HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

 

22.rujna 2022.
UVODI SE 8.PAKET SANKCIJA RUSIJI

Sastanak EU ministri vanjskih poslova i sastanak Opće skupštine UN-au NY

UN sjedišteMinistri vanjskih poslova koji borave u New Yorku na sastanku svjetskih čelnika u Ujedinjenim narodima,
održali su kasno u srijedu izvanredan sastanak vezan uz ukrajinsku krizu.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da "paniku i očaj" pokazuje Putinova najava aneksije dijelova ukrajinskog teritorija i prijetnja nuklearnim oružjem.

"Jasno je da Putin pokušava uništiti Ukrajinu", rekao je Borrell novinarima nakon sastanka ministara članica EU.

Nakon što ih je izvijestio ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba, ministri su se složili oko pripreme osmog paketa sankcija koje bi bile usmjerene na "relevantnije sektore ruskog gospodarstva i
nastavile ciljati na ljude odgovorne za agresorski rat u Ukrajini", rekao je Borrell. 

Ministri EU-a održat će sljedeći službeni sastanak sredinom listopada kada se očekuje da će biti formaliziran paket sankcija. Ministri su se također složili povećati isporuku oružja Ukrajini. Borrell je odbio dati dodatne pojedinosti o vrsti sankcija ili vojnoj potpori, ali je rekao kako vjeruje da će unutar Unije postojati "jednoglasna" potpora novim mjerama. Govoreći u intervjuu za Reuters, estonski ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu rekao je da Putin pokušava prestrašiti i podijeliti Zapad, ali i da su njegove posljednje izjave "prekretnica".

Sastanak u srijedu održan je kako bi se naglasilo jedinstvo, brzo krenulo s novim paketom sankcija i
financiranjem europske mirovne pomoći za povećanje opskrbe Ukrajine oružjem, rekao je. Očuvanje jedinstva među 27 članica za paket sankcija moglo bi se pokazati složenim usred krize opskrbe energijom koja je teško pogodila Uniju.Sastanak Opće skupštine UN-a u NY


Šefovi država i vlada više od 150 zemalja počeli su se jučer okupljati u New Yorku na zasjedanju 77. Opće skupštine Ujedinjenih naroda kako bi pokušali riješiti nagomilane svjetske probleme, od klimatskih promjena do kriza izazvanih ruskom invazijom na Ukrajinu.U NY je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u četvrtak je na Općoj skupštini UN-a istaknuo da se protiv Srbije "u dijelu međunarodne javnosti vodi hibridni rat i prljava kampanja", ilustrirajući to ocjenama da je Srbija prijetnja regionalnoj stabilnosti i da će navodno napasti susjede.

"Srbija je bila i bit će faktor stabilnosti u cijeloj regiji", poručio je Vučić u svom obraćanju na skupštini dodavši da Srbija podržava Daytonski mirovni sporazum za BiH, unatoč neistinama koje su mogu čuti.

Srbija je okarakterizirana kao potencijalni faktor destabilizacije u regiji samo zato da ne bi govorila istinu - da načelo nepovredivosti granica mora podjednako vrijediti za sve, rekao je srbijanski predsjednik.

"Nepravda učinjena bilo gdje prijetnja je pravdi i opomena svima", rekao je Vučić te naglasio da Beograd ne odustaje od načela nepovredivosti granica.Ocijenio je i da se ovogodišnja debata u New Yorku odvija "u uvjetima narušenog svjetskog mira u razmjerima koji nisu viđeni od Drugog svjetskog rata i osnivanja Ujedinjenih naroda".

Srbija, istaknuo je, poštuje integritet Ukrajine, no politika sankcija uvedenih Ruskoj Federaciji, po njegovoj ocjeni, "nikome ne može donijeti dobre rezultate".

Ustvrdio je i kako ni od jednog sugovornika nije čuo "racionalan odgovor na pitanje u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine te suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije koji je ‘grubo narušen‘ u slučaju Kosova".

To što je po završetku oružanog sukoba potpisan sporazum sa NATO-om, čije odredbe su predviđale donošenje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, nije spriječilo mnoge države Zapada da priznanjem jednostrano proglašene neovisnosti Kosova iznova pogaze teritorijalni integritet Srbije, rekao je Vučić.

Poručio je i da će Beograd nastaviti razgovore s Prištinom pod okriljem Europske unije "jer je bolje sto godina pregovarati nego jedan dan ratovati".

 

 

Turski predsjednik Erdogan je u utorak poručio svjetskim čelnicima okupljenima u UN-u u New Yorku da Moskvi i Kijevu treba pomoći kako bi "dostojanstveno" riješili krizu.

Erdogan, koji održava veze s Kijevom i s Moskvom, pokušao je organizirati pregovore i postići primirje, ali zasad u tome nema uspjeha.No odluka Moskve da uskoro raspiše referendume o pripojenju osvojenih područja i djelomično mobilizira pričuvnike svjedoči o zaoštravanju sukoba.

Turska je u srijedu osudila "nezakonite" ruske referendume o pripojenju u četirima ukrajinskim oblastima pod ruskom kontrolom.

"Takve nezakonite, gotove čine međunarodna zajednica neće priznati", ističe se u priopćenju turskog ministarstva vanjskih poslova.Turska nikad nije priznala rusku aneksiju ukrajinskog poluotoka Krima u prvim mjesecima latentnog sukoba koji je izbio 2014. i završio se ruskom intervencijom u Ukrajini 24. veljače.

 

HIC.hr
foto:arhivVijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre