9. prosinca 2010.
Šljivančaninu kazna smanjena sa 17 na 10 godina
"Nema pravde za Vukovar i Vukovarce"


Haaški sud objavio je danas konačnu presudu bivšem oficiru JNA Veselinu Šljivančaninu za zločine počinjene nad hrvatskim zarobljenicima na Ovčari, farmi kod Vukovara, u studenom 1991. godine. Kazna mu je preinačena sa 17 na 10 godina zatvora.
Treću presudu u tome slučaju ICTY je donio pošto je razmotrio Šljivančaninov zahtjev za revizijom pravomoćne presude kojom je osuđen na 17 godina zatvora zbog pomaganja u likvidaciji 194 hrvatska zarobljenika na Ovčari.
Šljivančanin je prvotnom presudom iz 2007. godine osuđen na pet godina zatvora, no odmah je pušten na slobodu jer je odležao veći dio kazne. 2009. godine žalbeno vijeće prihvatilo je žalbu tužiteljstva i povećalo Šljivančaninu kaznu s pet na 17 godina zatvora.
Kako mu je u izdržavanje kazne uračunat boravak u pritvoru, mogao bi se naći na slobodi za dvije i pol godine. U pritvoru je od uhićenja u lipnju 2003. proveo pet i pol godina, a Haaški sud svoje optuženike obično pušta na slobodu nakon što su izdržali dvije trećine kazne.
Šljivančaninu je smanjena kazna jer je sud povjerovao svjedoku Miodragu Paniću, bivšem oficiru JNA, koji je tvrdio da Šljivančaninu njegov zapovjednik Mile Mrkšić nije rekao da će povući vojnike JNA s Ovčare. Ako nije znao da će vojnici biti povučeni, Šljivančanin ne može biti odgovoran što su zarobljenici iz vukovarske bolnice izručeni na milost i nemilost paravojnim snagama, utvrdio je sud.
Druga dvojica pripadnika vukovarske trojke, zapovjednik Operativne grupe Jug JNA Mile Mrkšić osuđen je na 20 godina zatvora, dok je kapetan JNA Miroslav Radić oslobođen optužbi. psd, jl

"Nema pravde za Vukovar i Vukovarce"
Odluka Haškog suda kojom je Veselinu Šljivančaninu za zločine na Ovčari smanjena zatvorska kazna sa 17 na 10 godina, brzo je odjeknula cijelom Hrvatskom.

Zajedničko svim komentarima je ogorčenje presudom.
U prvoj reakciji Ureda predsjednika Ive Josipovića na odluku Haškog suda navodi se kako je neovisno o današnjoj presudi Šljivančaninu i neovisno o presudama neposrednim počiniteljima zločina u Vukovaru od Specijalnog suda u Beogradu, činjenica da nalogodavci tih zločina još nisu kažnjeni.
Predsjednik Republike Hrvatske očekuje da će, iako i sada već zakasnjela, pravedna kazna dostići one koje su zapovjedili strašne zločine u Vukovaru i na drugim stratištima, stoji u reakciji iz Ureda predsjednika.


Čini mi se da se oni u Haagu malo igraju s Hrvatskom i s braniteljima i sa svim stradalnicima i sa svim našim žrtvama, izjavio je Pilip Karaula, posljednji zapovjednik obrane Mitnice.

Normalno bi bilo da sam očekivao mnogo žešću kaznu. Međutim, to bez obzira na kaznu, na ishod kazne, ne donosi ništa posebno i neće donijeti nikakvu satisfakciju svima onima koji danas potražuju nekog svoga, izjavio je Ivan Kovačić, posljednji zapovjednik obrane Vukovara.


Da je zločin nad Amerikancima, Šljivančanin bi završio na električnoj stolici

Ovo je jedna u nizu sramotnih presuda Haškog tribunala i nakon ove presude sramotno je i Haag nema nikakvo moralno pravo da sudi hrvatskim generalima
, rekao je predsjednik Udruge logoraša Zdravko Komšić.

Mi smo samo mali hrvatski narod, zato nas nitko ne poštuje! Da je to engleski ili američki državljanin, da vidite kakve bi kazne bile... iznimno, iznimno velike!, smatra vukovarski branitelj Ivan Lukić.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Danijel Rehak izjavio je kako je na djelu očito igra velikih s malima. Da je na Ovčari počinjen zločin nad Amerikancima ili Francuzima, Šljivančanin bi završio na električnoj stolici. Ovako, koga briga za tamo neki mali narod na Balkanu, izjavio je za Hinu Rehak.

Dodao je kako je nakon haških odluka na štetu žrtava Domovinskog rata sve očitije i da predstavnici hrvatske države zaduženi za suradnju s Haškim sudom nisu odradili niti odrađuju dobro posao za koji su plaćeni. HRT

REAKCIJE

Ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske bolnice dr. Vesna Bosanac ostala je bez riječi na novu, treću presudu Veselinu Šljivančaninu. Kaže da je zaprepaštena smanjenom kaznom iako joj nije poznato na temelju čega je na Haškom sudu tako odlučeno.

Dr. Bosanac je u haškom procesu "vukovarskoj trojci" za zločin na Ovčari - likvidaciju najmanje 200 hrvatskih zarobljenika odvedenih iz vukovarske bolnice nakon pada Vukovara 20. studenog 1991. godine - bila svjedok optužbe.

- Sramotno je bilo i onih 17 godina, a pogotovo ovo smanjenje kazne na deset godina. To samo dokazuje teoriju da Haški sud nije pravedan sud i da ne sudi na temelju činjenica koje su svima poznate, nego prema tko zna čemu - komentirala je dr. Bosanac dodajući kako je razočarana Haškim sudom koji je "cijelom svijetu pokazao kakav je".

Drugih komentara, kaže, nema na novu, treću presudu Šljivančaninu.

- Po svemu sudeći, nema ovozemaljske kazne za takve, ali čekat će ga, na kraju, sud za sve što je učinio Vukovarcima - rekla je dr. Bosanac.

- Sve to skupa je sramota. Nakon ovoga, Haag više nema nikakvog moralnog prava da sudi hrvatskim generalima. Odakle im, nakon ove sramotne presude za zločin na Ovčari, moralno pravo da uopće ikome više sude - kategoričan je bio Zdravko Komšić, predsjednik vukovarskog ogranka Hrvatskog društva logoraša srpskih konc logora (HDLSKL).

Komšić dodaje i kako je u Haagu "sve rečeno" već samim tim da za zločin nad Vukovarom nitko zapravo nije odgovarao, osim što su, kako kaže, za Ovčaru optužena trojica, a osuđena dvojica.

- Imali su gotovo 20 godina, a za sva razaranja Vukovara i sve žrtve koje se broje u tisućama, nikom ništa - kaže Komšić, dodajući kako je očito da "pravda nikoga ne zanima" i da je sve to "politikanstvo i interesi".

Komentirajući pravosnažnu presudu Haškog suda, Ured predsjednika je priopćio kako nalogodavci zločina nisu kažnjeni.

- Neovisno o presudi Šljivančaninu, i presudama neposrednim počiniteljima zločina na Ovčari koje je izrekao Specijalni sud u Beogradu, nalogodavci zločina nisu kažnjeni. Očekujemo da će, ma kako zakašnjela, pravda kad tad biti ostvarena - komentirali su presudu u Uredu predsjednika - priopćeno je iz Josipovićeva ureda.

Andrija Hebrang (HDZ): Po logici stvari, Šljivančanin je bio nadređen vojnoj policiji. Do sada sam čuo da se kažnjava po zapovjednoj odgovornosti, a sad prvi put čujem da se oslobađa po zapovjednoj odgovornosti.

Josip Friščić (HSS): Prvom presudom smo bili zgroženi, ovom se ispravlja greška. Pitanje je je li to baš pravi ispravak s obzirom na sve što znamo i što je dokumentirano o ulozi Šljivančanina u agresiji na Hrvatsku.

Josip Leko (SDP): Ova presuda Šljivančaninu samo potvrđuje neujednačene kriterije Haaškog suda.

Ratko Gajica (SDSS) :Šljivančanin? Za tog tipa me uopće nije briga.

Građani Vukovara u šoku su nakon treće i konačne presude Šljivančaninu za zločine na Ovčari:

Romana Tvorek (75), umirovljenica: Tih deset godina je malo za sve što je napravio nama u Vukovaru, jako malo. Deset sam godina bila prognana, nama Vukovarcima sve je bilo uništeno i moja obitelj izgubila je jedan mladi život na Ovčari. Na tom je mjestu ubijen moj pastorak.

Ivan Dunatov (55), umirovljenik: Šljivančanin je premalo dobio, ne znam uopće što bih rekao na to smanjenje kazne. Bio sam nakon pada Vukovara šest mjeseci zatočen u srpskim logorima Stajićevo i Sremska Mitrovica. Strašne stvari su počinjene nad Vukovarom, kazne krivcima trebaju biti daleko veće.

Ivan Kulić (18), konobar: To smanjenje presude u najmanju ruku nije u redu. Ako je već dokazano da je Šljivančanin kriv za zločin, valjda mora za taj zločin i odgovarati. A to onda znači i da treba dobiti primjerenu kaznu, što je svakako moralo biti više od ovih deset godina.

Nada Matijević (54), umirovljenica: To je velika sramota. Sramota je i za međunarodnu zajednicu da se za zločin kakav je Ovčara smanjuje kazna. I onih 17 godina dosuđenih Šljivančaninu je malo, trebalo je tu kaznu još povećati, a ne da se smanji na deset godina.

(jl)

Politika

6. svibnja 2009.
ŽALBENO VIJEĆE HAAŠKOG SUDA ŠLJIVANČANINA OSUDILO NA 17 GODINA
Krvnik s Ovčare se ne može više spasiti od robije
Žalba Šljivančanina i Mrkšića mora se izjaviti u roku od godine dana, a Tomislav Jonjić, član Udruženja odvjetnika ovlaštenih za zastupanje pred Haagom, tvrdi kako Šljivančanin neće moći srušiti presudu
pišu VEDRAN MARJANOVIĆ, SNJEŽANA DUKIĆ
Nakon što je Žalbeno vijeće Haaškog suda preinačilo prvostupanjsku presudu za ratni zločin na Ovčari bivšem majoru JNA Veselinu Šljivančaninu s pet na 17 godina zatvora, a presudu za isti zločin generalu Mili Mrkšiću od 20 godina zatvora potvrdilo, šanse Šljivančanina i Mrkšića da promijene pravorijek Žalbenog vijeća gotovo da ne postoje. Tako barem tvrdi odvjetnik Tomislav Jonjić, član Udruženja odvjetnika ovlaštenih za zastupanje pred Haaškim sudom.
- Ne ulazeći u predmet koji mi nije poznat u dovoljnoj mjeri, kao ni u presudu Žalbenog vijeća, procjenjujem da imaju promil izgleda da sruše najnoviju presudu.

Nerazumna prva odluka
- Oni sada jedino mogu pred posebnim vijećem izjaviti žalbu na presudu u kojoj, da bi uspjeli, moraju dokazati grubo kršenje prava i propisa. To je vrlo teško dokazati, gotovo neizvedivo u praksi Tribunala - kazao je Jonjić napominjući kako se žalba mora izjaviti u roku godinu dana od presude.
O krivnji Miroslava Radića, posljednjeg u tercetu optuženih pred Haaškim sudom za bezumni zločin na Ovčari, kada su pogubljena 194 civila uglavnom hrvatske nacionalnosti, Žalbeno vijeće nije ni raspravljalo, jer se na oslobađajuću presudu nitko nije žalio.
Na prvostupanjske presude Šljivančaninu i Mrkšiću žalili su se i tužiteljstvo i obrane. Žalbeno vijeće zauzelo je stajalište da je Šljivančanin odgovoran za zločin na Ovčari jer je bio svjestan kako naređenjem o povlačenju pripadnika JNA koji su čuvali zarobljenike na Ovčari, može pomoći ubijanju zarobljenika od strane pripadnika Teritorijalne obrane i paravojnih snaga pobunjenih Srba. Šljivančanin je pomogao ubijanju, zaključilo je Žalbeno vijeće. Istodobno je Vijeće prvostupanjsku presudu Šljivančaninu ocijenilo - nerazumnom.
Šljivančanin i Mrkšić čekali su odluku u pritvoru Haaškog suda nakon čega su opet pritvoreni. Protiv tzv. vukovarske trojke optužnica je podignuta 1995., da bi Mrkšić bio sproveden u Haag 15. svibnja 2002., a Šljivančanin 1. srpnja 2003. Prvostupanjska presuda Haaškog suda protiv Mrkšića, Šljivančanina i Radića donesena je u rujnu 2007., a da je ostala na snazi, čak dvojica od njih od jučer bi bili slobodni građani.

Klaonica nedužnih
Za zločin na Ovčari, 13 pripadnika Teritorijalne obrane Vukovara i pripadnika paravojnih postrojba pobunjenih Srba osuđeno je u ponovljenom suđenju u Beogradu na kazne od pet do 20 godina zatvora.
Najodgovornijima za strijeljanje i maltretiranje zarobljenika na Ovčari proglašeni su zapovjednik TO-a Miroljub Vujović i njegov zamjenik Stanko Vujanović, osuđeni na po 20 godina.

Pšenica: I to im je premalo
Predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ivan Pšenica pozdravio je odluku Žalbenog vijeća Haaškog suda, ali drži kako je i ta kazna daleko od one pravedne.
- Postupak je donekle pravedan. Učinjen je pomak, ali obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja bile bi zadovoljne jedino da su dobili kaznu doživotnog zatvora, smatra Pšenica.
Napominje kako pravda nije zadovoljena jer su glavni organizatori zločina, srpski vojni, politički ali i crkveni vrh, ostali bez optužnica. Mišljenja je i da krivnja leži i na onima koji su vodili istražni postupak i zbog čijih je propusta optužnica protiv 'vukovarske trojke' bila manjkava unatoč jasnim dokazima o unaprijed pripremljenom i organiziranom zločinu na Ovčari.
Predsjednik Hvidre Zagreba Ivan Pandža također nije zadovoljan visinom kazne za zlodjela koja su Šljivančanin i Mrkšić počinili.
- Kazna od pet godina bila je sramota, a i ova kazna je premala - kaže Pandža i ističe kako je za njega veći problem što se hrvatski generali na hrvatskim sudovima osuđuju na znatno veće kazne.
- Ovo dokazuje da je pravda spora, ali dostižna - rekao je Zoran Šangut, predsjednik Udruge Vukovar 1991. Za Udrugu logoraša srpskih koncentracijskih logora kazna od 17 godina premala je za pokolj 194 branitelja i civila.
Predsjedniku Udruge Danijelu Rehaku nije jasno kako je Šljivančanin ipak uspio dobiti trostruko veću kaznu, dok je Radić, koji je također sudjelovao u zločinima, oslobođen svih kazni. Slobodna Dalmacija

16. listopada 2007.
Tražimo pravdu za sve žrtve u Vukovaru!
U vrijeme vukovarskog masakra svijet je bio šokiran. Šesnaest godina kasnije uslijedio je novi šok, rekao je Sanader na sjednici Opće skupštine UN-a ustvrdivši da je odgovornost Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju očigledna, >jer ništa ne ohrabruje zločin kao nekažnjavanje< NEW YORK (Od Vjesnikovih izvjestitelja) - >Došao sam ovdje kako bih vam prenio glasove nezadovoljstva hrvatskog naroda zbog nedavne presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u slučaju masakra pacijenata vukovarske bolnice na farmi u Ovčari. U pismu od 28. rujna 2007. godine o tome sam obavijestio države članice Ujedinjenih naroda<, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader, govoreći na sjednici Opće skupštine UN-a, u ponedjeljak ujutro u New Yorku.
>Zločin počinjen na Ovčari, zbog njegovog zastrašujućeg karaktera i krajnje okrutnosti i zbog bespomoćnosti žrtava, zauzima posebno mjesto među zločinima počinjenim u suvremenom svijetu<, kazao je Sanader.
>Hrvatska je duboko povrijeđena nepravdom počinjenom Vukovaru ovakvim umanjenjem značaja tog nepobitnog, nehumanog i namjernog zločina. U tome Hrvatska nije sama: presuda je izazvala mnoge negativne reakcije međunarodnih udruga za ljudska prava i uglednih osoba, vladinih dužnosnika, članova parlamenta, uključujući Zajedničkog parlamentarnog odbora EU - Republika Hrvatska. Tražimo pravdu za sve žrtve Vukovara i bilo gdje u svijetu. To je od iznimne važnosti za budućnost međunarodnog kaznenog prava<.
Sanader je kazao da zbog budućnosti >moramo biti temeljiti i kritični u procjeni rada Suda<.
>Odgovarajućim i pravednim procesuiranjem odgovornih za ratne zločine i okrutnosti počinjene u prošlosti, na mjestima kao što su Vukovar, Srebrenica ili Ruanda moramo također obeshrabriti i one koji bi pokušali, koji namjeravaju ili koji već čine to isto na mjestima poput Darfura i drugdje<.
Sanader je kazao kako su žrtve ovog okrutnog zlodjela još neprežaljene u svojim obiteljima i hrvatskom narodu. >Želim biti posve jasan, prizivam ovdje najbolnija sjećanja na te dane zato što čvrsto vjerujem da ona moraju služiti kao podsjetnik za svijet danas: nikada više<.
>U mnogim slučajevima Sud je bio sredstvo za postizanje pravde, braneći vrijednosti čovječanstva. No ni jedna institucija ne bi trebala biti imuna na kritiku. Odgovarajuća analiza rada Suda ne osporava njegovu neovisnost, već je jedini način da se iz tog iskustva nauče pouke na dobrobit međunarodne pravde<, rekao je Sanader dodajući kako >pravedna kazna mora odražavati razinu poštovanja prema žrtvama, a da je pravedni ishod suđenja jedini način da se obeshrabre oni koji danas ili koji bi mogli u budućnosti razmišljati o ponavljanju takvih zločina<. Sanader je kazao kako je >pravedna kazna najbolji način odvraćanja i da mora služiti istini i otvoriti vrata trajnom miru, sigurnosti i pomirenju<.
Hrvatski premijer je rekao kako su stanovnici Vukovara, kao i u svakom drugom mjestu na svijetu, željeli živjeti u miru i raditi kako bi izgradili bolju budućnost. >Ali, 1991., u tijeku agresije na Hrvatsku, Vukovar su napale jake snage tzv. JNA. Taj je napad bio isplaniran do pojedinosti, s jasno uspostavljenom linijom zapovijedanja od strane vojnog i političkog vodstva Miloševićevog režima u Beogradu<, kazao je Sanader, uz konstataciju >da je JNA imala i de jure i de facto zapovjedništvo i nadzor nad svim srpskim snagama, uključujući i snage teritorijalne obrane i paravojne jedinice<.
>Deseci tisuća vojnika sudjelovali su u napadu i opsadi Vukovara. Stotine tenkova nadale su ovaj grad mjesecima, sravnivši ga sa zemljom. Pedeset dvije masovne grobnice kasnije otkrivene na području Vukovara svjedoče o žestini tog napada. Topovnjače i borbene zrakoplove JNA je koristila nasumce i bez ikakve mjere. Tisuće obitelji istjerane su iz svojih domova, što će kasnije postati poznato kao obrazac za etničko čišćenje. Oni koji su preživjeli opsadu Vukovara protjerani su i potražili su utočište na 570 mjesta diljem svijeta<.
>Vukovar je mjesto gdje su tijekom srpske agresije Miloševićevog režima počinjeni najteži zločini na području Republike Hrvatske<, kazao je Ivo Sanader. Premijer je rekao kako je 20. studenog 1991., nakon što su srpske snage okupirale grad, 261 pacijent iz vukovarske bolnice odveden na farmu na Ovčari, gdje su mučeni i hladnokrvno ubijeni. Od dvjesto ekshumiranih žrtava zločina, sto devedeset ih je identificirano. Šezdeset jedna ih je još uvijek nestala. Isprave i dokumentacija o identificiranim osobama nedvojbeno potvrđuju da su to bile osobe koje su odvedene iz vukovarske bolnice.
Sanader je podsjetio da je 27. rujna, šesnaest godina poslije zločina u Vukovaru, Sud donio presudu trojici bivših visokih časnika JNA, te Milu Mrkšića osudio na 20 godina, Veselina Šljivančanina na pet godina, dok je Miroslav Radić oslobođen optužbe.
>Ova je presuda izazvala zaprepaštenje u Hrvatskoj i u svijetu. Ona zanemaruje dobro poznate i dokumentirane činjenice relevantne za utvrđivanje odgovornosti. Sud je pokolj na Ovčari tretirao kao zaseban slučaj, a ne kao dio sustavne politike čiji lanac zapovijedanja vodi do vojnog sjedišta JNA i tadašnjeg političkog vodstva u Beogradu<, rekao je premijer.
>Iako su sva trojica optuženika bila uključena u brojne ratne zločine u Vukovaru i Istočnoj Slavoniji Tužiteljstvo je ograničilo svoju optužnicu samo na najbolje znani i dokumentirani pokolj na Ovčari. Tužiteljstvo je možda očekivalo da će strašni zločini počinjeni na Ovčari dostajati za maksimalnu kaznu, no to se nije dogodilo<, riječi su Sanadera, koji je ustvrdio da su ubijanje i neljudski odnos prema pacijentima vukovarske bolnice bili izazvani smišljenim i nezakonitim akcijama okupatorske sile. >Stoga imamo pravo znati zašto su Ženevske konvencije zanemarene u određivanju krivnje tih časnika JNA!< Sanader je kazao kako zločin na Ovčari nije izolirani incident, već je zločinu prethodila politika koja je stvorila uvjete za nasilje koje će nastupiti, s ciljem etničkog čišćenja ovog dijela hrvatskog teritorija i istjerivanja nesrpskog stanovništva.
>U vrijeme vukovarskog masakra svijet je bio šokiran. Šesnaest godina kasnije uslijedio je novi šok<, rekao je Sanader ustvrdivši da je odgovornost Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju očigledna, >jer ništa ne ohrabruje zločin kao nekažnjavanje<. >Hrvatska očekuje da će nakon žalbe Tužiteljstva Žalbeno vijeće pažljivo proučiti presudu i djelovati u skladu s jasnim mandatom određenim od strane Vijeća sigurnosti UN-a<.
Premijer je naglasio da su svi zločini individualni. >Oni se ne smiju povezivati niti s jednim narodom. Poštenje, istina i pravda bi trebali pomoći da se zatvore stranice nedavne povijesti u jugoistočnoj Europi<. >Hrvatska je spremna voditi na tom putu. Vjerujemo da će današnje postmiloševićevske, demokratski usmjerene političke snage u Srbiji, izabrati isti put<, rekao je premijer uz naglasak da je >jedan od preduvjeta za to izručenje dva najozloglašenija optužena ratna zločinca, Karadžića i Mladića, te Gorana Hadžića, optuženog za ratni zločin u Vukovaru i Istočnoj Slavoniji. Tek bi time pravda bila zadovoljena<.
Sanader je rekao kako je optužnica protiv Miloševića došla prekasno, nakon strašnih zločina počinjenih u Hrvatskoj, da bi zastrašila počinitelje novih zločina, ne samo u Hrvatskoj, već i u BiH te na Kosovu. >Njegova smrt onemogućila je da se kroz njegovu presudu razloži i prikaže nastajanje politike koja je upotrebljavala agresiju i sustavno činjenje ratnih zločina. S druge strane optužnice nisu podignute protiv Veljka Kadijevića i Blagoja Adžića, ljudi na čelu JNA, koji su bili instrumenti provođenja takve politike vojnim sredstvima, u najmanju ruku kroz zapovjednu odgovornost, a po svemu sudeći i kroz sudjelovanje u zajedničkom zločinačkom pothvatu odgovornom za brojne ratne zločine<.
Sanader je naglasio opredijeljenost Hrvatske za nastavak potpune suradnje sa Sudom i spremnost pružanja pomoći i potpore kako bi se omogućilo Sudu da ispuni svoje zadaće. >Hrvatsko pravosuđe već je dokazalo svoju zrelost u pravednom i slobodnom suđenju i u najosjetljivijim slučajevima. Kao rezultat toga Međunarodni sud pokazao je povjerenje u hrvatsko pravosuđe, kada mu je proslijedio slučajeve hrvatskih časnika Ademija i Norca. U okviru izlazne strategije Suda Hrvatska je spremna preuzeti sve preostale slučajeve koji uključuju hrvatske državljane<.
Ivo Sanader je naglasio da pitanje kažnjavanja ratnih zločina podrazumijeva odgovornost u širem smislu. >Moja poruka s ove govornice je jasna i izravna. Nitko i nigdje ne bi trebao sumnjati da će ijedan zločin protiv čovječnosti proći nekažnjeno. To je naša zajednička odgovornost<.
Sanader je kazao da UN smatra prijeko potrebnim instrumentom naše borbe za budućnost koja će nositi nadu novim naraštajima, kao i mirniji i pravedniji svijet. >Svijet sutra mora postati boljim. To je naša odgovornost danas. Vukovarske žrtve zaslužuju pravdu<.

Nadam se da neće ostati takva presuda
NEW YORK (Od Vjesnikovih izvjestitelja) - >Želio sam iskoristiti ovu prigodu na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda i još jedanput reći što se to dogodilo na Ovčari, u Vukovaru i Hrvatskoj 1991. Mislim da sam dovoljno senzibilizirao i ovu javnost u New Yorku, predstavnike zemalja članica UN, ali i cijelu međunarodnu javnost<, rekao je Ivo Sanader nakon govora u UN-u. Premijer je kazao kako se nada da presuda neće ostati takva, >ali ne želimo utjecati na rad Suda<. >Ne želimo vršiti nikakav pritisak, ali imamo pravo reći činjenice. A činjenice su to da je 261 ranjenik vukovarske bolnice jednoga dana odveden i ubijen na Ovčari. To je jedna od najvećih tragedija i najvećih zločina, uz Srebrenicu, nakon Drugog svjetskog rata na europskom tlu<.
Premijer Sanader je kazao da ne može ostati da oni koji su počinili zločine ne budu primjereno kažnjeni. Sanader je kazao da se u ponedjeljak susreo i s predsjednikom Suda Faustom Pocarom i da su razgovarali i o daljnjoj suradnji Hrvatske i Suda u Haagu.
>Želim i ovom prigodom zahvaliti obiteljima stradalih Vukovaraca, koji su se i u ponedjeljak okupili na Ovčari dok sam ja govorio u UN-u. To mi je bila najveća potpora i zahvaljujem na toj potpori i na svemu što čine, kao i svim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata. Jer ovo jesu teški trenuci u smislu ove presude, ali nadamo se drugostupanjskoj presudi<, rekao je Sanader, uz nadu da će Tužiteljstvo vrlo brzo uložiti žalbu i da će Sudsko vijeće tu žalbu i prihvatiti. Sanader je rekao da su prve reakcije nakon njegova govora pozitivne. O pismu koje je sudac Pocar uputio Općoj skupštini, a koje nije javno, Sanader nije želio govoriti. Jurica Körbler
Erol Avdović, Vjesnik
15. listopada 2007.
Legitimno pravo na istinu
Premijer će u New Yorku poručiti da suradnja s Haagom nije upitna, ali da Hrvatska ima pravo reći svoje mišljenje
NEW YORK (Od Vjesnikovih izvjestitelja) - Hrvatski premijer Ivo Sanader u ponedjeljak će se, kao prvi govornik, obratiti Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku, iznoseći stavove Hrvatske o suradnji s Haaškim sudom.
Premijer će poručiti da uopće nije upitna daljnja suradnja s Haagom, ali da Hrvatska, kao jedna od zemalja koja se zauzimala za osnivanje Suda, ima pravo reći svoje mišljenje, pogotovo nakon izricanja presude >vukovarskoj trojici<, presude kojom Hrvatska nije zadovoljna.
Kada je riječ o suradnji s Haagom, hrvatski premijer je već u nekoliko navrata kazao da se nada kako će u daljnjem postupku presuda >vukovarskoj trojici< biti korigirana i da će Tužiteljstvo u najkraćem roku podnijeti prigovor. Sanader će to kazati i u govoru pred Općom skupštinom. Važno je to i zbog kredibiliteta samog Suda, ali prije svega zbog istine i pravde koju Hrvatska očekuje. Između Zagreba i Haaga nema tenzija i sve što sada poduzima hrvatski premijer legitimno je pravo države koja je ostvarila punu suradnju s Haagom. Istodobno, i iz Suda stižu ocjene da nema problema u suradnji sa Zagrebom i upravo te činjenice daju nadu da će i tužiteljstvo i Sud nastaviti s radom na način da pravda u konačnici bude zadovoljena.
Premijer će pred Općom skupštinom UN-a rekapitulirati dosadašnju suradnju i ukazati na sve korake koje je Hrvatska učinila da se dozna istina o tome što se događalo na ovim prostorima za vrijeme velikosrpske agresije. Iako je i iz nekih krugova u Hrvatskoj bilo pritužbi zbog čega će se premijer odlučno i javno suprotstaviti presudi Haaškog suda koju je nazvao i >sramotnom<, iz diplomatskih izbora može se čuti da mnoge zemlje podržavaju jasan stav Hrvatske da pravda mora biti zadovoljena i da nema govora o nekom posebnom diplomatskom pritisku. Riječ je o normalnoj proceduri i legitimnom pravu predsjednika vlade zemlje koja surađuje s Haagom da kaže svoje mišljenje.
U utorak se u New Yorku očekuje i neizvjesno glasovanje za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti 2008. Hrvatskoj su podršku pružile mnoge zemlje, ali tek će tajno glasovanje pokazati hoće li izbor pasti na Hrvatsku ili na Češku, koja ima također velike šanse. Hrvatska je mjesecima uspješno lobirala i dobila podršku mnogih europskih, ali i drugih zemalja. Sudjelovanje u mirovnim operacijama te regionalna suradnja povećavaju šanse Hrvatskoj, dok Češka, kao članica EU-a, koja bilježi dobre rezultate u gospodarskom razvoju, također ima značajne izglede. Treba ipak spomenuti da je Hrvatska rekordno brzo od zemlje slučaja, što je bez sumnje prije četiri godine bila, postala zemlja primjer, a dokaz tome je i činjenica da je izgledni kandidat za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti. Jurica Körbler
Erol Avdović , Vjesnik

12. listopada 2007.
Fra Zlatko Špehar, gvardijan vukovarski osobno predao pismo ICTY-u u Haagu
" Vašom presudom je to pravo uskraćeno tisućama pobijenih u Vukovaru 1991. godine u bezrazložnoj srpskoj terorističkoj agresiji na ovaj Grad i njegov narod, a oslobođeni su ili neprimjereno kažnjeni oni koji su te zločine protiv čovještva počinili", stoji u pismuICTY
Fausto POCAR, predsjednik 
DEN HAAG
Holland

Vaša Ekscelencijo!

Povodom Vaše presude ratnim zločincima  Veselinu Šljivančaninu, Mili Mrkšiću i Miroslavu Radiću, za počinjene zločine nad civilnim stanovništvom, teškim ranjenicima i gradom Vukovarom, ne možemo ne izraziti Vam naše sveopće čuđenje i ne postaviti upitnim cjelokupni rad Vašeg Suda i njegovu dobronamjernost, pravičnost i vjerodostojnost.

ICTY je sastavni dio Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koji u svome temelju imaju Deklaraciju o ljudskim pravima , po kojoj je svakom narodu zajamčeno pravo na život njegovo dostojanstvo i njegov životni prostor, što je " naravno pravo narodâ. Stoga su čini koji se svjesno protive tim načelima kao i zapovijedi koje te čine nalažu zločini, pa ni slijepa poslušnost ne može ispričati one koji ih izvršuju" (GS 79).

Vašom presudom je to pravo uskraćeno tisućama pobijenih u Vukovaru 1991. godine u bezrazložnoj srpskoj terorističkoj agresiji na ovaj Grad i njegov narod, a oslobođeni su ili neprimjereno kažnjeni oni koji su te zločine protiv čovještva počinili.

Staro moralno načelo, koje svoje uporište ima u naravnom zakonu svakog ljudskog bića,: Pravda je temelj mira - mir je djelo pravde (Iz 32,7) , nakon Vaše presude "Vukovarskoj trojci", dovedeno je u pitanje za buduće međunarodne pravne postavke i odredbe, koje neće više u krivičnim postupcima tražiti istinu, moralnost i dobru namjeru, već će se ravnati po prohtjevima pojedinaca ili političkih skupina, a sve na međunarodnom području pravde.

Podvrgavanjem pravde zakonu sile, pravda je stavljena izvan snage zakona, a time je postala ranjiva. Takva pravda ne može doprinijet miru nigdje u svijetu; posebno ne na ovim područjima. Zato u punoj moralnoj odgovornosti tvrdimo, da je Vašom presudom teško povrijeđena istina i pravda. Samim time ste ICTY stavili izvan snage Zakona.

Poštujući ICTY kao međunarodnu instituciju, tražimo da se isprave nepravedne presude, da se u krivičnim postupcima ne ranjavaju više oni koji su slomljeni pogubljenjem svojih voljenih; da se   poštuju sve pravne norme, ne izbjegava istina i da se zakon stavi u službu ljubavi pravde i istine.  Tražimo obnovu krivičnog postupka prema počiniteljima svih stravičnih zločina: genocidnog pogubljenja teških ranjenika, hrvatskih branitelja i civila, progona sveg nesrpskog stanovništva i razaranja grada Vukovara 1991. godine.

fra Zlatko Špehar,
gvardijan vukovarski,  predsjednik Justitia et Pax OFM-HR

9. listopada 2007.
Ne možemo prihvatiti omalovažavanje žrtava
Ova je presuda neprihvatljiva, protivna je svrsi i ciljevima Haaškog suda, poručio je Šeks u ime Sabora
Ne možemo prihvatiti ni negiranje niti umanjivanje počinjenih zločina i omalovažavanje žrtava. Zato Hrvatska reagira i zato je ogorčena nedavnom sramotnom presudom Haaškog suda kojom krivci nisu kažnjeni u razmjeru s neljudskim zločinom koji su počinili, rekao je u ponedjeljak predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks na svečanoj sjednici Sabora kojom je proslavljen Dan neovisnosti. Šeks je ustvrdio da su haaškom presudom trojici srpskih zločinaca žrtve Ovčare ponovo ubijene.
>Zato Sabor poručuje: ova je presuda za nas neprihvatljiva, ona je protivna samoj svrsi i ciljevima Haaškog suda i nije u skladu s temeljnim načelima međunarodnog prava i osnovama ljudskosti i morala<, kazao je Šeks, istaknuvši da je zadaća međunarodnih institucija štititi istinu i pravdu.
>U tom smislu, ostanimo razboriti i postupajmo mudro i odlučno, jer upravo mudrost i odlučnost doveli su nas, od onog teškog položaja od prije 16 godina, na vrhove uspješnosti na kojima stojimo danas. Sami smo osvojili svoju slobodu. Nitko Hrvatskoj nije ništa poklonio. Zato i danas treba reći - sami ćemo pisati o toj slobodi i sami ćemo pisati povijest<, poručio je Šeks.
Na svečanoj sjednici bili su predsjednik Republike Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader, zastupnici i ministri, predstavnici vjerskog i kulturnog života, čelnici sudbene vlasti, članovi diplomatskog zbora te bivši predsjednici Sabora.
Šeks, koji je kao potpredsjednik Sabora predsjedavao povijesnom sjednicom od prije 16 godina, održanom zbog opasnosti od bombardiranja u podrumu Inine zgrade, podsjetio je na važnost 8. listopada 1991. kada je Sabor raskinuo sve državno - pravne veze s tadašnjom Jugoslavijom.
>Današnji dan prije 16 godina označio je prekretnicu za sve Hrvate i našu Hrvatsku. Odluka od 8. listopada 1991. bila je jedna od ključnih odluka na kojima se temelji hrvatska država. Hrvatska se s ponosom sjeća dana kad je ostvaren višestoljetni san hrvatskog naroda o vlastitoj suverenoj i neovisnoj državi<, rekao je Šeks.
Podsjetio je na srpsku agresiju koja je prije 16 godina bila u punom jeku i istaknuo da je agresorsku silu slomilo jedinstvo cijelog hrvatskog naroda. Izrazio je zahvalnost prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i braniteljima koji su Hrvatsku doveli do pobjede u Domovinskom ratu. Marijan Lipovac, Vjesnik


5. listopada 2007.
Ipak međunarodna tjeralica za Radića
Bivšem zapovjedniku u JNA i u Haagu nepravomoćno oslobođenim članom "vukovarske trojke" Miroslavu Radiću određen je pritvor po novom istražnom zahtjevu vukovarskog tužiteljstva i izdan je nalog za raspisivanje međunarodne tjeralice, objavilo je večeras Državno odvjetništvo RH na svojoj internetskoj stranici.

Četrdesetpetogodišnjeg Radića Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru sumnjiči za ratni zločina protiv civila i ratnih zarobljenika na području Vukovara 1991. te da je nakon pada Vukovara 18. studenog te godine osobno izdvojio branitelja Đuru Begovića i ubio ga hicem u glavu. Rješenje o pritvoru je donio i nalog policiji za raspisivanje mađunarodne tjeralice dao je istražni sudac Županijskog suda u Vukovaru.

Kako je objavio DORH, Radića se sumnjiči da je kao zapovjednik protuoklopne čete u I. gardijskoj motoriziranoj brigadi JNA sudjelovao u oružanoj agresiji JNA i pridruženih joj teritorijalnih i paravojnih postrojbi na Republiku Hrvatsku i provodio zapovijedi o napadu na Vukovar radi protjerivanja i ubijanja nesrpskog pučanstva, uništavanja nesrpskog kulturnog i povijesnog nasljeđa te okupacije u cilju stvaranja velike Srbije. Provodio je zapovjedi generala Armije Veljka Kadijevića, koje je izdavao kao Savezni sekretar za narodnu obranu bivše SFRJ i generala pukovnika Blagoja Adžića, načelnika Glavnog stožera bivše JNA, koji su isplanirali i zapovjedili cjelokupnu operaciju napada na grad Vukovar, te zapovijedi pukovnika Milete Mrkšića, zapovjednika I. gardijske motorizirane tenkovske brigade, navodi se u priopćenju.

Osnovano se sumnja da je, protivno odredbama međunarodnog prava, tijekom napada izdavao zapovijedi da se bez izbora cilja puca po gradu u kojem je u to vrijeme boravilo oko 50.000 ljudi mahom civila, uslijed čega je smrtno stradao veći broj civila te je razoren grad.

Nakon pada Vukovara, 18. studenog 1991., osnovano se sumnja da je poticao pripadnike svoje postrojbe na ubijanje i zlostavljanje zatečenih civila i branitelja koji su položili oružje i sam sudjelovao u zlostavljanju i ubijanju, pa je tako ubio Đuru Begovića, koji se zajedno s grupom branitelja predao i koji je prokazan od nepoznate osobe kao jedan od zapovjednika obrane grada, navodi se u priopćenju DORH-a.

Prvostupanjsko Vijeće Haškog suda je Radića prošlog tjedna oslobodilo po svim točkama optužnice, nakon čega je pušten na slobodu, dok je zapovjednik JNA Mrkšić osuđen na 20, a major Šljivančanin na pet godina zatvora. Ta je trojka pred Haškim sudom optužena za masovni pokolj počinjen na Ovčari 20. studenoga 1991., nakon pada Vukovara.

Premijer Ivo Sanader jučer je na sjednici Sabora među ostalim izjavio da je dao nalog da se za Radićem raspiše Interpolova tjeralica čim ga je vidio na slobodi te da se nada da će se to učiniti već u četvrtak. Protiv Radića i još devetorice vukovarsko Županijsko državno odvjetništvo je 2002. podiglo optužnicu, koja još nije pravomoćna jer na osječkom Županijskom sudu nije riješen prigovor Radićevih branitelja na optužnicu. U toj su se optužnici našli još Radićevi suoptuženici iz "vukovarske trojke" Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin te Veljko Kadijević , Blagoje Adžić , Zvonko Jurjević , Božidar Stevanović , Života Panić , Vojislav Šešelj i Goran Hadžić . HRT

5. listopada 2007.
Sukob Mesić - Sanader
Na jučerašnju izjavu premijera Ive Sanadera, kako je odlučio da će o radu Haškog suda pred Općom skupštinom UN-a govoriti on, a ne predsjednik Stjepan Mesić, priopćenjem je reagirao Ured predsjednika. Uslijedio je odgovor iz ureda premijera, također u formi priopćenja. Zbog tih je nesuglasica Mesić otkazao redoviti sastanak s premijerom, koji se održava početkom svakog mjeseca.

Naime, još su jutros predsjednik, premijer i predsjednik Sabora Vladimir Šeks trebali održati sastanak o datumu raspisivanja izbora. No nakon Sanaderove odrješite izjave, kako je odlučio da u New York ide on, a ne Mesić, predsjednik Republike otkazao je njihovo druženje. Stoga trenutačno razgovaraju telefonski i priopćenjima.

Predsjednik u priopćenju premijeru traži i "prethodnu raspravu između onih čimbenika kojima Ustav daje pravo i dužnosti odlučivanja u stvarima državne, a osobito vanjske politike". Kako se doznaje iz izvora bliskih predsjedničkim dvorima, Mesiću je zasmetalo što je iz medija doznao za Sanaderovu želju da ide u New York. To se može iščitati i iz priopćenja, u kojem stoji da se "protivi bilo kakvim ultimativno sročenim i autonomno donesenim odlukama koje bi mogle pobuditi sumnje o načinu na koji funkcionira hrvatska država".

Premijerov ured nije oduševljen Mesićevim posljednjim postupkom, ali kako je Sanader u konačnici izborne utrke, osim s oporbom, ne želi ulaziti i u sukob s predsjednikom. No Sanader ne želi odustati od puta. U svojem priopćenju predsjedniku, put u New York pravda Ustavnim zakonom o suradnji s Haagom "koji izrijekom navodi da je u ime Republike Hrvatske, nositelj suradnje sa Sudom Vlada Republike Hrvatske". Sanader u priopćenju dodaje kako "cijeni jedinstveni i zajednički angažman državnog vodstva u odbacivanju neprihvatljive presude 'vukovarskoj trojci'". Kako se navodi, "neprijeporno jedinstvo hrvatske javnosti u odnosu na izrečenu presudu Haškog suda treba utjecati i na jedinstvenu politiku državnog vodstva". Na kraju priopćenja stoji da je predsjednik Vlade potpuno suglasan s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem da se, sukladno ustavnim odredbama o sukreiranju vanjske politike, provede prethodna rasprava o svim vanjskopolitičkim pitanjima.
Na Općoj skupštini UN-a 15. listopada trebalo bi se naći godišnje izvješće Haškog suda. HRT
5. listopada 2007.
Razočaran presudom >vukovarskoj trojici<
VUKOVAR - Američki veleposlanik Robert Bradtke u četvrtak je u Vukovaru naglasio da dijeli razočaranje Vukovaraca ishodom suđenja >vukovarskoj trojici<. >Zbivanja ovdje prije 16 godina spadaju u najgore zločine u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Zbog toga mi je teško shvatiti da su izrečene kazne primjerene razmjerima zločina<, izjavio je Bradtke. [G. Č.], Vjesnik4. listopada 2007.
Vukovarci idu u Haag
Na sjednici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara je odlučeno da se 12. listopada uputi u Haag četveročlano izaslanstvo. Oni će prosvjedovati zbog sramotne presude "vukovarskoj trojci".

Prije tjedan dana Haški sud osudio je bivšeg zapovjednika JNA Milu Mrkšića na 20 godina, Veselina Šljivančanina na 5 godina, a Miroslava Radića oslobodio optužbe. "Vukovarska trojka" bila je optužena za masovni pokolj 264 žrtve, počinjen na Ovčari 20. studenoga 1991., nakon pada Vukovara.

Premijer Ivo Sanader poslao je prosvjednu notu glavnom tajniku UN-a, Ban Ki-moonu , u kojem je izrazio duboko razočaranje presudom Haškog suda bivšim časnicima JNA za ratne zločine, te najavio odlazak na opću skupštinu UN-a. Smatra da je ovom presudom ovaj sud doveo u pitanje svrhu svojega postojanja. HRT


3. listopada 2007.
HSP sakupio više od 100 tisuća potpisa
Foto: Miro Arbutina/Cropix
ZAGREB - HSP je u prva tri dana potpisivanja peticije za raspisivanje referenduma o suspenziji Ustavnog zakona o suradnji s Haškim sudom i zamrzavanje te suradnje sakupio više od 100 tisuća potpisa, izjavio je danas predsjednik stranke Anto Đapić.

Đapić je rekao kako "unatoč medijskoj blokadi i činjenici da u HDZ-u, Vladi i Sanaderu imamo snažnog političkog neprijatelja", HSP namjerava sakupiti 400 tisuća potpisa i peticiju uputiti u saborsku proceduru do kraja ovoga mandata, da bi na dnevni red došla početkom sljedećeg.

"Da je Vlada imalo poštena, taj bi referendum održala zajedno s parlamentarnim izborima", rekao je Đapić, koji smatra da su međunarodna zajednica i hrvatska službena politika podjednako odgovorne za hašku presudu Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću.

Objasnio je i da HSP ne očekuje da će traženi referendum promijeniti stanje stvari vezano uz Haški sud, budući da su sve optužnice već podignute i neće biti novih.

"Time pokušavamo spasiti ostatke ostataka hrvatskoga nacionalnog dostojanstva. Kad to nije učinila službena politika, neka učini narod", dodao je Đapić. Jutarnji list

 

3. listopada 2007.
Sabor: Rasprava o haškoj presudi
Hrvatski sabor u 15 će sati otvoriti raspravu o haškoj presudi "vukovarskoj trojci" koja će početi uvodnim izlaganjem premijera Ive Sanadera o tome što Vlada čini i kani poduzeti na osporavanju te presude.

Sabor je, naime, u dnevni red sjednice uvrstio prijedlog HSS-a i HSLS-a da premijer Sanader izvijesti Sabor o aktivnostima Vlade vezanima uz hašku presudu, a te dvije stranke u svom su zahtjevu predložile i osnivanje radne skupine koja bi izradila rezoluciju kojom bi Sabor izrazio negodovanje zbog haške presude Šljivančaninu, Mrkšiću i Radiću.

U dnevni red je uvršten i prijedlog HSP-a da se suspendira Ustavni zakon o suradnji s Haškim sudom i pokrene postupak pred Vijećem sigurnosti UN-a o svrsishodnosti daljnjeg djelovanja Haškog suda. O oba prijedloga, i zajedničkom HSS-a i HSLS-a te onom HSP-a, Sabor će objedinjeno raspravljati. Predsjednik Sabora Vladimir Šeks izvijestio je zastupnike kako je poduzeo korake da HTV izravno prenosi popodnevnu saborsku raspravu.

 

Tijekom jutra raspravljalo se o konačnom tekstu zakona o kvaliteti zdravstvene zaštite kojemu je cilj, sukladno europskim standardima, osigurati veću dostupnost i bolju kvalitetu zdravstvenih usluga.

Većina saborskih klubova izrazila je sumnju da će predloženi zakon o kvaliteti zdravstvene zaštite uistinu i osigurati veću dostupnost i bolju kvalitetu zdravstvene usluge. Zakon, koji se usklađuje s propisima EU, među ostalim predviđa da se obveznim uvođenjem pokazatelja kvalitete rada omogući usporedba bolnica i njihovih rezultata, a kako bi se spriječila veća odstupanja u smrtnosti i komplikacijama pojedinih bolesti.

Bolnice i klinike koje zadovolje kriterije kvalitete imale bi pravo zatražiti akreditaciju, a ako je dobiju mogle bi se uspoređivati s najboljima u svijetu.

Iako drže da je zakon kvalitetniji nego u prvom čitanju, većina klubova poziva na njegovu doradu. Miroslav Čačija (HSS) proziva Vladu da tri godine kasni s ovim zakonom, te izražava bojazan da se i taj zakon, kao i, kako je rekao, onaj o zaštiti prava pacijenata, neće primjenjivati u praksi. SDP traži da se izradi novi zakon, jer predloženi, po riječima Mate Arlovića, nedovoljno izražava ciljeve koji se njime žele postići. Zakon podupire Klub HDZ-a, u čije je ime Andrija Hebrang rekao da Hrvatska ima vrhunski educirano medicinsko osoblje koje može raditi u zdravstvenim institucijama bilo gdje u svijetu, ali i upozorio da zbog toga Hrvatskoj, nakon ulaska u EU, prijeti "egzodus liječnika".

Zastupnici su na početku zasjedanja minutom šutnje odali počast bivšem zastupniku Šimi Đodanu koji je jučer preminuo u 80. godini života. HRT

 


2. listopada 2007.
"Vukovarskoj trojici" suditi u Hrvatskoj

Hrvatska je bila žrtva velikosrpske agresije i svaka žrtva ima svoje ime, a žrtve na Ovčari i u cijeloj Hrvatskoj zaslužuju pravdu, pravičnost i istinu, rekao je premijer
Premijer Ivo Sanader definitivno je odlučio govoriti na Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda 15. listopada, a pismo koje je uputio glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu distribuira se svim zemljama članicama kao službeni dokument UN-a, izvijestio je novinare Sanader nakon sastanka s predstavnicima čak 32 udruge proizašle iz Domovinskog rata.
Sanader je kazao da su u Hrvatskoj još 2002. podignute optužnice protiv odbjeglih zločinaca (Kadijevića, Adžića, Šešelja, Panića, Mrkšića, Šljivančanina, Radića i ostalih), te kako očekuje da se sada započne s procesuiranjem >vukovarske trojice<, s obzirom na to da im se u Hrvatskoj nije moglo suditi dok je protiv njih trajao proces u Haagu.
>Očekujemo da će MUP raspisati tjeralicu i za oslobođenim Miroslavom Radićem i da će suđenje uskoro početi<, rekao je premijer.
Sanader je poručio i kako očekuje da će haaško tužiteljstvo uskoro uložiti žalbu na prvostupanjsku presudu Suda, kao i da se nada da će Sud što prije preinačiti sramotnu presudu >vukovarskoj trojici<. Najavio je i da će tražiti da se formira međunarodna ekspertna skupina, sastavljena od stručnjaka za kazneno pravo, koja bi procijenila posljednju presudu Haaškog suda, ali i cjelokupni dosadašnji rad te institucije. >Nitko neće pisati hrvatsku povijest, pisat ćemo je sami. Hrvatska je bila žrtva velikosrpske agresije i svaka žrtva ima svoje ime, a žrtve na Ovčari i u cijeloj Hrvatskoj zaslužuju pravdu, pravičnost i istinu<, rekao je Sanader.
Informirao je da je u petak navečer svoje pismo glavnom tajniku UN-a predao i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, bavarskom premijeru Edmundu Stoiberu (koji uskoro odlazi na visoku dužnost u Bruxelles) i nekim članovima Europskog parlamenta, te je kazao kako se nada da će se i oni na neki način o svemu očitovati, iako namjera Hrvatske nije da utječe na mišljenje Europskog parlamenta.
Predsjednik Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih vukovarskih branitelja Ivan Pšenica kazao je da je ova presuda još jedan udar, te da su njome žrtve Ovčare još jednom ubijene.
>Imamo institucije i preko njih ćemo tražiti da ova sramna optužnica bude poništena, a nećemo izlaziti na ulice. Očito je da su manjkavosti optužnice na haaškom tužiteljstvu, a ne na Vladi<, rekao je Pšenica.
Zvonko Milas, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja - dragovoljaca Domovinskog rata, pozvao je Vladu i sve ostale političke opcije da učine sve kako bi se nepravda ispravila. Zapitao se što se, s obzirom na to da je Haag o Vukovaru donio ovakvu presudu, može očekivati vezano uz događaje u Gospiću, Glini ili drugdje. Na pitanje je li odlučeno o odlasku vukovarske Hvidre u Haag, Milas je kazao da treba vidjeti je to svrsishodno. Branka Valentić, Vjesnik

 


Hartmann: 'Šljivančanin je dozvolio zločin'

Piše: Ivica Radoš

Foto: Dragan Matić/Cropix
Nakon šokantne presude "vukovarskoj trojci" Florence Hartmann, bivša glasnogovornica Carle del Ponte, otkriva razloge zbog kojih Tužiteljstvo nije htjelo dokazivati umiješanost JNA u agresiju na Hrvatsku i Vukovar. Za Jutarnji govori o tome kako je kao novinarka Le Mondea pisala o Ovčari i srela Šljivančanina.

. U Vukovaru ste bili nakon pada i okupacije grada. Što ste ondje vidjeli?

- Nakon pada grada ponovo sam išla u Vukovar, 21. studenoga 1991., u pratnji JNA. Dan prije našeg posjeta Vukovar je bio pun vojnika koji su nosili različite uniforme i oznake. Bilo je onih u uniformama JNA s zvijezdom, mobiliziranih vojnika s bijelom vrpcom na ramenu i drugih s raznim oznakama, npr. Bijelih orlova, četnika s bradama, šubarama. No, tog dana te se snage nisu više mogle vidjeti. Očigledno je postojalo naređenje da se skinu sve oznake neregularnih snaga. Ulice su bile prilično očišćene, mrtva stoka je sklonjena s putova.

Ponovo sam bila u Vukovaru u listopadu 1992. Pratila sam svjedočenje jedne osobe koja je preživjela strijeljanje u Ovčari. Išla sam kao novinarka Le Mondea s kolegicom iz agencije France Presse provjeriti je li masovna grobnica koja je pronađena polovicom listopada blizu Vukovara povezana s tim svjedočenjem.

Službenici iz UN-a nisu željeli ništa reći o toj masovnoj grobnici. Zahvaljujući svjedočenju pronašli smo grobnicu izvan Ovčare. Ondje su već bile ruske plave kacige. Krajem listopada prvi smo put objavili - ja u Le Mondeu, kolegica u AFP-u - da su u grobnici na Ovčari nestale osobe iz vukovarske bolnice, što je UN potvrdio. Tri tjedna kasnije ponovo sam išla u Vukovar jer je tada proslavljena prva godina takozvanog oslobođenja Vukovara.

Grupa stranih novinara okupila se kako bi pratila izjave dužnosnika iz Beograda. Primijetila sam Šljivančanina kako hoda prema nama. Pošla sam prema njemu i pitala: - Što je bilo na Ovčari? On je odgovorio da je bilo mnogo mrtvih u Vukovaru i da ih je trebalo negdje zakopati. Time je pokazao da je tada znao da je Ovčara mjesto masovne grobnice, iako je pred Sudom tvrdio da je tek poslije saznao za Ovčaru.

. Je li logično da Šljivančanin i Radić nisu imali veze sa zločinom na Ovčari, kako stoji u presudi?

- Iako nisam pravnica, nije mi logično da Šljivančanin, kao zapovjednik vojne policije, nadležan za evakuaciju vukovarske bolnice i selekciju, nije odgovoran za sudbinu ratnih zarobljenika. On ih je predao Teritorijalnoj obrani i dobrovoljačkim jedinicama koje su se pozivale na četničku ideologiju i pozivale na zločine nad nesrpskim stanovništvom, a posebno Hrvatima. Sudsko vijeće smatra da ne postoje dokazi da je naredio ubijanja. No, nije ni trebalo nikakvo naređenje ili dogovaranje Mrkšića i Šljivančanina. Sam čin povlačenja vojne policije iz hangara na Ovčari značio je zeleno svjetlo za ubijanje, a dali su ga Šljivančanin, Mrkšić i ostali.

Uz to, odvođenje na strijeljanje počelo je odmah nakon što je izdan nalog za povlačenje vojne policije. Sva su vozila bila vozila JNA, gorivo također. Ne samo da im su im dane odriješene ruke da sa zarobljenicima rade što hoće, nego im je dana sva potrebna logistika da ih vode do polja i da ih strijeljaju. Tamo je ravnica, čuju se pucnjevi, mjesto strijeljanja je bilo blizu vojne baze na Ovčari. Vojna policija ili bilo koji drugi elementi regularne vojske nisu otišli vidjeti što se događa sa zarobljenicima u hangaru. To je, nažalost, logično jer su znali kakva će biti sudbina zarobljenika.

Zato ne shvaćam zašto su suci limitirali Šljivančaninovu odgovornost za sve što se događalo. Ali, suci nisu htjeli postavljati takva pitanja jer su imali nerazumljivu polaznu točku, TO i srpski dobrovoljci nisu više podređeni JNA. Time suci mogu oprati ruke za sve ono što se dešava čim okrenu leđa. To sliči na uputu budućim ratnim zločincima kako da izbjegnu odgovornost tako da ona ostane na počiniteljima!

. Kako se moglo dogoditi da Tužiteljstvo nije uspjelo dokazati nadležnost lokalnih zapovjednika JNA nad jedinicama TO i srpskih dobrovoljaca, ako se zna da je 9. listopada 1991. velika skupština SAO Istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema TO stavila pod zapovjedništvo JNA?

- To mi posebno nije jasno. Postoje i drugi dokumenti koji dokazuju zapovjedništvo JNA nad svim srpskim snagama na terenu u Hvatskoj. Na osnovi takvih odluka priznat je "ratni" staž i plaćene naknade.

. Zašto Tužiteljstvo nije podizalo optužnicu za napad na cijeli Vukovar?

- Jedna od pravnih poteškoća u slučaju napada na Vukovar (i na Sarajevo) je da se može, prema zakonima o ratovanju, grad u kojem živi civilno stanovništvo opravdano smatrati vojnim ciljem ako u njemu postoje oružane snage. Jutarnji list

 

Svjedoci smo gaženja istine, odbacivanja pravednosti i zatvaranja srca pred očitim zločinima
Homilija zagrebačkog nadbiskupa i metropolite kardinala Josipa Bozanića prigodom 10. obljetnice Varaždinske biskupije, Varaždin, 29. rujna 2007.

(.....)
Ovih su dana hrvatski vjernici, kao i svi istinoljubivi ljudi u kušnji malodušnosti koju je izazvao odnos jednoga zemaljskog suda prema zločinima nad braniteljima i hrvatskim ljudima u Vukovaru prije šesnaest godina. Ponovno je u našemu narodu jednodušno progovorio osjećaj i vapaj za pravednošću koju tijekom trpljenja u Domovinskome ratu i nakon njega od onih koji su ju trebali promicati i štititi često nismo osjetili.
Gaženje istine, odbacivanje pravednosti, zatvaranje srca pred očitim zločinima stvarnost je s kojom se hrvatski čovjek u posljednjim desetljećima morao nositi, liječeći rane i čitajući svoju zemaljsku povijest vjerom u Kristov križ. Gaženje istine, kušnja je koja se rađa u svakome trenutku kada se odbacuje Boga. Zar ju nismo toliko puta susreli i ranije? A ipak, svaki nas put iznenadi.
Kada se ono što kao zločin biva očito svakomu čovjeku koji ima razum i srce i što vapi za istinom naziva drugim imenom i traži neljudska opravdanja, obescjenjuju se ljudske suze, guši se životnost, a čovjeka prepušta razornoj sebičnosti koju stvara zlo. Politički ciljevi i odvagivanja, procjene i interesi nerijetko zaboravljaju uplakana lica, umorne korake prognanika, očajne ruke iz kojih je istrgnuta ljepota, ugašene oči pred pohodom nasilja i još važnije - zaboravljaju istinu. Kao vjernici koji smo preživjeli strahote ratova i lažne pravorijeke sudova različitih boja, mi ne zdvajamo. Naše je pouzdanje u Bogu, ali vjernost Bogu zahtijeva i odgovornost prema događajima i povijesti koja je nama dana.

I mi možemo biti dionici nepravednih pravorijeka svaki put kada ne poštujemo istinu. Koliko li je samo puta izrečena laž o obrani hrvatske Domovine, o ljudima koji su sebe žrtvovali, ali i o ljudima koji su na tuđoj patnji i čistoći žrtve prljavštinom zla ispisali svoje ime! U nepravednoj presudi sudjelovali su i sudjeluju i oni koji nisu učinili što su morali učiniti da povijesna istina o hrvatskoj žrtvi ne bude dovedena u pitanje.
Kušnja pogažene istine odjekuje u nama vjernicima kada vidimo da se čak i zakonskim odredbama zločinu ne staje na kraj; kada se uređenjem društva izriče porugu poštenju, radu, samozatajnosti i istinskomu domoljublju. Zbog toga sam često u zadnje vrijeme isticao da se istina o zločinima mora čuti, kako o zločinima iz Domovinskoga rata, i to ponajprije nad hrvatskim ljudima, jer je ona zanemarena, tako i o zločinima ranijih totalitarnih režima, osobito komunističkoga, o kojima se šuti i koji najsnažnije produžuju lanac pogažene istine u našemu društvenom biću. Gdje su u nas spomen muzeji žrtvama komunizma, žrtvama Domovinskog rata? I te su škole i radionice itekako potrebne našim mladim naraštajima da bi se odgajali u istinoljubivosti, miroljubivosti i domoljublju.
Braćo i sestre, ne dopustimo da i ove najnovije kušnje unesu nemir i podjelu u naše hrvatsko zajedništvo. Anđeoskim govorom i djelom istine koji nas upućuju na Boga jačajmo odgovornost prema dobru i čuvajmo nacionalni ponos i vlastito dostojanstvo.
Predragi vjernici, zazivajući zagovor Presvete Bogorodice Marije, svetog Marka Križevčanina i blaženog Alojzija Stepinca, molimo Svemogućega da se po ovom Slavlju desete obljetnice Varaždinske biskupija ojača crkvenost i vjernički život u ovom dijelu naše Domovine, u kraju lijepog i pitomog varaždinskog, međimurskog i podravskog podneblja. Svoje želje izričem sažete u riječima apostola Petra: "Njega, iako ga ne vidjeste, ljubite; u njega, iako ga još ne gledate, vjerujete te klikćete od radosti neizrecive i proslavljene." (1Pt 1,8-9) Amen. .


1. listopada 2007.
"Iustita et pax": Presuda sramotna
Komisija "Iustitita et pax" Hrvatske biskupske konferencije priopćila je kako stavovi i osjećaji hrvatskih građana u vezi s presudom Haškog suda trojici optuženih za ratne zločine na Ovčari u Vukovaru pokazuju s pravom svu razočaranost i nevjericu u sposobnost Suda da prizna istinu i zadovolji pravdu i pravo po međunarodnim standardima.

Komisija uz ostalo ocjenjuje da je nedostatak jasnog definiranja agresora i žrtve i nepoznavanje konteksta u kojem se zločin dogodio, uz opravdane sumnje u rad Tužiteljstva i u manipulaciju dokazima te različitim pritiscima na sud, doveo do ovakve sramotne presude.

Komisija "Iustitia et pax" pridružuje se svim građanima, udrugama i institucijama koji ovakvu presudu smatraju gaženjem i potiranjem pravde i pravednosti, principa na kojima bi trebalo graditi europsku i svjetsku obitelj naroda i država. Komisija izražava solidarnost sa svima onima koji trpe zbog ove presude, posebice s rodbinom poginulih i ubijenih u herojskoj obrani Vukovara i tragičnim danima nakon njegovoga pada.

"Pozivamo sve katoličke vjernike kao i pripadnike drugih kršćanskih crkava i religija da se ujedine u molitvi za sve žrtve rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, posebice u Vukovaru", stoji među ostalim u izjavi.

"Obraćamo se i komisijama 'Iustitia et pax' drugih biskupskih konferencija Europe i svijeta kao i Papinskom vijeću za pravdu i mir u Vatikanu da i oni podignu svoj glas u zaštitu istine i pravde kao i u zaštitu žrtava pred pristranim i nesavjesnim institucijama međunarodne pravde.

Pozivamo i institucije europskih integracija da ne dopuste manipulaciju ljudskim životima, poviješću i spomenom. U suprotnome bit će teško ostvariti pomirenje u ovome dijelu Europe", stoji u izjavi Komisije "Iustitia et pax" koju je potpisao njezin predsjednik mons. Vlado Košić . HRT

1. listopada 2007.
Sanader ide na sjednicu Opće skupštine UN-a
Premijer će zatražiti da se angažira nekoliko međunarodnih stručnjaka, koji bi trebali dati mišljenje o radu Haaškoga suda
ZAGREB - >Osobno ću u ime Hrvatske otići na raspravu o haaškom tribunalu i tražiti preispitivanje rada<, rekao je premijer Sanader najavljujući u subotu u Poreču odlazak na sjednicu Opće skupštine UN-a kada se bude raspravljalo o Haškom sudu. Osim što će iznijeti svoja stajališta o presudi trojici odgovornih za stravične zločine u Vukovaru, zatražit će u ime Vlade da se angažira nekoliko međunarodnih pravnih stručnjaka iz različitih zemalja, uključujući i Hrvatsku, koji bi trebali dati svoje mišljenje o svim aspektima ove presude i rada haaškog tribunala.
>Nećemo se s ovim pomiriti, a hrvatskoj javnosti poručujem da će Vlada poduzeti sve što je moguće. Treba sačuvati prisebnost i nastaviti suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu. Najlakše bi bilo sada dići ljude na ulicu, no to nije odgovorna politika<, naglasio je premijer. Istaknuo je kako ono što je odlikovalo politiku ove vlade i HDZ-a, ali i ostalih stranaka, upravo suradnja s međunarodnim institucijama. >Međutim, imamo pravo, kada donesu loše odluke, njihovo funkcioniranje staviti pod znak pitanja i preispitati ih. To je naše pravo, mi smo članica Ujedinjenih naroda i mi ćemo to učiniti te naše pravo iskoristiti do maksimuma<, poručio je Sanader.
O presudi Haaškog suda na kongresu Kršćansko socijalne unije (CSU) premijer je razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel te austrijskim vicekancelarom i makedonskim premijerom. Istaknuo je da je upravo Hrvatska bila jedna od inicijatora osnivanja Haaškog suda kako bi se zločinci kaznili, no ovom presudom je, smatra Sanader, sud doveo u pitanje svrhu svog postojanja.
Maksimalna kaznu za >vukovarsku trojicu< zatražila je posebnom izjavom i Komisija >Iustita et pax< Hrvatske biskupske konferencije. Ističu opravdanu nevjericu građana u sposobnost Suda da prizna istinu i zadovolji pravdu i pravo po međunarodnim standardima. Ocjenjuju da je nedostatak jasnog definiranja agresora i žrtve i nepoznavanje konteksta u kojem se zločin dogodio, uz opravdane sumnje u rad haaškog tužiteljstva i u manipulaciju dokazima te različitim pritiscima na Sud, doveo do takve sramotne presude.
U Vukovaru se nastavljaju mirni prosvjedi s porukom da će Vukovar i dalje biti grad tolerancije i suživota iako je presuda >vukovarskoj trojici< uzdrmala vjeru u pravdu. Koordinacije stradalničkih udruga od Državnog odvjetništva i Vlade traži obustavu svih postupaka protiv hrvatskih građana osumnjičenih vezano uz Domovinski rat. G. Čorkalo, S. Brnabić, Vjesnik

Vukovar: Završilo trodnevno bdjenje
30. rujna - Molitvom kod Kamenog križa za slobodnu Hrvatsku na ušću Vuke u Dunav završeno je trodnevno bdjenje u znak prosvjeda protiv haaške presude "vukovarskoj trojki", koje su inicirale članice Udruge Hrvatska žena Vukovar nakon izricanja presude.

Inicijativi su se pridružile i druge stradalničke udruge grada Vukovara iz Domovinskog rata. Nakon što je Haaški sud u četvrtak za zločin počinjen na Ovčari 1991. godine Veselinu Šljivančaninu izrekao pet, Mili Mrkišiću 20 godina zatvora, dok je Miroslav Radić oslobođen, njihovi su se članovi svakodnevno okupljali na Ovčari i molili za žrtve.

Današnju završnu zajedničku molitvu kod Kamenog križa za slobodnu Hrvatsku na ušću Vuke u Dunav predvodili su svećenici vukovarskih župa. Tijekom trodnevnog bdjenja građani su imali prigodu upisati se u Knjigu traženja pravde za Vukovar. HRT

 

Bozanić: Hrvatska u kušnji malodušnosti
29. rujna - Ovih su dana hrvatski vjernici, kao i svi istinoljubivi ljudi, u kušnji malodušnosti koju je izazvao odnos jednoga zemaljskog suda prema zločinima nad braniteljima i hrvatskim ljudima u Vukovaru prije 16 godina. Rekao je to kardinal Josip Bozanić u propovijedi na misnom slavlju u povodu 10. godišnjice Varaždinske biskupije.

Istaknuo je kako politički ciljevi i odvagivanja, procjene i interesi nerijetko zaboravljaju uplakana lica, umorne korake prognanika, očajne ruke iz kojih je istrgnuta ljepota, ugašene oči pred pohodom nasilja i još važnije - zaboravljaju istinu. HRT

 


Vukovarci traže pravedan sud
29. rujna - Zbog sramotne i skandalozne haške presude Veselinu Šljivančaninu , Miroslavu Radiću i Milanu Mrkšiću , u podne su u Vukovaru, na Trgu Republike, udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata održale prosvjedni skup pod nazivom "Haag je mrtav".

"Tražimo suđenje pravednog i nepristranog suda te presudu koja će konačno donijeti mir i spokoj obiteljima stradalih žrtava. Tražimo pravdu jer nepravda generira nove sukobe pa i nove ratove", poručio je na skupu u ime Koordinacije Zdravko Komšić .

Na skupu se, prema procjeni policije, okupilo oko tisuću sudionika. Vukovarska gradonačelnica Zdenka Buljan poručila je da presuda Haškoga suda uzdrmala vjeru građana Vukovara u pravdu. Dodala je kako će Vukovar, unatoč svemu, i dalje biti grad tolerancije i mirnog suživota.

Predsjednik Zajednice HVIDR-e Vukovarsko-srijemske županije Stipo Šeremet pročitao je jučerašnje zaključke Koordinacija udruga proizišlih iz Domovinskog rata grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije u kojima je od Vlade i Državnog odvjetništva zatražena obustava svih postupaka protiv osumnjičenih hrvatskih građana u Domovinskom ratu te "drastična promjena odnosa prema cinizmu i aroganciji Carle Del Ponte".

Sudionicima mirnog prosvjeda obratio se i predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović . Ustvrdio je kako je presudom Haškoga suda oduzeto pravo na dostojanstvo koje žrtve imaju i u smrti. "Slabe su nam nade da će se to ispraviti. Ono što se, međutim, ne smije dogoditi jest da se odustane od tužbe protiv Srbije i Crne Gore koju smo podnijeli 1999. zbog zločina genocida i agresije", poručio je Šeparović. "Mi trebamo suživot, ali ne smijemo i nemamo pravo odreći se naše žrtve", rekao je. Pozvao je građane Vukovara da se pridruže prosvjedu Hrvatskog žrtvoslovnog društva, koji će se održati u subotu u Haagu.

Nakon završetka prosvjednog skupa njegovi su sudionici prošli s upaljenim lampionima do Kamenog križa za slobodnu Hrvatsku, na ušću Vuke u Dunav, podno kojeg su položili lampione u spomen na žrtve stradale u srpskoj agresiji. HRT


 


Sanader poslao prosvjedno pismo Ban Ki-moonu


Hrvatski premijer Ivo Sanader ocijenio je u pismu glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu da sramotna presuda Haškog suda za Ovčaru dovodi u pitanje "nepristranost i pravednost" Suda. Najavio je da će Hrvatska o tome izvijestiti Opću skupštinu UN-a i Vijeće sigurnosti.

"Došao je trenutak da se ozbiljno preispitaju svi aspekti rada Haškog suda, posebice u kontekstu njegova neuspjeha da služi pravdi na uravnotežen, ujednačen i nepristran način", stoji u Sanaderovu pismu glavnom tajniku UN-a.

Sanader je izrazio "duboko razočaranje" i "zaprepaštenje" presudama koje su "sramotne" i "u očitom raskoraku s povijesnim činjenicama njihovih nedjela". Podsjetio je da je Hrvatska bila jedan od osnivača Haškog suda i pobornik Rezolucija 808 (1993.) i 827 (1993.) Vijeća sigurnosti UN-a, kojima je Sud uspostavljen "s isključivim ciljem kaznenog progona osoba odgovornih za ozbiljne povrede međunarodnog humanitarnog prava, počinjene na teritoriju bivše Jugoslavije". "Danas se moramo otvoreno upitati je li ovaj cilj ispunjen", napisao je hrvatski premijer. Podsjetio je da hrvatska Vlada aktivno surađuje sa Sudom i da je Hrvatska ispunila sve svoje obveze prema Haškom sudu.

"Hrvatska će svoj stav o predmetu detaljno iznijeti tijekom rasprave u Općoj skupštini, pod točkom 77. dnevnog reda (Izvješće Međunarodnog suda za suđenje osobama odgovornima za ozbiljne povrede međunarodnog humanitarnog prava počinjene na teritoriju bivše Jugoslavije 1991.) te pred Vijećem sigurnosti", napisao je Sanader i zatražio od glavnog tajnika da ovo pismo postane dokument Opće skupštine pod točkom 77. dnevnog reda i dokument Vijeća sigurnosti, te da se žurno usmjeri pozornost država članica UN-a na taj dokument.

Predsjednik Republike Mesić iznenađen je presudama Haškog suda optuženicima za pokolj na Ovčari Mili Mrkšiću, Vese linu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću. Presuda mu je neprihvatljiva i po visini kazni i po obrazloženjima. Rekao je kako očekuje da će drugostupanjska presuda biti pravedna.

Presuda vukovarskoj trojci neizravno će utjecati na hrvatske izglede u tužbi protiv Jugoslavije za genocid i ratnu odštetu, rekao je u New Yorku pravni zastupnik Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde Ivan Šimonović . I u ovoj je presudi, naime, utvrđeno da je Mrkšić imao pod kontrolom ne samo JNA već i teritorijalce i paravojne jedinice. To je, što se tiče zapovjednog lanca, svojevrsna pomoć i našoj tužbi. Ono što je negativno je to da nije ustanovljeno da se radilo o zajedničkom zločinačkom pothvatu, istaknuo je Šimonović. HRT

 

Galbraith zgrožen presudom za Ovčaru
28. rujna - Presudom vukovarskoj trojici zgrožen je i bivši veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Peter Galbraith .

"Ne mogu razumjeti kako netko može dobiti pet godina zatvora za ubojstvo više od 200 ljudi, jednostavno ne mogu shvatiti. Pokušavam razumjeti. Možda postoje neke činjenice koje ja ne znam, ali sumnjam, jer sve sam to pratio izbliza. Takav bi čovjek cijeli život morao biti u zatvoru", rekao je Galbraith u Dubrovniku, na znanstvenom simpoziju "Raspad Jugoslavije". HRT

 

 

 


SVIM MEDIJIMA I CJELOKUPNOJ HRVATSKOJ JAVNOSTI
Danas je umrlo međunarodno pravo danas su umrle sve ratne i humanitarne konvencije koje su predstavljale tekovine uljuđenog svijeta. Danas je umro Haaški sud.

Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara koja okuplja preživjele branitelja Vukovara iz Zagreba i zagrebačke županje, kao i obitelji poginulih, preminulih i nestalih suboraca najoštrije osuđuje visinu kazne koju je danas odredio Haški sud naspram "zločinačke trojke" Mrkšić, Šljivančanin i Radić.

Nevjerica, konsternacija, čuđenje, ljutnja, bijes, .otprilike su to osjećaji i njihov redoslijed koji nas je osupnuo kada smo spoznali da vijest koja dolazi iz Haaga je istinita, da su kazne koje su tom prilikom izrečene veće za prometni prekršaj nego za stradavanja branitelja i civila nakon pada Vukovara.

Tražimo od Vlade RH da žurno reagira na činjenicu da je Haški sud izgubio u Hrvatskoj legitimitet za suđenja u postupcima koja se vode za sukobe na teritoriju bivše Jugoslavije, kao i Hrvatski Sabor da donese odluku o prekidu dalje suradnje sa Haškim sudom iako su dosada Ureda Predsjednika i svih nivoa državnih vlasti od 2000. godine predane velike količine dokumenata koji podliježu državnoj i vojnoj tajni što ima ogromne posljedice naspram sudionika Domovinskog rata.

Nadalje, tražimo da se preispita djelovanje Državnog odvjetništva kao i Povjerenstva za suradnju sa Haškim sudom u smislu učinkovitosti predstavljanja stradavanja građana RH pred međunarodnim kaznenim sudom.

Ovom prilikom se moramo zapitati i što radi hrvatska diplomacija koja ima zadatak da brani prava hrvatskih građana pred sudovima u svijetu, a pravo obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civila u obrani Vukovara za pravdom svakako nadilazi pravilo zub za zub, oko za oko.

Zbog novonastale situacije i predviđenih aktivnosti odgađamo malonogometni turnir u povodu Dana zagrebačkih branitelja Vukovara koji se trebao održati 29. rujna za 6. listopada, jer smatramo da je njegovo održavanje u ovom trenutku svakako neprimjereno.

Pozivamo sve građane i građanke Hrvatske, a naročito dužnosnike kojima je povjerena sreća i blagostanje, a li i pravna zaštita hrvatskih građana poglavito žrtava i njihovih obitelji iz Domovinskog rata da odlučno stanu na kraj daljem ponižavanju Hrvatske.

U Zagrebu, 27. rujna 2007.

Damir Jašarević, predsjednik UZBV

 

28. rujna 2007.
Poziv za raspuštanje Međunarodnoga suda u Haagu
Od svojih početaka Hrvatsko kulturno vijeće je izjavama za javnost, organiziranjem znanstveno-stručnih skupova, tribina i ostalom svojom djelatnošću ukazivalo na veliku opasnost koja prijeti Hrvatskoj, a zatim i cijelom zapadnom demokratskom poretku od pretvaranja Haaškog suda u politički stroj za provođenje interesa nekih velikih europskih zemalja. Naglašavano je da se takvim djelovanjem narušava osnovno načelo demokratske trodiobe vlasti i da će se to prije ili kasnije vratiti počiniteljima kao bumerang. Bumerang se danas vraća kroz svjedočanstva F. Hartmann, G. Nicea i mnogih drugih o unutarnjem raspadanju Haaškog suda, te udara ne samo po Hrvatskoj nego i posred Londona i Pariza.

Glavni su prigovori HKV-a bili usmjereni prema djelovanju tužiteljstva Haaškog suda po političkim kriterijima i prema podaničkom ponašanju hrvatske političke vrhuške. Ponašanja tih sudionika stvorila su osnovu za zaprepašćujući iskorak koji je u tom smjeru u Haagu učinjen ciničnom presudom vukovarskoj trojki jer ga je sada počinilo sudsko vijeće, a ne samo tužiteljstvo Haaškog suda. Distanciranje krugova oko tužiteljstva, kao i distanciranje predizborne hrvatske političke vrhuške od rezultata vlastitih akcija i akcijskih planova kasni. Ono bi moglo izazvati samo naš podsmjeh kad se ne bi utapalo u nijemim krikovima i suzama nedužnih žrtava Kadijevića, Adžića i njihovih sljedbenika koji su zločin počinili u sklopu nekažnjenog etničkog čišćenja Vukovara i ostalih okupiranih područja Republike Hrvatske.

Takvim ponašanjem političke elite demokratskog svijeta postaju političke vrhuške, sudske elite postaju sudski izvršitelji, vojne elite postaju plaćeničke postrojbe, a intelektualne se elite se pretvaraju u podaničke strukture od kojih se naručuju ideje i ocjene. Povijest je pak već nebrojeno puta pokazala da su sustavi koji se grade na moći i laži, a ne na pravdi, osuđeni na propast.

Hrvatsko kulturno vijeće je izraz stvarne, kolikogod skromne i iz javnog života potisnute intelektualne elite jednog naroda, malog ali duboko ukorijenjenog u zajedničke europske kulturne vrijednosti. Svjesno te svoje uloge HKV traži raspuštanje ovakvog Haškog suda jer on namjerno sramoti i kompromitira demokratske pravne tradicije i time ugrožava opstanak tisućljetne demokratske političke ideje kao temelja europskog pa i svjetskog poretka. Zločine treba kazniti, ali jedino što je još gore od njihova nekažnjavanja jest njihovo zaogrtanje plaštem pravde. Zato se suđenja za zločine mogu provesti tek kada se ostvare razumne garancije da će biti nepristrana, a onda će ih podržati i Hrvatsko kulturno vijeće. Ovom pak izjavom Hrvatsko kulturno vijeće poziva sve ljude srca i uma u zemlji i svijetu da se tim njegovim zahtjevima snažno pridruže, kako se strašni vukovarski događaji, i sve ono što je iz njih poteklo, više nikad ne bi ponovili.

Upravni odbor HKV-a

 


HAGG "Presuda Vukovarskoj trojci" - Mrkšiću 20, Šljivančaninu 5 godina, Radiću sloboda


28. rujna 2007.
Premijer Sanader: To je poraz ideje Haaškoga Suda
Već se priprema pismo Vijeću sigurnosti u kojem ćemo kao zemlja članica UN-a, tijela koje je osnovalo Haaški sud, reći da je ova presuda neljudska i nepravedna te ćemo uložiti oštar prosvjed, najavio je premijer u četvrtak navečer na Ovčari

DEN HAAG/ZAGREB - Prvostupanjsko Vijeće Haaškoga suda osudilo je u četvrtak bivšega zapovjednika JNA Milu Mrkšića na 20 godina zatvora, majora Veselina Šljivančanina na pet godina zatvora, dok je kapetan Miroslav Radić oslobođen optužbi. Ovakva je presuda izazvala šok u cijeloj Hrvatskoj, posebno u Vukovaru, čiji su se stanovnici u četvrtak navečer okupili na Ovčari, gdje su stotine njih palili svijeće i molili. Ovčaru i Vukovar posjetio je u četvrtak navečer i premijer Ivo Sanader, koji je presudu oštro osudio.

>Želim reći da je ovo, po meni, poraz ideje Haaškoga suda<, izjavio je Sanader novinarima u četvrtak poslije podne u Banskim dvorima i istaknuo kako je Republika Hrvatska članica UN-a, koji je osnovao Haaški sud te će uložiti oštar prosvjed Vijeću sigurnosti. Ponovio je to i na Ovčari u četvrtak navečer, istaknuvši kako je presuda >neljudska i nepravedna<.

>Došao sam biti s Vukovarcima u ime cijele Hrvatske, na Ovčari na kojoj je večeras i cijela Hrvatska i objektivna svjetska javnost<, kazao je Sanader naglasivši kako se u Ministarstvu vanjskih poslova već priprema prosvjedno pismo Vijeću sigurnosti UN-a, ali i predsjedniku Haaškog tribunala. Dodao je da očekuje od haaškog tužiteljstva da uloži žalbu na presudu, >jer je to pravni put koji treba također napraviti<.
Premijer se zapitao koliko je ljudi na Ovčari trebalo biti ubijeno da zločinci dobiju doživotnu kaznu, koju zaslužuju, te je pozvao hrvatsku javnost da u ovom teškom trenutku sačuva prisebnost.

>Mi znamo što je istina, znamo da žrtve koje su pale u Vukovaru nisu bile samo za Vukovar nego za cijelu Hrvatsku, a rekao bih s punom odgovornošću i žrtve za Europu, jer se ovdje branila Europa i suvremeni svijet od jedne fašističke politike<, rekao je Sanader još jednom izrazivši ogorčenost na presudu za koju će hrvatska vlada na međunarodnom diplomatskom polju poduzeti sve da se pobije.

>Haaški sud je ovom presudom pobio sam sebe, jer je ustanovljen da sudi zločincima<, zaključio je Sanader dodavši da Hrvatska neće ulaziti u raspravu Suda i Tužiteljstva je li optužnica dobro pripremljena, već Hrvatsku zanima gdje je učinjena pogreška.
Inače, haaško tužiteljstvo je na kraju dokaznog postupka, sredinom ožujka, zatražilo od Prvostupanjskog vijeća Međunarodnog kaznenog suda da proglasi krivima po svim točkama optužnice pukovnika Milu Mrkšića, majora Veselina Šljivančanina i kapetana Miroslava Radića i odredi im doživotne zatvorske kazne.

Sudsko vijeće je u presudi ustvrdilo da na Ovčari nisu ubijeni civili, nego da je riječ o ratnim zarobljenicima dovedenima iz Vukovarske bolnice. Prema Sudskom vijeću, ubojstvo 194 osobe, koje su poimence navedene u optužnici, izvršile su TO i srpske paravojne snage.

Stoga su optuženi oslobođeni optužbe da su izravno odgovorni za pokolj. >Zločin ubojstva počinjen je u noći nakon povlačenja svih snaga vojne policije JNA s Ovčare, nakon naredbe Mile Mrkšića<, kaže se u presudi.
Na presudu su oštro reagirale i udruge branitelja i logoraša. Predstavnici Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Hrvatskog društva logoraša srpskih konc-logora i udruge vukovarskih branitelja >Vukovar 91< presudu smatraju sramotnom i nepravednom za obitelji koje su na Ovčari izgubile najmilije.

>Kada sam čuo presudu ostao sam nijem. Zar je moguće da za dokazani zločin na Ovčari Radić bude oslobođen, Mrkšić dobije 20 a Šljivančanin samo pet godina zatvora<, zapitao je predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ivan Pšenica.

Ocijenivši je sramotnom i traumatičnom, dodao je kako su obitelji od Europe i Suda očekivali pravdu i barem kakvu-takvu satisfakciju. >To je sramotna presuda. Ako je to pravda, onda Haaški sud treba ukinuti<, ocijenio je predsjednik Hrvatske udruge vukovarskih branitelja iz Domovinskog rata >Vukovar 91.< Ivan Kovačić. Vjesnik

 

Sanader najavio oštar prosvjed zbog presude
Premijer Ivo Sanader najavio je sinoć da će već danas u ime hrvatske Vlade i cijele hrvatske javnosti uputiti pismo Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) u kojemu će izraziti oštar prosvjed i zatražiti raspravu o presudi koju je Haški sud jučer izrekao "vukovarskoj trojci", ali i raspravu o radu Suda.

Hrvatska kao jedna od članica UN-a tada će, istaknuo je Sanader, postaviti ključno pitanje - imali li nakon presude "vukovarskoj trojci" Haški sud, koji je i na zahtjev Hrvatske osnovan kako bi sudio ratnim zločinicima, uopće smisla.

Jer, ustvrdio je Sanader, ako nije ratni zločin ono što se dogodilo na Ovčari, onda se postavlja svijetu pitanje - što je to ratni zločin? Istaknuo je kako je dao i nalog da se pripremi oštro prosvjedno pismo predsjedniku Haškoga suda.

Predsjednik Stjepan Mesić u New Yorku je izrazio zabrinutost i razočaranje presudom Haškog suda (ICTY) za zločine u Vukovaru, ocijenivši da se ona neće održati, uz očekivanje da će drugostupanjska presuda ICTY-a biti pravedna i utvrditi odgovornost "vukovarske trojke" za zločine koje su počinili.

"Inače ne komentiram sudske postupke, a tu spada i prvostupanjska presuda, no riječ je o iznimnom slučaju, i moramo za zabrinutošću reći da smo razočarani i da smo očekivali nešto više pravde na Haškom tribunalu", izjavio je Mesić hrvatskim novinarima u New Yorku, gdje sudjeluje na zasjedanju Opće skupštine UN-a.

Naglasio je kako zbog presude ne treba optuživati cijeli Haški sud, jer je to jedno vijeće, jedan dio suda, dodajući, za usporedbu, kako nije u redu ni da se zbog presude jednog suca sudi cijelom hrvatskom pravosuđu, pri čemu je aludirao na slučaj Lora. HRT

 

Predsjednik Republike: Presuda >apsolutno neprihvatljiva<

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u četvrtak je u New Yorku izjavio kako je presuda tzv. Vukovarskoj trojci >apsolutno neprihvatljiva<, kako po visini izrečenih kazni tako i po obrazloženjima, naglasivši kako je takvom presudom >ozbiljno poljuljano povjerenje< u Haaški sud.
Predsjednik Mesić iznenađen je presudama izrečenima pred ICTY-jem optuženicima za pokolj na Ovčari, Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću. Iako nikada ne komentira sudske postupke koji još traju, a ovdje je riječ o prvostupanjskoj presudi, već i pokušaj umanjivanja odgovornosti za zločine u Vukovaru traži jasnu reakciju<, navodi se u priopćenju Predsjednikove glasnogovornice. Neprihvatljiva presuda dijelom je i rezultat optužnice koja nije obuhvatila sve relevantne elemente nedjela u kojima su optuženi sudjelovali, ocijenjeno je.
>Predsjednik Mesić vjeruje da će tužiteljstvo Haaškog suda podnijeti žalbu i da će ta žalba biti uvažena, kako bi se vratilo sada ozbiljno poljuljano povjerenje u međunarodni tribunal koji nam i dalje, do kraja svojega mandata, treba kako bi se individualizirala krivnja za ratne zločine počinjene u ratovima na tlu bivše Jugoslavije i zločinci priveli pravdi<, zaključuje u priopćenju predsjednik Mesić. [Hina], Vjesnik

 

Predsjednik Sabora:Vukovarske žrtve su ponovo ubijene

Prvostupanjska odluka Haaškog tribunala izaziva ogorčenost i zabrinutost za pravdu, ona je >poruga pravdi, kojom su vukovarske žrtve ponovo ubijene<, ocijenio je u četvrtak predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

>Presudom sam uistinu ogorčen i konsterniran, jer je nevjerojatno da se za osobito teški oblik izvršenja kaznenog djela ratnoga zločina protiv civilnog stanovništva dosuđuje, u prvom redu bivšem majoru Veselinu Šljivančaninu, kazna od pet godina zatvora, a osuđen je za kaznena djela ratnoga zločina, za pomaganje u zarobljavanju, mučenju i ubijanju 300 zarobljenika i civila na Ovčari<, izjavio je Šeks. >Proglasiti krivim i odgovornim Šljivančanina za tako težak zločin i izreći kaznu na pet godina zatvora doista je osuda koja izaziva ogromnu zabrinutost za pravdu<, istaknuo je predsjednik Sabora.

Porugom pravdi Šeks smatra i 20-godišnju kaznu Mili Mrkšiću i oslobađajuću Miroslavu Radiću, jer je, podsjeća, uz Srebrenicu, u Vukovaru počinjen najveći masovni ratni zločin nakon Drugoga svjetskog rata.
Neprihvatljivim smatra i činjenicu, da su u prvostupanjskoj presudi izvršiteljima zločina na Ovčari u sudskom postupku u Beogradu izrečene kazne bile veće nego one na koju je prvostupanjskom odlukom Haaškog suda osuđen Šljivančanin. [T. G.], Vjesnik


28. rujna 2007.
Vukovar: Stradalnici molili za žrtve Ovčare
Premijer Ivo Sanader pridružio se sinoć na mjestu masovne grobnice na Ovčari velikom broju okupljenih stradalnika u povodu presude "vukovarskoj trojci", istaknuvši da je na Ovčaru došao iz osjećaja otpora i prosvjeda prema nepravednoj i neljudskoj presudi te da je njome Haški sud pobio sam sebe.

Izjavio je kako se priprema pismo Vijeću sigurnosti UN-a u kojem će Hrvatska iznijeti stav kako je presuda Haškog suda za zločine počinjene na Ovčari 1991. godine, izrečena časnicima bivše JNA Veselinu Šljivančaninu, Mili Mrkšiću i Miroslavu Radiću, nepravedna.
Hrvatska će uložiti oštar prosvjed na tu presudu, koja, kako je rekao premijer Sanader, "za Hrvatsku ne vrijedi".

"Za nas su to zločinci koji su počinili strašna nedjela", dodao je, rekavši kako je Haški sud presudom u kojoj je Veselina Šljivančanina osudio na pet, Milu Mrkšića na 20 godina zatvora, a Miroslava Radića oslobodio bilo kakve krivnje za Ovčaru, zapravo pobio sam sebe.

"Došao sam na Ovčaru iz žestokog osjećaja otpora i prosvjeda prema jednoj ovakvoj nepravednoj i neljudskoj presudi. Došao sam biti s Vukovarcima u ime cijele Hrvatske", rekao je Sanader tijekom susreta s članovima stradalničkih i braniteljskih udruga proizišlih iz Domovinskog rata grada Vukovara, koji se od ranih večernjih sati okupljaju na mjestu masovne grobnice na Ovčari kako bi izrazili prosvjed zbog presude Haškog suda Šljivančaninu, Mrkšiću i Radiću.

U pratnji potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor te ministara u Vladi Ivana Šukera i Petra Čobankovića , dr. Ivo Sanader položio je vijenac i zapalio svijeću podno spomen-obilježja na Ovčari. Tijekom večeri na Ovčari su se izmjenjivali brojni stradalnici Domovinskog rata iz Vukovara te u tišini molili za žrtve s Ovčare.

U povodu presude Haškog suda, točno u podne na zagrebačkom Trgu Bana Jelačića održat će se mirno okupljanje. Organizira ga Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja kao potporu vukovarskim obiteljima. HRT

 

28. rujna 2007.

'Nikada im nećemo oprostiti!'
Piše: S. Butigan
Foto: Damir Glibušić/CROPIX

JOZEFINA VARGA (86): sin Vladimir, u 37. godini ubijen na Ovčari

Nikada im neću oprostiti


- S Ovčare sam dobila čeljust i ruku. Zar je to moj sin? Krivcima nikada neću oprostiti - kaže Jozefina Varga, 86-godišnja Vukovarka čiji je sin Vladimir, vukovarski branitelj, u 37. godini ubijen na Ovčari.

Sina je živoga zadnji put vidjela 15-ak dana prije sloma Vukovara.

- Plakao je i rekao mi, mama, svi ćemo izginit'. Molila sam ga da nekako pobjegnemo iz Vukovara, no on nije htio otići - dodaje Jozefina koja je sina tražila punih deset godina, do zadnjega se trenutka nadajući da je negdje ipak živ.

- Nikada, nikada neću oprostiti.

Čuvši presudu "vukovarskoj trojci", bila je gnjevna: - Užas, kako je to moguće?! Ne mogu u to vjerovati! Trebali su dočekali smrt u Haagu. Neka se srami Europa, Haag i Carla Del Ponte!

 

IRENA KAČIĆ (55): Majka Igora (18), najmlađa žrtva Ovčare

Presuda je nečuvena
- To je strašno! Kako su mogli takvu presudu donijeti? Pa to je nečuveno za takav zločin kakav je počinjen nad našom djecom na Ovčari - šokirana je haaškom presudom danas bila Irena Kačić, majka najmlađe žrtve s Ovčare.

Njezin sin Igor bio je još dijete. Ubijen je u studenom '91, a 23. kolovoza iste godine proslavio je 16. rođendan. Irenin suprug Petar, jedan od zapovjednika na Sajmištu kojeg su znali pod ratnim imenom "srednji bojler", poginuo je u borbama 2. listopada, a ona je sa sinom Igorom i njegovim dvjema sestrama 19. studenoga '91. izašla iz podruma u okipiranom gradu i spas potražila u vukovarskoj bolnici.

- Šljivančanin je stajao ispred ulaza kad sam s djecom izlazila iz bolnice. Pokazao je na Igora govoreći da on ide na jednu, a mi na drugu stranu. Pitala sam zašto ga odvaja od majke, on je još dijete, a Šljivančanin mi je odgovorio da će 'to sve proveriti' - prisjeća se 55-godišnja Irena Kačić. Svjedočila je u Haagu u procesu Dokmanoviću, no za "vukovarsku trojku" u Haag je nisu zvali.

 

BARICA SPUDIĆ (61): sin Pavao ubijen na Ovčari u 26. godini

Mislili smo da će ipak biti pravde

Pavao, sin Zagrepčanke Barice Spudić (61), ubijen je na Ovčari u 26. godini. U Zagrebu je ostavio obitelj i u rujnu 1991. s prijateljima otišao pomoći braniteljima Vukovara. U borbama je bio ranjen u lijevu nogu, zbrinut u bolnici i odande odveden na masovno stratište.

- Ogorčena sam, toliko plačem da ne znam što ću sa sobom. U Beogradu su poništili presudu, sad ovo u Haagu, sramota, nemam riječi. Mislili smo bit će jednom ipak biti pravde, iako moga sina nema i nitko i ništa ga neće vratiti, ali ovo je grozno - u nevjerici je Barica Spudić.

Kći ubijenog joj sina danas je baku Baricu, prije haaške presude, obradovala položenim ispitom iz matematike na PMF-u. - Bila sam tako sretna, plakala sam prvo od radosti, a sada plačem od žalosti- rekla je Barica Spudić.

DANIJEL REHAK, Društvo bivših logoraša
Degutantno i ružno
- Razočaravajuće, degutantno i ružno. Za više tisuća ubijenih i nestalih Vukovaraca jednostavno nema krivaca. Ili je netko u našim institucijama zakazao ili se presuda već unaprijed znala.


VOJISLAV STANIMIROVIĆ, predsjednik SDSS-a

Kriva percepcija kazni

- Ne bih se upuštao u ocjenu presude Haaškog tribunala, teško je reći čime se rukovodio kod presude Radiću, Mrkšiću i Šljivančaninu. Vjerujem da je u pitanju bila zapovjedna odgovornost pa je možda hrvatska javnost razočarana jer je stvorena percepcija puno većih kazni za ova tri pripadnika JNA.

VESNA BOSANAC, ravnateljica bolnice
Nema pravde za nas
- Nemam komentara. Definitivno razočaranje. Nema pravde za Vukovarce na ovom svijetu. Pravda će krivce vjerojatno stići tek kao što je stigla Miloševića i Dokmanovića.

Jutarnji list

Reakcije lidera hrvatskih političkih stranaka

ZAGREB - Presuda koju je Haaški sud izrekao Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću naišla je u četvrtak na nepodijeljenu osudu hrvatskih parlamentarnih stranaka.
.Zoran Milanović (SDP): >Presuda je skandalozna. Postavlja se pitanje, koji uopće zločin počinjen u Vukovaru zaslužuje kaznu od samo pet godina. Riječ je o nevjerodostojnoj praksi Suda i ta vjerodostojnost, nažalost, ovakvim presudama samo dodatno pada<, kazao je Milanović.
.Dragutin Lesar (HNS): >Njezina je poruka da se u Vukovaru ništa nije dogodilo, a bojim se da može imati i katastrofalne posljedice na buduća suđenja za ratne zločine<, kazao je Lesar, dodajući kako se nada da će suđenje u drugom stupnju donekle popraviti štetu. Rekao je i da >ovakva odluka za sobom povlači i pitanje političkog sadržaja presude, koja negira žrtve njihovih nedjela<.
.Josip Friščić (HSS): >Ono što smo očekivali jest doživotni zatvor, jer počinitelji takvih zločina nisu ništa drugo zaslužili<, rekao je Friščić. >Očito je da taj sud sudi prema svojim kriterijima, očito je da kada su naši generali u pitanju onda postoji jedan metar, a za neke druge su neki drugi metri za mjerenje njihove odgovornosti i kazne<, rekao je, uz ostalo, Friščić
.Damir Kajin (IDS): >Onda se čudimo zašto Haaški sud uživa takav ugled na prostorima bivše Jugoslavije. To nije uvreda samo Hrvatskoj, nego i demokratskoj Srbiji koja nije bila za rat<.
.Anto Đapić (HSP): >Presuda je sramotna, ali nije neočekivana. Haaški sud time relativizira žrtve Vukovara i Ovčare. Ako su se zauzimali za zapovjednu odgovornost, onda su to trebali potvrditi na vukovarskoj trojici<.
.Milorad Pupovac (SDSS): >To će vjerojatno u dijelu javnosti izazvati nezadovoljstvo, s obzirom na očekivanja i stavove koji su formirani prema nekim optuženima. Haaški sud se, po svemu sudeći, rukovodio principom zapovjedne odgovornosti i onome koga smatra najodgovornijim, a to je u ovom slučaju Mrkšić, dosudio je najvišu kaznu za ono što je počinjeno. Vjesnik

 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre