrovniku lider SDA je izjavio kako mu je “imperativ poboljšati odnose s Hrvatima” koji, kako je kazao, sada imaju “100 pozicija više nego što im po Ustavu pripada”.

Ako merhametli Bakir ovom progresijom nastavi “poboljšavati odnose s Hrvatima”, očekivati je da će Hrvati u BiH do kraja godine imati više od 1000 ministara i direktora, mimo onog što “Ustav predviđa”. Ali džaba, nezahvalnim Hrvatima Bakir nikako ugoditi, zapeli za onu jednu u Predsjedništvu pa ne puštaju.

Ukoliko Hrvati nastave insistirati na ustavnom pravu da biraju svog predstavnika u Predsjedništvo BiH i sve izaslanike u hrvatski Klub federalnog Doma naroda, a Bakir sa svojom merhametli politikom, moglo bi im se dogodili da za dvije-tri godine steknu dvije-tri tisuće rukovodećih pozicija više nego što im pripada, a da Bošnjaci ostanu bez i jedne. Pa neka vide ima li ta stvar smisla.

A što je sve Bakir uz asistenciju druga Zlatka, ili Zlatko uz asistenciju Bakira i pomoć međunarodnih prijatelja Bosne u proteklih 20 godina učinio za Hrvate vidi se i po tome što su Hrvati po Washingtonskom i Daytonskom sporazumu do 2000-te imali paritet u Vladi Federacije, jednak broj ministara i zamjenika kao i Bošnjaci. I k tomu jednak broj izaslanika u hrvatskom klubu Doma naroda (30) kao i Bošnjaci. Dočim od tada imaju 17 izaslanika, pri čemu im Bošnjaci biraju trećinu, a Srbima čak dvije trećine. Hrvati su, nakon intervencije bivšeg visokog visokih predstavnika Petritscha od 2000-te izgubili ravnopravnost i postali manjina u Vladi F BiH koja odlučuje o raspodjeli cca 5 milijardi maraka proračunskog novca godišnje. U raspodjeli novca od PDV-a, također, imaju manje jer Sarajevu treba dvostruko više. Kao i stotine milijuna maraka iz federalne blagajne za “uvezivanje radnog staža” rudarima i drugim zaposlenicima u poduzećima na bošnjačkim područjima.

Na tom ugađanju Hrvatima, kako bi im “omilili BiH”, a poglavito FBiH bošnjačka politika nije se zaustavila. U dva mandatna razdoblja Hrvate su oslobodili svih ministarskih obveza u Federalnoj vladi. U vrijeme “Alijanse” i “Platforme”, a u tri navrata nisu htjeli da se Hrvati zamaraju teškim državničkim poslovima u Predsjedništvu BiH, pa su taj ne mali teret natovarili na nejaka pleća bosanskom patrioti Komšiću.

Oslobodili su ih i obveza imenovanja veleposlanika BiH iz hrvatske kvote, koje su, ni krivom ni dužnom natovarili na leđa a kome drugom nego opet svom Zlatnom ljiljanu. Ne želi Bakir Hrvate opterećivati ni teškim i kompliciranim obvezama ravnatelja Federalne policije, niti rukovođenjem Federalnom televizijom. Sve kako bi im omilio BiH.

Nastavi li s ovom politikom Hrvati će biti prisiljeni zahtjevati od Izetbegovića da počne “pogoršavati odnose s Hrvatima”. A, možda, nije na odmet da u riječniku bosanskog jezika provjere  značenje riječi “poboljšavati”.(Milan Šutalo /HMS.ba )


HIC.hr
foto: arhiv

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre