Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

ADRESAR HRVATA
IZVAN RH-2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr18.kolovoza 2015.
PREDIZBORNA KOLAIRANJA
Ivo Josipović i Radomir Čačić na izbore idu zajedno.

Hvataju se predizborne pozicije na domaćoj političkoj sceni pa su jutros u Zagrebu koalicijski sporazum potpisale stranke bivšeg predsjednika Ive Josipovića i bivšega prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića. Koaliciji nazvanoj "Uspješna Hrvatska", nagađa se, mogle bi se priključiti još neke stranke i pojedinci, poput IDS-a i bivšeg ministra financija Slavka Linića.

Mene iznenađuje kako neki izjavljuju da je naš nastup nešto što šteti nekoj grupaciji, SDP-u ili bilo komu drugom, kao da su politički sustav i političke stranke tu da apstiniraju od politike da bi netko drugi profitirao. Ja mislim da je to naivno i potpuno pogrešno, poručio je Ivo Josipović.

Čačić pak kaže kako im nije namjera osvrtati se na rezultate, nego nuditi rješenja jer rezultati su - kaže - poznati. Međutim, sve što je rezultat ove Vlade je u prvoj godini mandata, točka, poručuje.

Političku bliskost s Čačićem Josipović je pokazao još kao predsjednik Republike kada se pojavio na osnivačkoj skupštini Reformista koji su mu se odmah odužili potporom njegovoj predsjedničkoj kandidaturi.

Josipoviću je od osnivanja stranke "Naprijed Hrvatska!" prešao dio SDP-ovaca u različitim sredinama, a posljednji takav prelazak i službeno je objavio na konferenciji za novinare zajedno s "odbjeglim" predsjednikom SDP-a zagrebačke četvrti Trnje Mirkom Drvarom. S Drvarom je Josipoviću prešao određeni broj trnjanskih SDP-ovaca, a ovisno o tome tko broji, Josipović ili SDP, riječ je o njih između 11 i 35 od ukupno 339 članova tog ogranka.

Iako je prije s konferencije za novinare poručio da ne želi raditi veliku pompu i biti opstruktivni faktor u radu SDP-a, jasno je kako će Josipović na nadolazećim izborima ciljati upravo na SDP-ovo biračko tijelo.

U tome bi mu, prema medijskim nagađanjima, mogao pomoći još jedan bivši SDP-ovac Slavko Linić koji je prije ljeta najavio da će na izbore kao nezavisni kandidat u riječkoj izbornoj jedinici. 

Josipović ne skriva da bi rado surađivao s IDS-om. Na naš upit što o tome kažu u IDS-u, predsjednik stranke Boris Miletić odgovorio nam je kako mu je razumljiv interes ovih dviju stranaka za suradnju s IDS-om. Tijela IDS-a o potencijalnim koalicijama odlučivat će najesen, i to na temelju definiranih programa i stava zainteresiranih strana o decentralizaciji zemlje i projektima koji jamče gospodarski razvoj Istre, naveo je Miletić u odgovoru. Istaknuo je kako od mogućih partnera očekuju jamstvo da će se sve dogovoreno zaista i poštovati.

Mediji već dulje nagađaju kako bi se Josipovićevu bloku mogao pridružiti još jedan bivši SDP-ovac, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sa svojom nedavno osnovanom strankom Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, no u Josipovićevoj stranci neslužbeno se može čuti kako "s Bandićem nisu ista priča".
hrt/hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre