HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/

Hrvatski šah, set


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

 

02.lipnja 2021.
ŠESTOMJESEČNO PREDSJEDANJE
Slovenija preuzela predsjedanje Vijećem Europske unijeSlovenija je 1.srpnja od Portugala preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije, a time i velike izazove s kojima su članice suočene - odgovor na pandemiju, oporavak nakon nje i upravljanje krizama. Prvog dana predsjedanja Slovenija se snažno zauzela za proširenje Unije.


Zajedno. Otporna. Europa"
- slogan je kojim slovenska vlada označuje prioritet tijekom predsjedanja Vijećem Europske unije do kraja godine, dokad će imati presudan utjecaj na glavne teme i raspored u odlučivanju europske 27-orice. Nastojat će, obećavaju iz Ljubljane - olakšati oporavak Unije, razmisliti o budućnosti Europe, ojačati vladavinu zakona i europske vrijednosti, povećati sigurnost i stabilnost u europskom susjedstvu.

- Sigurna, mirna Europa s visokim stupnjem napretka najbolji je okvir za naš razvoj sljedećih 30 godina. Zbog toga osjećamo da smo tijekom ovog predsjedanja obvezni dodati nešto tom razvoju. Dat ćemo sve od sebe. To je prilika i odgovornost, rekao je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Za šezdesettrogodišnjeg premijera Janeza Janšu, najdugovječnijeg slovenskog političara iz generacije stasale osamdesetih godina prošlog stoljeća, ovo je drugo predsjedanje EU-om. Ali dok se ono 2008. smatralo prekretnicom i ocijenjeno je vrlo dobrim - ovo počinje u sjeni zabrinutosti zbog slobode medija i vladavine prava u zemlji pod konzervativnim premijerom.

- Na početku ovih šest mjeseci Europska se unija vraća na pitanje širenja kao strateškog odgovora na brojne otvorene teme. Osobno snažno dijelim prve snove o širenju Unije. Europa, slobodna, jedinstvena, u miru sa samom sobom i miru sa svojim susjedima. Za nas je širenje Europske unije strateški odgovor na brojne izazove, kazao j premijer Republike Slovenije Janez Janša.

Posebno će biti usmjereni na zapadni Balkan, i EU kandidatkinje - Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju. U listopadu se planira održati summit šefova država i vlada.

- Slovenija preuzima kormilo vođenja Europe u trenutku prekretnice u Uniji. Naša kampanja cijepljenja napreduje brzo, Europska se unija oprezno otvara, prelazimo s kriznog upravljanja na dugoročne napore oporavka. Sljedeća generacija EU-a svojevrstan je pokretač tog oporavka, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Na prvi pogled čini se da su uvjeti povoljni za Sloveniju, državu od samo dva milijuna stanovnika. Nakon godinu dana, napokon su spremni "korona fondovi za pomoc´" vrijedni 750 milijardi eura. Prve će isplate državama članicama početi ovog mjeseca.

No, Janez Janša prijatelj je i saveznik mađarskog premijera Viktora Orbana. Njegovu Slovensku demokratsku stranku u Europi se doživljava "ekstremno desnom" ili populističkom, izvan političkog 'mainstreama' obitelji europskih pučkih i demokršćanskih stranaka.

- Ako se slovensko predsjedništvo na neki način odmakne od ove neliberalne percepcije, percepcije međunarodne zajednice da Slovenija postaje dijelom te Višegradske skupine, tada bi predsjedanje moglo biti uspješno, istaknuo je politički analitičar, Sveučilište u Ljubljani Faris Kočan.

Očekuje se, dakle, izazovno predsjedanje Vijećem EU-a i ,zbog njezinih prijedloga, vjerojatne tenzije između slovenske predsjedateljice i institucija EU-a.Janša izazvao skandal

Slovenski premijer Janez Janša je prvog dana predsjedanja Slovenije Vijećem Europske unije izazvao skandal kritizirajući socijaldemokrate na radnom sastanku s Europskom komisijom u Brdu kod Kranja nakon čega se potpredsjednik Komisije Frans Timmermans odbio fotografirati za zajednički portret, javljaju mediji njemačkog govornog područja.

Slovenski premijer je tijekom sastanka s Europskom komisijom bez najave i izvan konteksta pokazao jednu fotografiju s nekoliko sudaca i političara koji su bili obilježeni slovima "S&D" (Socijalisti i demokrati) kako se nazivaju socijaldemokrati u Europskom parlamentu.

Na fotografiji se nalazila i slovenska socijaldemokratska političarka i zastupnica u Europskom parlamentu Tanja Fajon. Fotografija je, kako javlja austrijski konzervativni dnevnik Die Presse pozivajući se na dva različita izvora u Komisiji i austrijskoj delegaciji, Janši trebala poslužiti kao ilustracija za njegovu tvrdnju kako je slovensko pravosuđe pod utjecajem "bivših komunističkih sudaca" i da prema tomu nije neovisno.

Nakon toga je nizozemski socijaldemokratski političar i potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans odbio biti na fotografiji na kojoj je i Janša.

- Ja jednostavno nisam mogao biti na fotografiji s premijerom Janšom nakon njegovog neprihvatljivog napada i difamacije dvoje sudaca i dvoje socijaldemokratskih zastupnika Europskog parlamenta, rekao je Timmermans komentirajući slučaj za njemački dnevnik Sueddeutsche Zeitung.

On je rekao kako je neovisnost sudstva i poštovanje za izabrane zastupnike temelj načela pravne države bez kojih EU ne može funkcionirati.

- Mi ne smijemo odustati od toga da javno ukažemo na one koji napadaju ova načela, rekao je Timmermans.

Predsjednik slovenskog Parlamentarnog odbora za kontrolu obavještajnih službi Matjaž Nemec je na Twitteru objavio spornu fotografiju koja pokazuje dvojicu sudaca Matjaža Štoka i Slavka Gazivode u druženju sa socijaldemokratskim političarima Tanjom Fajon i Milanom Brglezom na jednom izletu u blizini Maribora.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla kako politički dijalog iziskuje poštovanje za sve demokratske političke stranke te dodala kako i suci "imaju pravo na vlastitu prošlost".

Von der Leyen danas je pozvala slovensku vladu da što prije imenuje delegirane tužitelje u Ured europskog javnog tužitelja (EPPO).

Nezadovoljan načinom izbora slovenskih kadrova u europska tijela, slovenski premijer Janez Janša je u svibnju najavio mogućnost ponavljanja poziva za imenovanje dvaju delegiranih tužitelja iz Slovenije u ured Europskog javnog tužiteljstva (EPP), što je organizacija slovenskih tužitelja smatra neopravdanim.

Tužiteljsko vijeće za ta je mjesta prije više mjeseci predložilo tužitelje Mateja Oštira i Tanju Frank Eler, po sada važećoj zakonskoj proceduri, ali ih slovenska vlada nije dala na dnevni red zbog premijerova nezadovoljstva procedurom u kojoj vlada samo uzima na znanje da je postupak završen, a onda imena prosljeđuje dalje.hrt.hr/HIC.hr
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre