HIC grbovi-500-100
zagreb-vijestizlatnici i srebrnjaci

 

 

01.ožujka 2021.
VODIO GRAD 20 GODINA
Preminuo Milan Bandić, gradonačelnika grada Zagreba

Milan Bandić, preminuo

U noćnim satima u subotu u Kliničkoj bolnici Sveti Duh umro je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Svečana komemoracija održat će se u utorak, 2. ožujka, s početkom u 11:00 sati, u Hrvatskom narodnom kazalištu, a posljednji ispraćaj Milana Bandića bit će u srijedu, 3. ožujka, u 12:00 sati, na gradskom groblju Mirogoju, priopćeno je iz Grada.

Milan Bandić iznenada je preminuo u 66. godini nakon 21 godine na čelu hrvatske metropole. Neslužbeno se doznaje i da je protekli dan proveo u društvu prijatelja i suradnika, nije imao nikakvih simptoma koji su upućivali na takav tragičan rasplet.

Posljednjih dana obilazio je Zagreb, pripremao se za izbore. U idućim mjesecima do izbora tehnički će Grad Zagreb voditi njegova zamjenica Jelena Pavičević Vukičević.

Zagrebački gradonačelnik imao je niz zdravstvenih problema, imao je tri premosnice, a u utorak je trebao ići na operaciju glasnica.

"U dubokoj tuzi obavještavamo sugrađanke i sugrađane, suradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada, danas, 28. veljače u 66. godini života od posljedica srčanog udara preminuo gradonačelnik Zagreba gospodin Milan Bandić.

Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu. O detaljima, terminu pogreba, održavanju komemorativnog skupa kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vijest javnost ćemo obavijestiti naknadno. Počivao u miru", priopćeno je iz Grada Zagreba.

hrvatski šah, komplet


Milan Bandić rođen je 22. studenog 1955. u Grudama, Bosna i Hercegovina. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2000. upisao poslijediplomski studij na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Od 1980. do 1983. bio je zaposlen u tvornici Ledo, od 1983. do 1990. u općini Pešćenica.


Politička karijare


- od 1995. do 2000. vijećnik u Skupštini Grada Zagreba, od 2000. zastupnik u Zastupničkom domu hrvatskog Sabora, potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost;

- 2000. u trećem mandatu izabran je za vijećnika Skupštine Grada Zagreba;

- 31.svibnja 2000. na sjednici Skupštine Grada Zagreba izabran za gradonačelnika, 

- 2. lipnja 2000. stupa na dužnost gradonačelnika;

- 20. lipnja 2001. godine ponovo je izabran za gradonačelnika Zagreba;

- 4. travnja 2002. na sjednici Skupštine Grada Zagreba izabran je za zamjenika gradonačelnice;

- 14. lipnja 2005. na konstituirajućoj sjednici Skupštine Grada Zagreba po treći put izabran je za gradonačelnika;

- 31. svibnja 2009. na neposrednim izborima izabran je četvrti put za gradonačelnika Zagreba;

Na neposrednim izborima (drugi krug) 2. lipnja 2013. kao neovisni kandidat (kandidat grupe birača), po peti put izabran je za gradonačelnika Zagreba, a njegova lista, pojedinačno gledajući, osvojila je najviše mandata u Skupštini Grada Zagreba.

Na neposrednim izborima (drugi krug) kao kandidat stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, 4. lipnja 2017. šesti put izabran je za gradonačelnika Zagreba, a Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti osvojila je najveći broj mandata u Skupštini Grada Zagreba.

Tijekom gradonačelničke karijere pratile su ga i afere. 


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić bio je opterećen mnogim aferama, od kojih su dvije dobile sudski epilog, iako je protiv njega bilo podneseno više od 250 kaznenih prijava.


Jelena Pavičević-Vukićević, zamjenica gradonačelnikaJelena Pavičević-Vukićević zamjenica gradonačelnika shrvana iznenadnom smrću Milana Bandića upitana od medija što dalje rekla je:

Mi ni u kojem trenutku nećemo zaboraviti što je istinska uloga uprave. Naša uloga je biti odgovorna, učinkovita i funkcionalna gradska uprava i iako smo izgubili prvog od nas ta misija pratiti će nas do kraja mandata, rekla je.

Istaknula je da Bandić doista živio i umro za grad Zagreb, ne poznavajući radni dan, vrijeme dnevnog, tjednog ili godišnjeg odmora.

- Punih 20 godina nesebično je radio za ovaj grad. Često je govorio da iza ljudi ostaju njihova djela i zato on nikada neće umrijeti. Hvala divnom čovjeku, vođi, prijatelju, čovjeku koji možda nije imao dovoljno vremena za svoju obitelj, ali ju je iskreno volio, naglasila je. 

Pavičić Vukičević dodala je i kako su oformili odbor za posljednji ispraćaj, te će javnost tijekom današnjeg dana (nedjelja) obavijestiti o svim informacijama vezanim za komemoraciju i posljednji ispraćaj.

Zahvalila je svim građanima i institucijama koje od sinoć izražavaju sućut, te pozvala sve ožalošćene da se od 12 sati dođu upisati u Knjigu žalosti u zgradu Gradske uprave. 

Jelena Pavičić-vukičević će grad voditi do izbora u svibnju. Upitana hoče li se možda kandidirati odgovorila je da ne. Rekla je da je pratila Milana Bandića i da se nakon njegove smrti ona povčlaći.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba Ivica Lovrić, dugogodišnji prijatelj i bliski suradnik iznenada preminulog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, rekao je u sinoćnjem HTV-ovom Dnevniku kako će komemoracija biti organizirana sukladno epidemiološkim uvjetima u utorak u 12 sati u HNK, a dan poslije u 12 sati bit će održan pogreb na Mirogoju.

- Pripreme su u tijeku, rekao je Lovrić.
- Trudit ćemo se da sve bude organizirano na onoj razini koju Milan Bandić zaslužuje, dodao je.

Rekao je da će pogreb biti otvoren za građane sukladno mjerama, kao i da će Bandić biti pokopan na početku Aleje velikana, uz mirogojske arkade.
Lovrić je poručio da će grad nastaviti redovito funkcionirati, istaknuvši kako je Bandić svoju funkciju obnašao danonoćno, ali da se i oslanjao na svoje suradnike, pročelnike i druge zaposlenike.
- Neće biti nikakvih problema u funkcioniranju gradske uprave, poručio je Lovrić.

hrt.hr/ hic.hr
foto:grad ZagrebCopyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre