HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
08.siječnja 2020.
LETIO NA RELACIJI TEHERAN - KIJEV
Srušio se ukrajinski zrakoplov , nema preživjelih


srušio se ukrainski zrakoplov

Poginuli su svi putnici i članovi posade ukrajinskog zrakoplova koji se srušio u Iranu, potvrdio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji je obiteljima uputio sućut. Ukrajina nastoji utvrditi okolnosti pada i točan broj žrtava, priopćeno je iz predsjednikova ureda. U avionu je bilo više od 176 putnika i članova posade.

Osim 82 Iranca i 63 Kanađana, u zrakoplovu je bilo 11 Ukrajinaca, među kojima devet članova posade, zatim desetero putnika iz Švedske, četvero iz Afganistana, troje iz Njemačke i troje iz Velike Britanije. Prema informacijama Ministarstvu vanjskih i europskih poslova među žrtvama nema hrvatskih državljana.

Ukrajinsko veleposlanstvo u Iranu priopćilo je kako nije riječ o terorizmu, nego je uzrok pada aviona - tehnički kvar.  

Boeing 737 Ukraine International Airlinesa srušio se zbog tehničkog kvara nakon polijetanja iz iranske zračne luke Imama Homeinija u Teheranu prema Kijevu, objavila je na Twitteru poluslužbena novinska agencija Fars. Zrakoplov se srušio u blizini zračne luke nakon čega se zapalio.


- Vatra je toliko snažna da ne možemo djelovati, a 22 vozila hitne pomoći, četiri autobusa i helikopter su na mjestu događaja, rekao je Pirhossein Koulivand, šef iranskih hitnih službi.

Iranski mediji su objavili da je spasilačka služba pronašla "crnu kutiju" srušenog aviona. Pilot je prije katastrofe izgubio kontrolu nad avionom, priopćili su iz iranskog ministarstva za ceste i promet. Srušeni avion vukao se po zemlji oko 500 metara. Srećom nije se srušio u stambenom kvartu, ali olupine aviona raštrkale su se po vrtovima i vilama u velikom radijusu.


IZJAVA OČEVIDACA NESREĆE

-Bilo je oko 6 sati kad smo čuli eksploziju. Bio sam na putu za posao, ali vratio sam se na mjesto nesreće nakon 10 minuta. Kad sam ondje stigao, zrakoplov i tijela putnika bili su razbacani na sve strane. Jedino što je pilot uspio učiniti, usmjeriti avion prema nogometnom igralištu ovdje blizu, umjesto prema stambenom kvartu. Tamo se srušio u blizini polja i u vodenom kanalu, kaže očevidac.


- Gledao sam vijesti kako Iranci udaraju američke baze raketama na TV-u. Nakon 10 minuta čuo sam veliku eksploziju i sve su se kuće počele tresti. Posvuda je bila vatra. U početku sam pomislio da su Amerikanci ispalili rakete i ušao sam u podrum da se sklonim. Nakon nekog vremena izašao sam van i vidio da se tamo srušio avion, kaže stanovnik Shahed Shahra.ZRAKOPLOV JE BIO NOV

- Zrakoplov je bio nov, proizveden 2016., kompanija ga je preuzela izravno od tvornice. Zrakoplov je prošao zadnje redovito tehničko održavanje 6. siječnja 2020., objavio je Ukraine International Airlines (UIA) na Facebooku, dodajući da je kompanija odlučila suspendirati letove do Teherana do daljnjega

- Avion je bio star tri i pol godine, kupili smo ga novog. Nije imao nikakvih tehničkih problema. Redovito je bio servisiran, zadnji puta prije dva dana - ništa nije ukazivalo na probleme. Avion je bio u odličnom stanju, posada se nikada nije žalila, pa ni na letu prema Teheranu, ni prije povratka, izjavio je tehnički direktor UIA-e Aleksandr Šafiev.

- S obzirom da znamo da se avion digao na 2,400 metara, mogućnost za pogrešku posade u tom trenutku je minimalna. Smatramo da se to nije dogodilo. Pogotovo kada znamo kako su bili iskusni. Također u avionu je bilo i šest članova kabinskog osoblja, mladi ljudi (...) počivali u miru, poručio je poslovni predsjednik UIA-e Igor Sosnovski.


Inače, američka Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) zabranila je američkim civilnim zrakoplovima da lete u zračnom prostoru Iraka, Irana i Perzijskog zaljeva. Ta ograničenja dolaze nakon iranskog raketiranja vojnih baza Ain al Assad i Erbil u Iraku kojima se koristi američka vojska, koje je odgovor na američki napad u kojemu je prošlog tjedna u Bagdadu ubijen iranski general Kasem Solejmani.


hrt.hr/ HIC.hr
foto:twitter