HIC
19.srpnja 2021.
DRUGA TURISTIČKA COVID SEZONA
Trećeg srpanjskog vikenda zabilježeno 388 266 turističkih dolazaka

uvala Sunj


Turistička sezona ide u dobrom smjeru, pokazatelji za sada bolji nego protekle godine. Izrazito je dobar booking i za mjesec kolovoz. No, moramo biti svjesni toga da će ostatak turističke sezone uvelike ovisiti hoćemo li uspjeti zadržati dobru epidemiološku sliku.

TREĆI SRPANJSKI VIKEND

Proteklog vikenda, od petka do nedjelje, prema podacima e-Visitora, u Hrvatskoj je ostvareno 388 266 turističkih dolazaka.U usporedbi s istim razdobljem lani, riječ je o 8 posto većem broju, no u odnosu
na rekordnu 2019. dolazaka je 36 posto manje.

Tijekom proteklog vikenda, od petka do nedjelje, hrvatskim autocestama prošlo je više od 761 000 vozila, a naplaćeno gotovo 42 800 kuna cestarine. U odnosu na isti vikend lani, promet je povećan za 30 posto, dok je iznos naplaćene cestarine veći za 36 posto. U usporedbi s rekordnom 2019., promet vozila i naplaćena cestarina manji su za 10 posto.


DRUGI SRPANJSKI VIKEND

Drugi srpanjski vikend protekao je u znaku velike smjene turista. Na najprometnijim graničnim prijelazima na ulazu u Hrvatsku čekalo se satima, a gužve su zamiječene u trajektnim i zračnim lukama. Usporen je promet bio na graničnim prijelazima sa Slovenijom. Tijekom se subote ponegdje čekalo i više sati. Kolona automobila na slovenskoj strani, na autocesti, prijepodne se protezala do Čateža.
Prema podacima e-Visitora, u Hrvatskoj je od petka do nedjelje ostvareno više od 336 000 turističkih dolazaka. U usporedbi s drugim srpanjskim vikendom prošle godine to je 16% više dolazaka, no u odnosu na rekordnu 2019. i dalje smo lošiji - dolazaka je 39 posto manje. Ostvareno je gotovo 2 milijuna noćenja, što je u odnosu na isti period lani rast od 23 posto, ali u odnosu na 2019. pad od 29 posto.
U Hrvatskoj trenutačno boravi oko 635 000 turista - 87% je stranih, najviše Nijemaca, Slovenaca i Poljaka.

Najveći broj gostiju trenutačno je u Istri, na Kvarneru i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a najviše ih privlače Rovinj, Vir i Poreč. Tijekom drugog srpanjskog vikenda od petka do nedjelje hrvatskim autocestama prošlo je 712 i pol tisuća vozila, a naplaćeno je gotovo 38 milijuna 800 tisuća kuna cestarine. U odnosu na isti vikend lani, promet se povećao za 29% dok je iznos naplaćene cestarine porastao 36%. Rezultati su vrlo blizu onima iz 2019-e.

Izrazito je dobar booking i za mjesec kolovoz. No, moramo biti svjesni toga da će ostatak turističke sezone uvelike ovisiti hoćemo li uspjeti zadržati dobru epidemiološku sliku. Ako dođe četvrti val i odemo na crvenu listu mogao bi se dogoditi prošlogodišnji scenarij kada je sezona preuranjeno završila.

Pandemija je promijenila i percepciju turizma odnosno viđenje turizma, gosti traže kvalitetu i sigurnost.
Najveća popunjenost je u objektima s pet zvjezdica, i u obiteljskim kućama s bazenima i kampovima. 

Rijeka i Kvarner ovoga su ljeta povezani s dvadeset destinacija koje pokriva devet avioprijevoznika. Najviše je letova za glavne njemačke gradove, što je važno zbog njihove povezanosti sa zračnim lukama diljem svijeta.

Uspostavljena je zračna linija Beograd - Pula. Na toj će relaciji zrakoplovi letjeti dva put tjedno, četvrtkom i nedjeljom, do sredine rujna, a možda i dulje.PRVI SRPANJSKI VIKEND

06.srpnja 2021.: Prvog srpanjskog vikenda u Hrvatsku došlo 326 756 ljudi, što je više za 25,61% nego lani, a manje za 34,9% nego 2019. godine. Slična je slika i kod noćenja. Turisti su ostvarili gotovo 1.637.651 noćenja. To je 27,34% više nego lani, a u usporedbi s prvim vikendom u srpnju 2019. ovogodišnji rezultat ponovno je lošiji, i to za 34,62%. 

U Hrvatskoj je trenutačno oko 545.000 turista evidentiranih u sustavu eVisitor, od kojih je čak 89% stranaca. Najviše ih je u Istri, zatim u Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji. Turistima je i dalje najprivlačniji Rovinj, slijede Vir, Poreč, Medulin, Umag i Mali Lošinj. Najviše gostiju stiglo je iz Slovenije, Njemačke i Češke.

Prvi srpanjski vikend donio je i pojačan promet na hrvatskim autocestama. Od petka do nedjelje zabilježeno je 644.159 vozila. To je 27% više u odnosu na isti vikend lani, a manje je za 9% nego 2019. godine. Naplaćeno je 34.432.357 kuna cestarine, što je 35% više nego 2020, a manje za 12% nego 2019.A kako je već najavljeno ovog ljeta neće biti sezonskog povećanja cijena naplate cestarine.

2.svibnja 2021.
U prvih šest mjeseci ove godine u našoj je zemlji ostvareno 2 600 000 dolazaka i 11,8 milijuna noćenja. U odnosu na isto razdoblje lani - to je 54 posto više dolazaka i 53 posto više noćenja.


Pritom su glavninu noćenja ostvarili strani turisti, a najviše su noćili u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ipak, daleko smo od rezultata u istom razdoblju rekordne 2019.. Ostvarili smo samo 37 posto u dolascima, i približno 45 posto u noćenjima turista.

U Istri se trenutačno odmara oko 150 tisuća gostiju, mahom stranaca. Samo u Rovinju je više od 20 tisuća, a kuće za odmor u središnjoj Istri pune su do kraja rujna. 
Najviše je gostiju iz Njemačke, Slovenije i Austrije, a počeli su stizati i Talijani, kojih prošle godine gotovo i nije bilo. Neki dolaze na dulji odmor, a neki - osobito sa sjevera Italije - na nekoliko dana, ponajprije zbog naše gastronomije. 

Stižu i Talijani

Nakon dugih 15 mjeseci Talijanima je ovoga tjedna ukinut policijski sat. Smiju se slobodno kretati i putovati pa su obišli i istarske restorane. Uz privatni smještaj Talijani najčešće biraju kampove koji su postali vrlo poželjni od početka pandemije. Boravak na otvorenom i sigurno okružje danas su najtraženiji.

- Ja imam samo jednu poruku, a to je da je na nama da budemo dobri domaćini, da se ne opustimo, pandemija nije završila, moramo biti odgovorni i moramo zadržati povoljnu epidemiološku situaciju, poručila je Viviana Vukelić, direktorica predstavništva HTZ-a u Milanu. Svi se slažu da je za uspješno turističko ljeto, uz ustrajnost u provođenju mjera i pametno organiziranje događaja, važno postići i što je moguće veću procijepljenost.

Puni se lagano i Dubrovnik

Broj dolazaka i ostvarenih noćenja u dubrovniku još je daleko od rekordne 2019., no svakim danom turista je sve više.
- Trenutno u gradu boravi nešto više od 6200 gostiju, najviše su to i dalje gosti iz Hrvatske, trenutno nam se penje, naravno, i broj gostiju iz SAD-a, Rusije, Ukrajine, Njemačke, Francuske, nadamo se skoro i Britancima, istaknula je koordinatorica Odjela za komunikacijske taktike, TZ grada Dubrovnika Aida Hadžić.


Jutros se u dubrovačkoj zračnoj luci očekuje inauguracijski let aviokompanije United Airlines na relaciji New York - Dubrovnik. Krajnji jug napokon je ponovno povezan izravnom aviolinijom s jednim od najvažnijih emitivnih tržišta - SAD-om, a prvim letom stiže 200-tinjak Amerikanaca.


Velik skok turista u prvosvibsnjskom vikendu,dobri dojmovi američkih agencija

hrt/HIC.her
foto:arhiv

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre