Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 
 UNIKATNI
poklon proizvodi


pokon paketi


23.srpnja 2015.
DVIJE OSTAVKE
Snimka o lobiranju u arbitražnoj komisiji za Piran potresla slovensku političku scenu.

LJUBLJANA: Skandal nakon otkrića “Večernjeg lista” potkrijepljenog audio snimkama da su se slovenski predstavnik u Arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca potresli su slovensku političku scenu, ali po tvrdnjama slovenskih analitičara ne ugrožavaju vjerodostojnost vlade premijera Mire Cerara, niti sam arbitražni postupak.

Slovenski mediji objavili su popodne da je svoj godišnji odmor u Francuskoj prekinuo ministar vanjskih poslova Karl Erjavec koji će dimenzije skandala analizirati idućih dana. Kako je objavila Slovenska televizija, Erjavec je odbio komentirati objavu transkripata i audio snimaka razgovora Drenik i Sekoleca koji su i po stajalištima slovenskih pravnika “šokantni” jer kompromitiraju Sekolca i Drenikovu koji bi, kako se navodi, mogli odstupiti. Erjavec je izjavio da će idućih dana komentirati sadržaj objavljenih razgovora, nakon što stvar analizira, te razgovara s Drenikovom, jednom od dviju slovenskih “agentica” u postupku arbitraže.

Stručnjaci međutim kažu da slučaj ne ugrožava samu arbitražu koja je potpisana kao međudržavni dokument i kojom treba riješiti granični prijepor.


Dvije ostavke

Jernej Sokolec, slovenski član Arbitražnog suda u Haagu podnio je ostavku, a ponduila ju je i Simona Drenik, informaciju iz slovenskih medija prenio je vecenji list. Sokolec je predsjednika Arbitražnog suda Gilberta Guillaumea pismeno obavijestio da odstupa s dužnosti slovenskog člana suda.
Taj potez je prema pisanju RTV Slovenije očekivao slovenski premijer Miro Cerar koji je pred sjednicu vlade kazao da su razgovori Sekolca i slovenske zastupnice pred sudom Simone Drenik bili neprimjereni pa očekuje da oboje preuzmu odgovornost. Cerar je ustvrdio kako ni on ni slovenska vlada nisu bili upoznati s njihovim razgovorima te je očito da netko tko je povezan s hrvatskom stranom upotrebljava špijunske metode kako bi utjecala na arbitražu. "To je nevjerojatno, kazao je Cerar i dodao kako sud nastavlja s radom te će Slovenija zamijeniti Sokolca novim arbitrom".
Objavljena snimka bi mogla kompromitirati arbitražu

Unatoč skandalu, položaj Erjavca kao ministra ne smatra se ugroženim, a slovenski mediji ocjenjuju da će Sekolec vjerojatno sam odstupiti s položaja arbitražnog suca. To međutim ne bi ugrozilo arbitražu koja bi se mogla nastaviti u “okrnjenom” sastavu arbitražnog vijeća, ukoliko Hrvatska ne bi zahtijevala da se zbog skandala i sumnje u nepristranost isključi više sudaca. Dosta je sugestija slovenskih medija da bi Ljubljana pravni skandal mogla preokrenuti u “špijunsku priču” oko toga kako je “Večernji list” došao do snimaka privatnih razgovora Drenik i Sekoleca.

 

Bivši ministar za promet Marko Pavliha kazao je za Slovensku televiziju da ga mnogo više od sadržaja javno objavljenih razgovora šokira činjenica da su ih prisluškivale hrvatske tajne službe i tako im kršili njihova ljudska prava, a slično je stvar ocijenio i slovenski europarlamentarac Ivo Vajgl, rekavši da treba ispitati djelovanje hrvatskih tajnih službi na slovenskom teritoriju.

Mnogo je i vrlo kritičnih ocjena o “naivnosti” Drenikove i Sekoleca koji su telefonom više sati razgovarali o temi koja se tiče visokih “nacionalnih interesa”, navode slovenski mediji.

Bivši direktor slovenske obavještajne službe u vrijeme vlade bivšeg premijera Janeza Janše kazao je da treba ispitati kako su visoki državni dužnosnici o tako osjetljivim stvarima razgovarali telefonom i to bez kriptografske zaštite.

Profesorica na Pravnom fakultetu u Ljubljani Vasilika Sancin koju je slovenska vlada 2011. imenovala u četveročlani tim odvjetnika za praćenje postupaka arbitraže u graničnom prijeporu Hrvatske i Slovenije ocijenila je da bi snimke razgovora mogle kompromitirati arbitražu, te da bi moglo doći do zahtjeva o zamjeni Sekoleca ili više članova arbitražnog suda.Sancin je, komentirajući nastalu situaciju nakon objave audio snimaka njihovih razgovora, za Slovensku tiskovnu agenciju STA rekla da je šokirana sadržajem razgovora Sekolca i Drenik, ali da ne želi komentirati posljedice koje bi iz toga mogle proisteći za arbitražu.
Hrvatska bi sada mogla zahtijevati isključenje arbitara, Sekolca ili ostalih članova petočlane arbitraže, ocijenila je Sancin, dodavši da bi u slučaju da se isključi Sekolec arbitražni tribunal mogao donijeti konačnu presudu i bez njega, u “krnjem sastavu”, dok bi u slučaju isključenja više arbitara bilo potrebno naći zamjene za ispražnjena mjesta.Iako tvrdi da je šokirana sadržajem o kojemu su se dogovarali Drenik i Sekolec i da su takve konzultacije nedopustive, Sancin je upozorila i na drugi aspekt cijele afere.


Po njenim riječima, po pravilniku Stalnog arbitražnog suda, stranka koja je upoznata s nekom činjenicom koja izaziva sumnju u nepristranost i nezavisnost arbitra mora o svojoj sumnji obavijestiti tribunal i drugu stranku u roku 30 dana. Ako je Hrvatska za kontakte Sekoleca kao suca i Drenikove kao slovenske predstavnice znala još krajem prošle godine, onda bi to po njenoj ocjeni moglo značiti da Hrvatska nije iskoristila rok za pritužbu, čime bi se automatski odrekla prava da traži Sekolčevo isključenje.


 

(izvor: narod.hr/h /HIC )


vezane vijesti
Sud u Haagu istražuje Erjavca: Odakle Sloveniji izlaz na otvoreno more.

Vesna Pusić sazvala izvanrednu sjednicu povodom napisa u Večernjem listu: Gubimo Piranski zaljev.

 

 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre