HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HIC-vijesti-gospodarstvo

HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šahzastave-stalci-koplja


zastava na stalku
 

 

23. kolovoza 2022.
ČEKA SE POTEZ VLADE
Slijedi teška jesen, energenti drastično poskuplju

strijelica rasta


U Hrvatskoj bi najesen moglo doći do drastičnog poskupljenja energenata te bi već u listopadu računi za rujansku potrošnju mogli imati veliki skok. Stručnjaci su za RTL analizirali tržišne cijene energenata prema kojima će se formirati cijene za najosnovnije režije u kućanstvima.

Navode kako bi računi za struju od prvog listopada mogli narasti za 30 posto, a zbog rasta cijena struje voda bi mogla poskupjeti za 50 posto. Cijena plina, od čijeg poskupljenja i nestašice strahuju diljem Europe, mogla bi skočiti za čak 76 posto. Toplana, na koju se grije šest hrvatskih gradova, prema neslužbenim informacijama, mogla bi poskupjeti za 50 posto.

Poskupljenja bez Vladine intervencije

Takva poskupljenja očekuju građane ukoliko Vlada ne intervenira. Mjere još nisu predstavili, jer su trenutno u izradi, a navodno bi trebale biti usvojene u rujnu. “Intenzivno radimo kako i na koji način pomoći gospodarstvu, građanima i ostalima da se taj cjenovni udar ne dogodi”, rekao je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić čiji šef, ministar Davor Filipović, već tjednima ponavlja da i on intenzivno radi te da će mjere uskoro predstaviti.

“Najavili smo da će paket biti predstavljen najesen, u tom roku će on i biti predstavljen. Dopustite. Vidjet ćete da će biti u razumnom roku. Svjesni smo situacije, znamo da treba pomoći ljudima, intenzivno se na tome radi, prema tome, svatko tko je ugrožen imat će podršku države”, rekao je Filipović nakon prve sjednice Vlade po povratku ministarske garniture s godišnjih odmora.

“Jasno vam je da cijenu električne energije koju hrvatski građani plaćaju je ustvari 57 eura po mW. Neka svaki građanin pogleda burzu, prešli smo magičnu brojku već udaramo i u 600 eura po mW”, upozorio je pak Milatić.

‘Premije za štedljive, kazne za rastrošne’

Energetski stručnjak Vladimir Sabo za RTL je, govoreći o štednjama energenata, rekao da bi ljudi “prije svega trebali biti racionalni”. “Ali, teško ćete smanjiti grijanje ako imate malu djecu doma, teško ćete vi smanjiti tu temperaturu na 19 – 21. Svi znamo da to nije stvar izbora, nego potrebe”, kazao je te nastavio: “S druge strane, oni koji mogu racionalnije se ponašati, cijene energenata su do sad bile u socijalnoj kategoriji, pa je bilo i razbacivanja energije.”

“Razbacivanje energije” trebao bi biti temelj Vladinih mjera, smatra ekonomski analitičar Damir Novotny. “Ako Vladine mjere idu u cilju intervencije u tržišne cijene, bile bi potpuno pogrešne. Vidimo da u razvijenim zemljama vlade razmišljaju kako bi poticale štednju – mjerama i gospodarskim mehanizmima, a kažnjavali rastrošnost. Uvoditi premije za one koji štede, a kažnjavati one koji to ne čine”, rekao je Novotny. (telegram.hr)


HIC.hr
foto:

 

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre