HIC grbovi-500-100

 

14.siječnja 2020.
PODVRGNUT LIJEĆENJU

Trostrukom ubojici iz Splita određen jednomjesečni zatvor

policija-auto


Filipu Zavadlavu pomorcu osumnjičenom za trostruko ubojstvo u subotu u središtu Splita zbog straha od ponavljanja nedjela, ali i posebno teških okolnosti počinjenja kaznenih djela određen je jednomjesečni istražni zatvor. Splitska policija protiv njega je podnijela kaznenu prijavu zbog ubojstva trojice muškaraca i općeopasnih radnji. Upućen je u Zatvorsku bolnicu Zagreb. Kako doznajemo branit će ga Branko Šerić, kojeg je angažirala Facebook grupa potpore. 

Osumnjičenik zbog psihičkog stanja nije bio sposoban iznijeti obranu u tužiteljstvu zbog čega je proglašen raspravno nesposobnim i upućen je u Zatvorsku bolnicu Zagreb u Svetošimunskoj.

Osumnjičeni na odvjetništvu nije mogao aktivno sudjelovati u davanju svoje obrane baš kao što dan ranije nije mogao odgovarati na pitanja policije. Psihijatrijska vještakinja je procijenila da nije raspravno sposoban.

Podsjetimo, u stravičnom krvavom pohodu u subote 11.siječnja u Splitu, 25-godišnji Filip Zavadlav ubio je trojicu muškaraca. Napadač je najprije ubio muškarca koji je bio na motoru, nekoliko minuta poslije zapucao je na drugog mladića u Radmilovićevoj te zatim na trećeg. Prva su dvojica na mjestu preminula, a treći na operacijskom stolu u splitskoj bolnici.

Policija je pronašla osumnjičenog i protiv njega podnijela kaznenu prijavu zbog trostrukog ubojstva i općeopasne radnje te je u nedjelju predvečer odveden pritvorskom nadzorniku.
U javnosti se ubojstvo dovodi u vezu s kriminalnim skupinama što je policija negirala. Navodno ubijeni su prijetili bratu osumnjičenog. Policija nije imala saznanja da su oštećeni prijetili počinitelju ili da je počinitelj prijetio oštećenima. Počinitelj nije imao kaznene prijave vezano uz narkotike.


OSUDE UBOJSTVA

O ubojstvu su se danas oglasili i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara te predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Plenković.

Ministar Božinović ustvrdio je da su splitski trostruki ubojica i njegove žrtve od ranije poznati policiji, ali nije bilo poveznica ili naznaka da bi se moglo dogoditi takvo ubojstvo. Oni jesu bili od ranije poznati policiji po nekim drugim djelima, ali nije bilo nikakve veze koja bi ih spajala u konkretnom djelu, i koja bi bila neka vrsta naznake da bi se moglo dogoditi što se dogodilo, kaže Božinović.

Božinović ističe da je zabrinut percepcijom i osjećajem javnosti i građana o ubojstvu, budući da se na društvenim mrežama pojavilo mnoštvo komentara koji slave Zavadlava jer je likvidirao trojicu pripadnika krim-miljea i optužuju policiju da ne radi svoj posao.


Kolinda Grabar-Kitarović: Osuđujem svaku vrstu nasilja

- Osuđujem svaku vrstu nasilja. Neprihvatljivo je da pojedinci 'uzimaju pravdu u svoje ruke', ali je isto tako neprihvatljiva sporost i neučinkovitost pravosuđa, napisala je predsjednica  na Twitteru.

Moramo pravosudni sustav i sustav progona organiziranog kriminala učiniti učinkovitijim, kako bi se građani osjećali sigurni i zaštićeni", dodala je u drugoj objavi reagirajući na trostruko ubojstvo koje se u subotu dogodilo i središtu Splita.


Plenković: nitko ne može uzimati pravdu u svoje ruke

Oni koji se bave trgovinom drogom, dilanjem i uništavanjem života mladih generacija čine golemu štetu hrvatskom društvu, poručio je iz Strasbourga premijer Andrej Plenković. Naglasio je da će se protiv tog trovanja boriti sve institucije.
- Nitko ne može uzimati pravdu u svoje ruke i raditi nešto mimo zakona. To ne dolazi u obzir. Takve pojave ne smiju događati, a kamoli dobivati društvenu potporu. Tome moramo reći ne. Kao predsjednik Vlade i ako hoćete, kao pravnik - takvo ponašanje, anarhično ponašanje izvan okvira pravne države ne smije biti obrazac ponašanja i neće biti obrazac ponašanja u Republici Hrvatskoj, poručio je premijer Andrej Plenković.


Opara: Split je siguran grad 

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara održao je konferenciju za novinare o trostrukom ubojstvu koje se u subotu dogodilo u Splitu.

U uvodnom dijelu Opara je rekao da je grad "miran, sunčan i spokojan, onakav kakav je i bio prije ovog nemilog događaja". Rekao je da grad nudi građanima i gostima sigurnost, iako u ovome trenutku nije utješno govoriti o statistici jer smo svi pod psihozom i velikom traumom. Dodao je da je riječ o događaju kakav nije zabilježen posljednjih desetljeća.
Opara je rekao da je, po svim statistikama, Split grad koji ima najmanje kaznenih djela. Rekao je da ne smijemo zatvarati oči i biti sretni jer nismo među najgorima. Za trostruko ubojstvo koje se dogodilo u subotu, kaže da nas mora natjerati da preispitamo djelovanje svih onih čiji je to posao.

Dodao je da treba dopustiti policiji i odvjetništvu da dovrše svoj posao i treba se suzdržati od brzih zaključaka kako bi se postupalo u interesu građana i mira.GRUPA POTPORE NA FACEBOOK

Za mladića koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, na Facebooku su otvorene grupe podrške. Grupa podrške koja je angažirala odvjetnika u međuvremenu je uklonjena s Facebooka. No, sinoć je osnovana nova grupa koja već ima 13.000 članova.

Mnoge građane je zabrinula neshvatljiva masovna potpora koju je trostruki ubojica dobio na nekim društvenim mrežama. Stručnjaci upozoravaju da taj fenomen može biti potencijalno štetan s nesagledivim posljedicama. 


hrt/
HIC.hr
foto: arhiv


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre