HIC ukrasi za bor
vijesti-regija
hrvatski šah

Hrvatski šah, set


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku


23.studeni 2021.
ŠOVINISTIČKI ISTUP PREMIJERA NOVALIĆA
Novalić: za 30 do 50 godina Bođnjaci mogu brojčano ovladati BiH, sav dunjaluk po Božijem određenju pripada nama

Fadil Novalić


Povodom “Dana državnosti Bosne i Hercegovine”, kojeg slave samo Bošnjaci, budući da ne postoji zakon o državnim blagdanima BiH, u ponedjeljak navečer u Saarbueckenu u Njemačkoj je održana manifestacija „Jedina zauvijek“ u organizaciji Centra za dijasporu “Mreža” i IKC Saarbuercken.

Ovo je jedna od niza manifestacija održanih u Njemačkoj, Belgiji i Luxembourgu, a u susret 25. studenom – Danu državnosti Bosne i Hercegovine, koji ovih dana dužnosnici SDA uveliko koriste za promoviranje velikobošnjačke agende u svijetu.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, kao specijalni gost, održao je središnji govor u kojem je pohvalio kako Bošnjaci drže s preko dvije trećine ekonomije BIH.

Ustvrdio je i kako Bošnjacima ne treba više od 30-50 godina da ekonomski ovladaju s BiH, ali kako kaže i brojem jer ih sada ima 55-60 posto i da i za to su sposobni kako premijer FBiH i visokorangirani dužnosnik SDA tvrdi svakih 50 godina, prenosi Dnevnik.ba.

“Sav dunjaluk po Božijem određenju pripada nama, ali na cijelom dunjaluku ćemo dijeliti kuće sa drugima.

Jedina kuća koja je samo naša i koju ne moramo dijeliti jeste Bosna. Moramo sačuvati ovu zemlju pod svaku cijenu, kazao je Novalić./HMS/


Savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, Radovan Kovačević izjavio je da je izuzetno loše ako “Bošnjaci žele graditi svoj indentitet na poricanju i negiranju drugih naroda koji u BiH žive oduvijek”.

“To neće dati bilo kakvu šansu da gradimo bilo kakvu zajedničku budućnost u BiH. Očigledno je u pitanju projekat građenja identiteta na negiranju identiteta drugih u BiH, što nije dobro”, rekao je Kovačević govoreći o izjavama Izetbegovića da je “srednjovjekovno stanovništvo Bosne bilo i pravoslavno i katoličko, ali ne hrvatsko ili srpsko” i da su stanovnici BiH “prije nekoliko stoljeća bili jedan narod, Bošnjani, Dobri Bošnjani”.

Kovačević je dodao da Republika Srpska želi da se vodi dijelog s predstavicima Bošnjaka i Hrvata, jer je to jedini način na koji može da se traži bilo kakva karta za opstanak BiH.

“Bošnjaci konstanto žele razgovarati sa svima u svijetu o BiH, ali ne žele razgovarati s kojima, kako oni navodno tvrde, žele živjeti. To jasno pokazuje da oni žele samo BiH u kojoj ima mjesta samo za njih. To je za nas neprihvatljivo. Mi pozivamo na dijalog, ali za Bošnjake je neprihvatljivo svako rješenje da za stolom imate predstavnike Srba i Hrvata. Oni žele da do rješenja dođu sami, odnosno da rješenje netko nametne”, zaključio je Dodikov savjetnik.

Kovačević je naveo da je sinoć federalni premijer Fadil Novalić izjavio da je “dunjaluk ili svijet mjesto koje treba da dijele sa svima, ali da je BiH mjesto koje ne treba da dijele s bilo kim”.

“To govori o tome što su njihove političke ambicije u BiH i da oni apsolutno ne žele dijalog s bilo kim i da žele BiH isključivo za sebe i da za Srbe, za Hrvate, za predstavnike ostalih u BiH nema mjesta osim ukoliko su spremni da prihvate da je BiH njihova”, rekao je Kovačević./Srna/HMS/
HIC.hr
foto: xlix.ba

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre