Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 


UNIKATNI
poklon proizvodi


pokon paketi


Piranski zaljev23.srpnja 2015.
HRVATSKA ĆE PISATI BRUXELLESU
Što će Bruxelles poduzeti u svezi lobiranja Slovenije kod arbitražnog suda za Piran

Hrvatska će danas pismom obavjestiti EU o navodima da je slovenska strana kršila neovisnost i nepristranost postupka arbitraže te razmatra sve mogućnosti, a ovisno o istrazi ne isključuje ni izlazak iz arbitraže, izjavila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon sjednice Vlade. Ponovila je da je nepristranost i neovisnost sudaca arbitražnog suda temeljna vrijednost tog suda i da će Zagreb ispitati sve navode i činjenice i razmotriti sve mogućnosti. Upitana za komentar slovenskih medija koji cijeli slučaj nastoje prikazati špijunskom aferom, Pusić je odgovorila kako je to 'naročito iznenađuje'. 


Andrej Plenković upitao Bruxelles: Koje mjere ćete poduzeti?

Potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta Andrej Plenković uputio je pismo Komisiji u kojem postavlja pitanje: Budući da su Komisija i Vijeće od samog početka uložili znatne napore i svoj autoritet u uspjeh rješavanja spora arbitražnim postupkom, koje će mjere poduzeti ako se pokažu točnima navodi o grubom protupravnom djelovanju člana Suda iz slovenske strane u sporu, čime bi cijeli arbitražni postupak bio doveden u pitanje?

REAKCIJE U HRVATSKOJ

HDZ traži raskidanje Sporazuma o arbitraži

HDZ je zatražio od predsjednice, Vlade i Sabora da trenutno stave izvan snage Sporazum o arbitraži sa Slovenijom. 'Intervencije slovenske strane dovele su do toga da Arbitražni sud više ne može donijeti objektivnu i pravovaljanu odluku', stoji u priopćenju. Od premijera Zorana Milanovića traže da hitno sazove sastanak s predsjednicima parlamentarnih stranaka kako bi se uskladile buduće zajedničke aktivnosti u cilju postizanja konsenzusa za zaštitu nacionalnih i državnih interesa.

Premijer Milanović

Hrvatska će provjeriti informacije o dogovaranju suca u arbitražnom vijeću koje odlučuje o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu s predstavnicom slovenske vlade, rekao je u srijedu premijer Zoran Milanović. 

Josipović smatra da arbitraža nema smisla

Bivši predsjednik države Josipović smatra da arbitraža zbog nelegitimnih i nelegalnih postupaka Slovenije nema smisla zbog čega drži da Vlada i Sabor trebaju učiniti sve da se rješavanje spora o granici locira na neko od međunarodnih sudišta, ali da se pritom ne naruše prijateljski odnosi sa Slovenijom.

U sporazumu i pravilima arbitraže, kaže Josipović, postoje pravila koja će Hrvatska poštivati. Smatra da Hrvatska ne bi trebala postupati mimo međunarodnog prava ali drži i da postoje mehanizme kao i kod svakog međunarodnog ugovora da jedna strana ako ima zato razloga iz toga sporazuma izađe.

Za Kosor sporazum više ne postoji

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor koja je 2009. sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom potpisala sporazum o arbitražnom rješavanju graničnog spora, objavila je u četvrtak na twitteru da taj sporazum više ne postoji, nakon što je temeljem stenograma razotkriveno dogovaranje sudaca u arbitražnom vijeću s predstavnicom slovenske vlade.“Ostavke u Sloveniji govore da su snimke o nečasnoj raboti autentične. Sud nema kredibilitet, Sporazum više ne postoji”, napisala je Kosor čijim je potpisivanjem sporazuma o arbitraži omogućeno deblokiranje pristupnih pregovora Europskoj uniji.

Izvanrednu saborsku sjednicu traže HSP i Nezavisni ljevičari

“U ime Kluba nezavisnih ljevičara zahtijevam sazivanje izvanredne sjednice Hrvatskog sabora na kojoj bi se raspravila novonastala situacija oko Savudrijske vale. Sjednicu zahtijevam zato što su hrvatski građani zabrinuti i očekuju jasne poruke Hrvatskog sabora”, napisao je nezavisni zastupnik, Branko Vukšić predsjednik Kluba nezavisnih ljevičara.

HSP je priopćio da je i kod izglasavanja arbitraže sa Slovenijom o Savudrijskoj vali u Hrvatskom saboru bila protiv te arbitraže.

“U svjetlu zadnjih događanja vezanih za rad Arbitražnog suda i kršenja pravila o radu suda, a što je vidljivo iz stenograma o razgovorima člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenske zastupnica Simone Drenik iz kojih je razvidno nepošteno postupanje u Arbitražnom postupku, Hrvatska stranka prava smatra da Sporazum o Arbitraži treba proglasiti ništavnim”, priopćio je HSP.

Reagirali su i stanovnici s područja Savudrijske vale

Profesorica međunarodnog prava Vesna Crnić Grotić, koja je pred Međunarodnim sudom pravde vodila hrvatski tim u tužbi protiv Hrvatske za genocid, izjavila je za HR kako je jedini put koji Hrvatskoj sada stoji na raspolaganju obraćanje samom Arbitražnom sudu. Objasnila je kako sporazum o arbitraži znači da stranke nemaju višeg suda ili važnijeg kojem bi se mogle obratiti, pa se, i ako se sumnja na povredu arbitražnog postupka, može samo zatražiti mišljenje Arbitražnog suda. Poništenje arbitražnog postupka ovisi o samom sudu i o strankama. Stranke u postupku mogu se dogovoriti da slučaj prebace nekom od međunarodnih sudova, izjavila je.

REAKCIJA U SLOVENIJI

Cerar tvrdi da će 'ubuduće učiniti sve' kako bi sud djelovao nepristrano

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je kako njegova vlada nije bila informirana o tajnim razgovorima Sekoleca i Drenik te najavio da će tražiti njihovu odgovornost. Istaknuo je da se on i vlada zauzimaju za nepristrano i neovisno djelovanje arbitraže o granici te da će zato i ubuduće učiniti sve za takvu orijentaciju suda. Cerar se osvrnuo na neke ocjene u Sloveniji da je Večernji do svog materijala došao od hrvatskih obavještajnih službi, rekavši: 'To da netko povezan s hrvatskom stranom koristi špijunske metode čini mi se nečuvenim', kazao je Cerar.

Za Erjavca navodi glupi, za Rupela 'sramota'

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, koji službeno boravi u Francuskoj na godišnjem odmoru, u izjavi koju su prenijeli mediji tvrdnje hrvatskog lista nazvao je 'glupošću', a stvar povezuje s atmosferom u Hrvatskoj prije parlamentarnih izbora. Bivši slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u razgovoru za POP-tv slučaj je ocijenio sramotom za slovensku stranu. 'Svi prisluškuju svakoga, ne treba biti naivan', kazao je Rupel, ali je dodao da je potrebno reformirati slovensku obavještajnu službu SOVA koja nije Sokolcu i Drenik pružila adekvatnu kontraobavještajnu zaštitu, te da je slovenska politika ispala naivna jer je trebala unaprijed pretpostaviti ovakvu situaciju.


Večernji list u posjedu transkripata

Večernji list u posjedu je transkripata razgovora slovenskog člana arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenske zastupnice pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva vanjskih poslova u kojima se vidi kako joj je Sekolec prenosio detalje iz povjerljive diskusije predsjednika suda Gilberta Guillaumea i ostalih arbitara.

Prenio je tako izjavu koju je pripisao predsjedniku Suda po kojoj mu je ovaj, vrlo rano u postupku rekao kako su “Slovenci dobili što su htjeli na moru” te da najmanje 2/3 Piranskog zaljeva ide Sloveniji.

Dugoročno planirano neprijateljstvo

Čini se, zapravo, da je slovenski pokušaj prevare na Arbitražnom sudu samo još jedan od niza ljubljanskih aktova dugoročno planiranog neprijateljstva prema Hrvatskoj, kada je riječ o bitnim državnim pitanjima: teško je, nažalost, ne sjetiti se koliko je dugo Slovenija blokirala hrvatski ulazak u Europsku Uniju. Hrvatska, naravno, ne treba Sloveniji uzvratiti podjednako neprijateljskim potezima. Hrvatskoj, ustvari, kada je riječ o Sloveniji, ide više nego dobro: Hrvati su kupili Drogu, pa Mercator, pa nedavno slovensku burzu, a Slovenci svake godine ostavljaju vrlo mnogo novca u našim ljetovalištima.

Sa Slovencima se, dakle, ne treba posebno svađati, ali svakako im se ne smije dopustiti da varaju u važnim državnim pitanjima, poput određivanja granice u Savudrijskoj vali,piše telegram.hr .

(izvor: vecernji.hr /telegram.hr/ HIC )

vezano ze temu

Vesna Pusić sazvala izvanrednu sjednicu povodom napisa u Večernjem listu: Gubimo Piranski zaljev.

Snimka o lobiranju u arbitražnoj komisiji za Piran potresla slovensku političku scenu, podnijete dvije ostavke

Sud u Haagu istražuje Erjavca: Odakle Sloveniji izlaz na otvoreno more.

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre