HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/08.svibnja 2020.
TRAGEDIJA U HRVATSKOM VOJNOM ZRAKOPLOVSTVU
Srušio se vojni školski avion, poginula dva vojnika

Novakovic i Jagatic
foto: Marko Novaković i Luka Jagatić

Dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) poginula su u četvrtak, 7.svibnja pri padu vojnog školskog aviona kod mjesta Biljane Donje pokraj Zadra. Zrakoplov Zlin nema klasičnu crnu kutiju, pa će utvrđivanje uzroka tragedije biti znatno teže.

Ministar Damir Krstičević zbog toga je podnio ostavku na mjesto ministra obrane i potpredsjednika Vlade.

U padu malog zrakoplova poginuli su Marko Novković i polaznik poručnik Luka Jagetić. Razlozi pada aviona nisu poznati. Formirao sam istražno povjerenstvo, koje će nam odgovoriti na sva pitanja, poručio je načelnik Glavnog stožera oružanih snaga Robert Hranj. Izrazio je iskrenu i duboku sućut obiteljima poginulih. Pilot Novković bio je član član Krila Oluje, iskusan pilot, a polaznik Jagetić je već obavio samostalni let i letačka obuka je išla po planu, rečeno je na presici.


Poginuli piloti bili su zaljubljenici u letenje

- Natporučnik Novković i poručnik Jagatić bili su zaljubljenici u letenje koji su svoje težnje, motive, znanje  usmjerili prema svladavanju pilotskih vještina i svojim su pristupom svjedočili kako biti pilot nije zanimanje nego častan, uzvišeni poziv, poručili su iz MORH-a izražavaju sućut njihovim obiteljima.

Natporučnik Marko Novković, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i član akro grupe Krila Oluje, rođen je 1989. u Melbourneu u Australiji. Diplomirao je 2013. kao pripadnik XVII naraštaja vojnih pilota. Radio je kao nastavnik letenja i demo pilot na avionu Pilatus PC-9M u 392. Eskadrili aviona, 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Bio je i službeni komentator akro grupe Krila Oluje. Tijekom svoje letačke karijere na avionima Pilatus PC-9M i Z242L ostvario je oko 800 sati naleta. Od 2019. pilot je akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Krila Oluje, gdje je letio na poziciji vanjskog desnog pratitelja. Sudjelovao je u operaciji potpore miru KFOR na Kosovu. Za svoj rad pohvaljivan je i ocjenjivan najboljim ocjenama. Živio je u Zadru.

Poručnik Luka Jagatić pripadnik je Hrvatske vojske od 2019. Rođen je 1995. u Peskovcu, gdje je i živio. Na Hrvatskom vojnom učilištu završio je studij vojnog inženjerstva i dobio čin poručnika. Raspoređen je bio na dužnosti zapovjednika voda u Topničko-raketnoj bojni Gardijske oklopno mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a od rujna 2019. nalazio se na selekcijskom letenju kao kandidat 7. naraštaja kandidata za vojne pilote iz sustava. Nakon uspješno završenog selekcijskog letenja položio je teorijski dio obuke te započeo temeljno letenje na avionu Zlin 242L početkom ožujka 2020. godine. Prvi samostalni let na Zlinu uspješno je odradio 29. travnja 2020. godine, a tijekom školovanja na avionu Zlin 242L ukupno je ostvario oko 25 sati naleta.

Varljivi vremenski uvjeti?

- U zrakoplovu HRZ-a bili su u trenutku nesreće instruktor i kadet koji su se nalazili na redovnom trenažnom letu. Očevici tvrde kako su čuli dosta snažno brujanje zrakoplova dok je još bio u zraku a potom se naglo strmoglavio prema zemlji nakon čega je uslijedila eksplozija pri čemu se zrakoplov zapalio. Naime, zrakoplov je pao tek nekoliko kilometara udaljen od zračne luke Zemunik, jedne od najsigurnijih zračnih luka u Hrvatskoj koja ima čak dvije piste koje su pogodne za slijetanje u svim vremenskim uvjetima. Vremenski uvjeti danas na ovom području nisu baš idealni za let. Ne puše strašno snažan vjetar, nekih 35, 40 km/h, međutim kako nam je i potvrdio naš meteorolog - ovaj vjetar zna biti iznimno opasan s obzirom da ima one nepredviđene udare, refule, izvjestio je.

Ministarstvo obrane ranije je priopćilo da je vojni školski avion ZLIN, u kojemu su bila dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na redovnom obučnom letu, pao oko 16 sati kod mjesta Biljane Donje pokraj Zadra, a na mjesto događaja upućene su nadležne službe. Nakon dolaska na mjesto događaja o svim poduzetim mjerama i radnjama policija i Ministarstvo obrane izvijestit će javnost.

Sućut obiteljima poginulih pilota

"Izražavam najdublju sućut obiteljima dvojice pripadnika HRZ-a koji su izgubili živote nakon pada zrakoplova u mjestu Biljane Donje. Ministarstvo obrane će formirati stručno povjerenstvo koje će utvrditi sve okolnosti nesreće", napisao je premijer Andrej Plenković na Twitteru. Premijer je u Dnevniku HTV-a osobno i u ime Vlade izrazio sućut obiteljima dvojice mladih pripadnika HRZ-a koji su izgubili živote na ovom trenažnom letu. - Izrazito mi je žao zbog gubitka dva mlada života, rekao je.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović izrazio je sućut obiteljima dvojice pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su izgubili život u nesreći. U riječima sućuti istaknuo je kako je to "strašan i nenadoknadiv gubitak ne samo za njihove obitelji, nego i za prijatelje i kolege iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kao i za Oružane snage Republike Hrvatske.

- Natporučnik Marko Novković i poručnik Luka Jagatić obnašali su svoju dužnost časno i ponosno, uz veliki profesionalizam, izvrsnost i odgovornost u radu", poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković izrazivši sućut u svoje osobno i u ime Hrvatskoga sabora. "Njihova imena ostat će trajno zapisana u povijesti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, na njihovu čast, ali i svih pripadnika Hrvatske vojske. Moje misli i molitve su s vama u ovom tužnom trenutku", stoji u priopćenju.

Druga ovogodišnja teška vojna zrakoplovna nesreća u mirnodopsko vrijeme

Pad vojnog školskog aviona ZLIN druga je ovogodišnja teška vojna zrakoplovna nesreća u mirnodopsko vrijeme. Izvodeći 27. siječnja brišući let ispred mjesta Zablaće u Zlarinski kanal je pao helikopter Bell OH-58D Kiowa Warrior. U padu letjelice poginuli su bojnik Marin Klarin i natporučnik Tomislav Baturina.

Prije nešto manje od šest godina, 5. kolovoza 2014. lovački zrakoplov MiG-21 srušio se u Donjoj Lomnici kod Velike Gorice. Avionom je upravljao pilot Stanko Hrženjak koji se uspješno katapultirao.hrt/HIC.hr
foto: hrt

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre