HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/

 zlanici-srebrnjaci

 

 

28. prosinca 2021
ARHEOLOGIJA
Pronađen zlatni prsten s likom Isusa star 1700 godina

prsten s likom Isusa


Zlatni prsten s likom Isusa Krista kao Dobrog Pastira, star otprilike 1700 godina, pronađen je kod Cezareje, između Tel Aviva i Haife u Izraelu tijekom arheoloških iskapanja prošloga tjedna.


Izrael je ovog tjedna otkrio stotine arheoloških predmeta pronađenih posljednjih mjeseci tijekom morskih iskapanja u Mediteranu. Među njima je zlatni prsten star 1700 godina na kojem je ugraviran lik Dobrog Pastira, alegorija Isusa Krista, izvijestila je Aleteia.

Prilikom iskapanja kod Cezareje, između Tel Aviva i Haife, gdje su dva broda potonula prije otprilike 1700 godina, istraživači su pronašli mnoštvo raznih artefakata, uključujući osmerokutni zlatni prsten ukrašen zelenim dragim kamenom. Dio ovog prstena čini i slika urezana u kamenu: mladi pastir u tunici koji na ramenu nosi ovcu. Ikonografija prstena ne dovodi u pitanje identitet subjekta: riječ je o prikazu Isusa Krista kao Dobrog Pastira.

Kustosica zadužena za djela u Izraelskoj upravi za antikvitete (IAA), Helena Sokolov, potvrdila je kako je ovdje doista riječ o slici Dobrog pastira. “Slika je rijetka ikonografija za prsten, ali inače je raširena u ranim stoljećima kršćanstva. Katakombe Priscile u Rimu pokazuju široku upotrebu slike (čuvaju jednu od najstarijih slika Krista prikazanog kao Dobrog Pastira). Zbog svoje male veličine dragulj je sigurno pripadao ženi. Njegovo otkriće uz obalu Cezareje nije iznenađujuće, jer je grad nekoć bio lokalni glavni grad Rimskog Carstva u trećem stoljeću. To je bilo vrijeme kada se kršćanstvo uvelike širilo, “posebno u mješovitim gradovima poput Cezareje”, rekla je kustosica.

Dobri Pastir – Lik nalik Kristu

Naziv koji se daje Kristu – “Dobri pastir” – aludira na Kristove riječi u Evanđelju po Ivanu (Iv 10,11): “Ja sam pastir dobri, pastir istinski, koji život svoj polaže za ovce svoje.” Također podsjeća na Psalam 23, “Gospodin je pastir moj, ni u čem ja ne oskudijevam, na poljanama zelenim on mi daje odmora…”.

U vrijeme dok su kršćani još bili žestoko proganjani, te su alegorije dopuštale Kristovim apostolima da se prepoznaju i posvjedoče svoju vjeru, a da pritom ostanu diskretni.

Doista, Rimljani su već koristili ovu sliku dobrog pastira u svojim pogrebnim obredima ukrašavajući svoje grobnice mladim pastirom među svojim ovcama.


Sveto pismo-Isus dobri pastir


hkm.hr/HIC.hr
foto: hkm


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre