Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr


30.srpnja 2015.
SASTANAK ČLANOVA DIPLOMATSKOG KORA
Vesna Pusić:Slovenski arbitar naknadno umetao dokumenta u spis Arbitražnog postupka za Piranski zaljev


Vesna Pusic

Vesna Pusić

ZAGREB: U Ministarstvu vanjskih održan je sastanak s članovima Diplomatskog zbora koji je obaviješten o cijeloj situaciji. Dostavljena im je kronologija događaja i prijevod spornih transkripata, jer kako kaže potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, očito je došlo do zabune.
Pusić je sastanak održala u utorak nakon izvanredne sjednice Hrvatskog sabora na kojoj je jednoglasno odlučeno Hrvatske izlazi iz Arbitražnog postupka sa Slovenijom.


Reakcije iz Slovenije- stopirati Hrvatskoj ulazak u Schengen

Slovenske vlada jučer je imenovala francuskog pravnika i predsjednika Međunarodnog suda pravde (ICJ) Ronnyja Abrahama za novog suca koji će sudjelovati u Arbitražnom postupku za rješenje graničnog prijepora s Hrvatskom. Imnovanje novog suca slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec to imenovanje je ocijenio kao slovensku diplomatsku pobjedu. To što se jučer dogodilo bila je velika pobjeda slovenske diplomacije, kazao je Erjavec uoči sjednice slovenske vlade. 

Nakon što je Sabor u srijedu jednoglasno naložio Vladi pokretanje postupka kojim će Hrvatska istupiti iz Arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, o novoj situaciji oglasio se i bivši slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.
Još sam ranije govorio da se bojim da se Hrvati dogovora neće držati jer se dosad nisu držali nijednog koji su sklopili sa Slovenijom. Jedina mogućnost je bila da Hrvatska neće ući u EU dok se ne dogovorimo oko granice. Tako je smatrala naša vlada od 2004. do 2008. Nakon dolaska nove, Pahorove vlade, više nismo postavljali uvjete, osim tog bedastog Arbitražnog sporazuma. To da se Hrvati povlače, dio je njihove politike. Oni ne žele sporazum sa Slovenijom ni uređenje granice, nego incidente i stalnu dramatičnu situaciju", siguran je Rupel koji vjeruje da će se dogovori i dalje odgađati, piše Žurnal 24.

Rekao je i što bi dalje Slovenija trebala činiti.

"Mislim da prvo treba promijeniti ministra vanjskih poslova, a možda i vladu, stvoriti vladu narodnog jedinstva i scenarij kako će se stvar dalje rješavati. Posljednja mogućnost koju imamo jest da Hrvatsku nećemo pustiti u Schengen dok se ne dogovorimo, a to mora biti jednoglasno", rekao je RupelReakcije iz Europske komisije

Europska komisija poštuje odluku demokratsku odluku u Saboru o povlačenju iz arbitraže o granici sa Slovenijom, ali izražava žaljenje zbog jednostrane odluke Hrvatske da iziđe iz sporazuma koji je ranije potpisala te je spremna posredovati između Hrvatske i Slovenije kako bi olakšala traženje rješenja
Rekla je to glasnogovornica Komisije Mina Andreeva nakon što je hrvatski je parlament jednoglasno obvezao vladu da pokrene postupak o izlasku iz Arbitražnog sporazuma o rješenju graničnog pitanja sa Slovenijom. 
Samo nekoliko sati ranije ista je glasnogovornica izjavila da će se arbitraža nastaviti i u slučaju da hrvatski parlament izglasa povlačenje. Izjavila je to na podnevnom brifingu za novinare u Bruxellesu dok je u Saboru trajala rasprava o povlačenju Hrvatske iz Arbitražnog sporazuma. Andreeva je ponovila da Europska komisija očekuje od Hrvatske, kao što bismo očekivali i od Slovenije, da se drži svojih obveza i nastavi podržavati arbitražni postupak.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić komentirala je tu izjavu i kazala kako odluka o arbitraži nije u nadležnosti Europske komisije. Dodala je da je Hrvatska spremna na pritisak da nastavi arbitražu, ali da neće odustati. To neće biti odluka Europske komisije, to će biti odluka Arbitražnog suda, to je na njima da odluče, ali Hrvatska u tome neće ni na koji način sudjelovati, rekla je.

I glasnogovornik Vlade Nikola Jelić, komentirajući stajalište Europske komisije je izjavio da EK nije nadležna za arbitražni sporazum te da je riječ o bilateralnom ugovoru između dviju ravnopravnih članica EU.

Podsjetimo što je objavio Večernji list .
Gubimo Piranski zaljev? Sudac javljao podatke slovenskom MVP-u i osmišljavao taktiku kako utjecati na ostale suce


Piranski zaljev

Večernji list u posjedu je transkripata razgovora slovenskog člana arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenske zastupnice pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva vanjskih poslova u kojima se vidi kako joj je Sekolec prenosio detalje iz povjerljive diskusije predsjednika suda Gilberta Guillaumea i ostalih arbitara.

Prenio je tako izjavu koju je pripisao predsjedniku Suda po kojoj mu je ovaj, vrlo rano u postupku rekao kako su “Slovenci dobili što su htjeli na moru” te da najmanje 2/3 Piranskog zaljeva ide Sloveniji.
vecernji.hr /HIC

vezano ze temu
Vesna Pusić sazvala izvanrednu sjednicu povodom napisa u Večernjem listu: Gubimo Piranski zaljev.


Sud u Haagu istražuje Erjavca: Odakle Sloveniji izlaz na otvoreno more.

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre