Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 
 
UNIKATNI
poklon proizvodi


pokon paketi


24.travnja 2015.
IZAZVAO SKANDAL
Sud u Haagu istražuje Erjavca: Odakle Sloveniji izlaz na otvoreno more.


Arbitražni sud u Haagu hitno će istražiti izjave slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, koji je izazvao diplomatsko-pravni skandal kad je otkriveno da je u emisiji TV Velenja 23. ožujka, što nam je potvrđeno s te televizije, kazao da je, "po neslužbenim informacijama", "optimističan kako će Slovenija dobiti izlaz na otvoreno more", što bi značilo da će sud u slučaju teritorijalnog spora Hrvatske i Slovenije odlučiti u korist Ljubljane. Kako se objava odluke arbitraže očekuje tek u lipnju ili u jesen, svojim je izjavama, slažu se naši sugovornici, Erjavec doveo u pitanje vjerodostojnost suda, ali i sebe kao političara.

Hrvatski argumenti

Jučer su u Den Haagu – kad smo pitali odakle Erjavcu te informacije te kako će izjava utjecati na vjerodostojnost odluke i ne potkopava li ta izjava neovisnost i ugled suda – reagirali s čuđenjem i zabrinutošću.

– Odmah ću upozoriti sud na taj slučaj – kazao je Dirk Pulkowski, savjetnik na sudu zadužen za arbitražu Hrvatske i Slovenije.

– Uvjeravam vas da nije objavljen ni datum ni bilo koji detalj odluke – dodao je.

Iz hrvatskog MVP-a pitaju se znači li da Erjavec sugerira da arbitraža ne radi u skladu s pravilima i pušta informacije o ishodu dok postupak još traje. Ipak naglašavaju kako su uvjereni da će odluka biti u skladu s međunarodnim pravom te da su sigurni u hrvatske argumente.

Erjavca su pak reakcije na izjavu dočekale na Brdu kod Kranja gdje, uz ministra vanjskih poslova Francuske Laurenta Fabiusa, šefove diplomacije Austrije i Italije te europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna, ugošćuje šefove diplomacije jugoistočne Europe. Iz njegova su ureda pokušali objasniti da je Erjavčeva puna izjava – koja glasi: "Prema informacijama koje ja imam, a koje su vrlo neformalne, te na osnovi osjećaja koji ima odvjetnička skupina, imamo neki optimizam da će arbitražni sud odrediti kontakt s otvorenim morem" – izvučena iz konteksta.


Ne zna se ni kad će odluka

– Slovenija nema službenih ni neslužbenih informacija sa suda niti zna kada će i kakva biti odluka. Slovenski je interes kontakt s otvorenim morem i Slovenija ga očekuje – kazali su.

Spor na Arbitražnom sudu – u kojem Hrvatska zastupa stajalište da se granica u Savudrijskoj vali treba odrediti od ušća rijeke Dragonje crtom ekvidistance te da izraz "junction" treba tumačiti kao komunikaciju između slovenskog teritorijalnog mora i međunarodnih voda, a slovenska pak da zaljev pripada njoj a da "junction" znači dodir, i koji države stoji oko 10 milijuna eura – trebao bi završiti objavom odluke u lipnju ili na jesen.

No možda je najbolji komentar na cijeli slučaj dao hrvatski akademik i profesor međunarodnog prava Davorin Rudolf.

– Dok presuda ne bude objavljena, sve je u fazi špekulacija, koje ozbiljnim stručnjacima i političarima nisu dopuštene – kazao je Rudolf.

izvor:vecernji.hr/hic

 

 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre