ADRESAR HRVATA
IZVAN RH-2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr30.rujna 2015.
POLITIČKA SENZACIJA
Premijer Milanović hvali bivšu premijerku Jadranku Kosor

Jadranka Kosor i premijer Milanović

Danas imam puno više respekta prema radu Jadranke Kosor dok je bila premijerka nego što sam ga imao prije tri ili četiri godine kad smo bili politički suparnici. Mislim da je u tom svjetlu danas, s određenim vremenskim odmakom, i ukupna hrvatska javnost više respektira nego što je tada, izjavio je premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, a prenosi  Jutarnji list.

Mikanović je želi u svojoj koaliciji

Milanović kaže da relativno često razgovara s Jadrankom Kosor, ali tvrdi da joj nije nudio mjesto na listi. Dodaje, međutim, da u kontekstu današnjeg sagledavanja njenog rada kao premijerke “i o tome mogu razgovarati”.
Bivša premijerka nije željela davati izjave na ovu temu. No, bliskim je osobama povjerila da je razgovarala s Milanovićem, da joj je on rekao kako s njom dijeli europske vrijednosti te stajališta o pravnoj državi i naznačio mogućnost suradnje. Njena pozicija je, kako doznajemo, da joj je daljnja politička aktivnost ograničena činjenicom da je bila predsjednica HDZ-a i premijerka u HDZ-ovoj Vladi.
A to je, smatra J. Kosor, činjenica koja joj priječi bilo kakvu suradnju sa SDP-om. Osobe koje su joj bliske i s kojima dijeli političke stavove i razmišljanja prenose da ona razlikuje HDZ od aktualnog vodstva te stranke, premda je svjesna da isti ljudi koji su joj pljeskali dok je bila predsjednica sada plješću Tomislavu Karamarku.

Čačić čeka odgovor

Bivša premijerka i dalje želi biti aktivna u politici, no po informacijama jutarnjeg lista još nije donijela konačnu odluku o tome tko će joj biti politički partneri na izborima. Najviše simpatija ima za Most nezavisnih lista, ali je ona njima neprihvatljiva iz istih razloga zbog kojih je njoj SDP – jer je bila premijerka i predsjednica HDZ-a. Otvoreni su, doznajemo, razgovori s predsjednikom Reformista, Radimirom Čačićem, odnosno koalicijom koju je sklopio sa strankom bivšeg predsjednika Ive Josipovića, Naprijed Hrvatska.

Bez obzira na to u kojoj će kombinaciji izaći na izbore, Jadranka Kosor sa sobom donosi značajan politički kapital. Najviše joj se vrednuje što je nakon gubitka na parlamentarnim izborima, potom na unutarstranačkima, te na kraju izbacivanja iz HDZ-a, nastavila političku karijeru u smjeru koji se odlikovao racionalnošću i zrelošću kakva dolikuje bivšoj premijerki. Oslobođena stranačkih okova, J. Kosor je vrlo često u žestokim i ostrašćenim obračunima između vlasti i oporbe bila glas razuma. Tako je, primjerice, kada se radilo o uvođenju dvojezičnih ploča u Vukovaru isticala potrebu poštivanja zakona koji jamče pravo na upotrebu jezika i pisma nacionalnih manjina. Kada su prosvjedi takozvanih šatoraša prijetili prerastanjem u nerede, bivša je premijerka vrlo nedvosmisleno rekla da “branitelji trebaju dijeliti sudbinu svih građana Hrvatske”.

Kritike u Saboru

No, Kosor ni nakon izbacivanja iz HDZ-a nije povlađivala vladajućoj garnituri. Vrlo često je bila kritična i prema njihovim potezima. Tako je prozivala vlast jer je SDP-ova većina prvo oklijevala staviti na dnevni red izmjene izbornog zakonodavstva, a onda kada se počelo raspravljati o prijedlogu, osporavala je neka od rješenja, uključujući i takozvanu žensku kvotu.


Milanović o datumu izbora

Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je jučer u tijekom posjete prihvatilštu za izbjeglice u Opatovcu da bi volio kada bi parlamentarni izbori bili nakon 18. studenoga, odnosno nakon obilježavanja godišnjice vukovarske tragedije.
– Volio bih da izbori budu 22. studenoga, ali o tome odlučuje predsjednica države. To je jedina odluka koju mora donijeti ove godine i nadam se da se pripremila. HDZ, međutim, želi na izbore što prije jer osjećaju i vide da iho hvatamo i prestižemo. I ovako ionako ću prošetati i sljedeće godine kao predsjednik Vlade – rekao je Milanović, koji se osvrnuo i na štrajk prosvjetara. – Drago mi je da sindikati vide kako Hrvatska raste, jer sad kad to vide, žele da im plaća naraste. Mogu obećati razgovore o povišici, ali ne mogu reći kada i koliko. Ja nisam Karamarko – poručio je premijer. N. P.

jutarnji.hr/HIC

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre