Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 


UNIKATNI
poklon proizvodi


pokon paketi


22.srpnja 2015.
SUDAC OTKRIVAO PODATKE IZ ARBITRAŽNOG POSTUPKA
Vesna Pusić sazvala izvanrednu sjednicu povodom napisa u Večernjem listu: Gubimo Piranski zaljev.


Vesna Pusic

Vesna Pusić

Vrlo smo zabrinuti zbog navoda koji su izašli u tekstu u današnjim novinama, a koji se odnose na arbitražni postupak koji Hrvatska vodi pred Arbitražnim sudom o granici sa Slovenijom – rekla je danas potpredsjednica Vlade Vesna Pusić na izvanrednoj konferenciji za novinare nakon objave Večernjaka da je slovenski član Arbitražnog suda prenosio detalje iz povjerljive diskusije.

"Ako bi bilo što od tih navoda bilo istinito, to bi bilo apsolutno šokantno i drastično bi mijenjalo situaciju u vezi s tim postupkom. Hrvatska je pristupila međunarodnoj arbitraži u dobroj vjeri, temeljem arbitražnog postupka definiranog u arbitražnom sporazumu koji određuje da će se postupak odvijati u skladu s pravilima stalnog arbitražnog suda koji posebno ističe nepristranost i neovisnost arbitara kao temeljne vrline sudaca koji odlučuju o arbitražnom postupku, što su ujedno i najvažnije smjernice za rad arbitražnog postupka", rekla je V. Pusić.

Naglasila je da smo ušli u proceduru s povjerenjem u međunarodne pravne institucije i međunarodno pravo. – Ispitat ćemo istinitost ili neistinitost tvrdnji u medijima – rekla je Vesna Pusić te dodala da će o rezultatima obavijestiti Arbitražni sud i Europsku komisiju.

Mi smo neke prve sumnje imali i proljetos kada je ministar vanjskih poslova Slovenije izjavio da Slovenija ima neformalno neke informacije kako će odluka ići u korist Slovenije. Tada smo proljetos o tim našim sumnjama odnosno začuđenošću tom izjavom obavijestili također u pismu sud i EK i od suda smo dobili odgovor da nema razloga ni za kakvu sumnju. U ovom trenutku smatramo da se ta sumnja sa ovim tekstom barem donekle ponovno pojavila kao opravdana. Je li doista tako, naravno, ispitat ćemo koliko je moguće. Nadam se da nije, ako je zaista tako, to drastično mijenja i utječe na cijelu situaciju. To bi bilo apsolutno šokantno i neprihvatljivo za Hrvatsku – rekla je Vesna Pusić.

Na pitanje novinara rekla je da se nije čula sa svojim slovenskim kolegom Karlom Erjavecem jer se ovdje radi o postupanju suda.

Ponašanje slovenske strane je jedna stvar, ponašanje suda je druga stvar – rekla je.

 


Iz Večernjeg lista : Gubimo Piranski zaljev? Sudac javljao podatke slovenskom MVP-u i osmišljavao taktiku kako utjecati na ostale suce


Piranski zaljev

Večernji list u posjedu je transkripata razgovora slovenskog člana arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenske zastupnice pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva vanjskih poslova u kojima se vidi kako joj je Sekolec prenosio detalje iz povjerljive diskusije predsjednika suda Gilberta Guillaumea i ostalih arbitara.

Prenio je tako izjavu koju je pripisao predsjedniku Suda po kojoj mu je ovaj, vrlo rano u postupku rekao kako su “Slovenci dobili što su htjeli na moru” te da najmanje 2/3 Piranskog zaljeva ide Sloveniji.
vecernji.hr /HIC

vezano ze temu
Sud u Haagu istražuje Erjavca: Odakle Sloveniji izlaz na otvoreno more.

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre