HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
UNIKATNI
poklon proizvodi


pokon paketi

11.siječnja 2020.
TEŠKA TRAGEDIJA
U požaru koji se dogodio u domu za starije osobe u Zagorju šest osoba mrtvih

požar u zagroskom domu za starije i nemočne


U požaru koj je jutros buknuo u domu za starije i nemoćne u Andraševcu kod Oroslavja smrtno je stradalo najmanje šest osoba. Uzrok požara još nije poznat, a u tijeku je policijski očevid. Za sada nema informacija o tome je li dom imao sve potrebne dozvole za rad. 

Požar je u domu za starije i nemoćne osobe u Andraševcu buknuo u subotu oko 5 sati. Smrtno je stradalo šest osoba, potvrdio je županijski vatrogasni zapovjednik Marijan Lovrenčić.

- Moram reći da Zagorska javna vatrogasna postrojba izlazi u roku od minute, i oni su vrlo brzo bili tu, gotovo istovremeno s vatrogascima iz Oroslavja. Oni su došli s 11 vatrogasaca, s tri adekvatna vozila s kompletnom opremom, ali ono što je loše jest da su vatrogasci po dolasku zatekli požar na krovištu u totalno razbuktaloj fazi, rekao je Lovrenčić.

Objasnio je da je plamen zahvatio krovište i konstrukciju te da je cijeli objekt već bio u plamenu.

- Ono što je nastupilo prije s ovako teškim ishodom zapravo je već bilo gotovo, kazao je.

- Vatrogasci su požar ugasili za desetak minuta, nakon čega se pristupilo sanaciji, ali spašavanje više nije bilo moguće, naglasio je Lovrenčić. Dodao je kako o silini požara, odnosno visini temperature,
govori podatak da su na susjednom objektu popucala stakla.

Procijenio je da je postojala velika opasnost da se vatra proširi i na taj objekt.


Plenković izrazio sućut obiteljiema


Na mjesto požarišta u Andraševcu, gdje je u subotu ujutro smrtno stradalo šest osoba, došli su i
premijer Andrej Plenković te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Nažalost, prema prvim informacijama koje smo dobili, smrtno je stradalo šest osoba. U tijeku je očevid, izjavio je novinarima premijer Plenković, koji je u Andraševac došao s ministrom Božinovićem.

- U ovom trenutku, osim izražavanja najdublje sućuti obiteljima smrtno stradalih osoba, ne mogu reći ništa više. Pričekat ćemo da nadležne službe obave svoj posao, kazao je premijer.

Upitan bi li zbog ovog slučaja trebalo postrožiti inspekcijski nadzor u domovima za starije i nemoćne, Plenković je rekao:

Ovdje će se uključiti svi, i županijska tijela i nadležno ministarstvo, da vidimo treba li taj sustav kontrola činiti redovitijim i češćim.

U Andraševac su stigli i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar te gradonačelnik Oroslavja Emil
Gredičak
.


Izgubio tetu koja je trebala proslaviti 104. rođendan


Stjepan Sinković izgubio je tetu Jelenu Bogović, koja je za tri dana trebala proslaviti 104. rođendan.

- Kći mi je javila, ja sam bio u Zagrebu... Zvao sam dom, izrazili su mi sućut, rekli su da je šest osoba nastradalo. Da tako dugo živiš i da tako umreš, to ne možeš shvatiti, rekao je.  

U kakvom je stanju bio dom?

- Unutra je bilo lijepo i uredno, nemam nikakvih prigovora. Nikada nije bilo prljavo ili nešto.


Kako to da nitko nije reagirao kada je buknula vatra?

- Imaju dvije medicinske sestre, imate kuharicu... Ali ne možete, to je prostor. Ne možeš izletjeti s kreveta kroz vrata sa šestero ljudi. To su pretežno nepokretni ljudi. Ponavljam, nemamo nikakve primjedbe na dom. Ne znam što se dogodilo. Posljednji put kada smo bili klima je bila radila, a bila je i peć tamo. Možda se ta peć srušila, tko bi znao, rekao je Sinković.

Oglasila se pravobraniteljica

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović oglasila se putem Twittera.

- Neopisiva tragedija u Andraševcu, iskrena sućut bližnjima poginulih. Tražit ćemo sve informacije od nadležnih, otvoriti ispitni postupak, napisala je.


Hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović očekuje reakciju nadležnih institucija

- S velikim žaljenjem primila sam vijest o jutrošnjoj tragediji u domu za starije i nemoćne "Zelena oaza" u Andraševecu pokraj Oroslavja. Izražavam iskrenu sućut obiteljima stradalih. Očekujem kako će nadležne institucije učiniti sve da bi pomogle obiteljima poginulih i sanirale posljedice nesreće, poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.


Mikulić: Inspektori su na terenu

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić osvrnuo se na tragediju u Zagorju.

- Prije svega, dozvolite mi da iskažem sućut i žal obiteljima koje su imale nekog tko je nastradao. Što se tiče ingerencije sustava kojeg vodima, a zove se Državni inspektorat to je da mi možemo raditi kada je netko nastradao, a vezano je za radnopravni status. Inspektori su poslani na teren i inspektori će u svom segmentu odraditi nadzore po onim ovlastima koje oni imaju. Inače, ovaj dio oko uzroka požara koji je uzrok ove tragedije, to utvrđuju inspektori Ministarstva unutarnjih poslova.


hrt.hr/ HIC.hr
foto:screen