HIC grbovi-500-100
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama


HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku


12 rujna 2022.
SASTASNAK BRDO BRIJUNI BEZ DEKLARACIJE
Milanović: Nekima smeta termin konstitutivni narod

sastanak Bedo Brijuni u Sloveniji


Predsjednici
Zoran Milanović i Borut Pahor, supredsjedatelji Procesa Brdo-Brijuni, inicijative koju su
pokrenuli Slovenija i Hrvatska, u ponedjeljak u Brdu kod Kranja domaćini su predsjednicima zemalja zapadnog Balkana na skupu čiji je cilj razmotriti kako ubrzati njihov put prema članstvu u Europskoj uniji. 

Na skupu su najavljeni albanski predsjednik Bajram Begaj, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ovogodišnji susret bit će prilika za razgovor o trenutnoj situaciji u regiji i za novi poziv članicama i institucijama Europske unije da ubrzaju proces proširenja, stoji u najavi događaja.

Srbija i Crna Gora već pregovaraju s EU-om, Albanija i Sjeverna Makedonija otvorile su pregovore u srpnju nakon godina zastoja, a Kosovo i BiH još čekaju status kandidata.

Sastanci na vrhu Procesa Brdo-Brijuni održavaju se od 2013. na inicijativu Hrvatske i Slovenije. Inicijativa inače ima običaj ugostiti dužnosnike zemalja i izvan područja jugoistoka Europe, no ove godine nije najavljen nijedan.

Njemačka kancelarka Angela Merkel imala je tu ulogu u Dubrovniku 2014., francuski predsjednik Francois Hollande na prvom skupu u Brdu 2013., prošle godine je u istom dvorcu bio francuski predsjednik Emmanuel Macron, a 2015. je na skupu u Zagrebu bio tadašnji američki potpredsjednik, a danas predsjednik Joe Biden.

Milanović je u Sloveniju stigao još u nedjelju. U Ljubljani je održao radni sastanak s Pahorom na kojem se razgovaralo o temama skupa, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.


Izostala zajednička deklaracija


Zajednička deklaracija Hrvatske, Slovenije i zemalja zapadnog Balkana u ponedjeljak je izostala s ovogodišnjeg skupa Procesa Brdo-Brijuni jer BiH ne želi prihvatiti hrvatski stav o važnosti „legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti u BiH”.

Nakon sastanka, lideri procesa u zaključcima su ponovno potvrdili važnost proširenja kao važno geopolitičko pitanje, rekao je nakon sastanka slovenski predsjednik Borut Pahor. Do kraja 2022. godine pozvali su na davanje BiH statusa kandidata za članstvo u EU-u, kao i ukidanje viznog režima.

“Odustali smo od deklaracije”, potvrdio je predsjednik Zoran Milanović, “ali imamo zaključke što je isto dobro. Učinit ću sve da se ova inicijativa nastavi”, rekao je.

“Javno pozivam na priznanje Kosova onih koji to nisu učinili”, rekao je Milanović i dodao da za sada nije realno da se očekuje da Srbija prizna Kosovo. “Moj je prijedlog bio da se u dokumentu spomene i konstitutivnost naroda u BiH, no neki kolege ih BiH to nisu dali, to je odbijeno istog trena i odlučili smo da na deklaraciju nećemo ni ići”, rekao je.

S predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, nije razgovarao o optužnicama za pilote, rekao je Milanović, dodavši da ni neće.

“To nije način. Za nas će svakako jedan od kriterija za razgovor sa Srbijom biti i jedna od tih tema”, rekao je Milanović i dodao da je dvije trećine Srba u Srbiji protiv članstva te zemlje u EU-u.

“To je jedina zemlja u kojoj je raspoloženje takvo” , rekao je predsjednik.

Srbijanski predsjednik, koji je održao konferenciju za medije istovremeno s hrvatskim i slovenskim kolegom, zahvalio je Milanoviću na „današnjem racionalnom stavu da podrži europski put Srbije”, navodi Tanjug.

Vučić je također rekao da bi građani Srbije danas odbili članstvo u EU-u, no i da se “nada da će se u narednim mjesecima i godinama pred nama” to uspjeti promijeniti.

Kaže da je takvo raspoloženje prema EU kod građana Srbije iz mnogo razloga, a da je jedan od njih svakako to što su danas svima u EU-u puna usta teritorijalnog integriteta Ukrajine, iako su ga u slučaju Srbije pogazili kao maljem, piše Tanjug.

Govoreći o europskom putu BiH, Milanović je rekao da ne zna kako će se Europska unija postaviti.

“Postoji duboka predrasuda dijela EU-a prema kandidatkinjama, a neke nisu ni kandidatkinje, poput BiH. To se može nožem rezati koliko je očito. Hoće li oni nastaviti opstruirati, ne znam. Bila mi je jasna situacija kad je Ukrajina dobila status kandidata, a BiH nije. To smatram moralnim užasom. Da sam tada bio dio hrvatskih predstavnika u Vijeću, ja bih uvjetovao davanje potpore Ukrajini, potporom BiH”, rekao je Milanović.

Govoreći o nedonošenju deklaracije, Milanović je nije prihvaćena jer nekima smeta termin konstitutivnih naroda, za koje se zna koji su, i da je to jedan od razloga zašto nije prihvaćeno. (N1)

HIC.hr
foto:

 

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre