HIC grbovi-500-100
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
zagreb-vijestizastave-stalci-koplja

zastava na stalku


 

 

28.travnja 2022.
NA GLAVNOM KOLODVORU
U Zagrebu otkriven spomenik holokaustu

spomenik holokaustu u ZagrebuDan je sjećanja na žrtve holokausta, kada se prisjećamo stradanja židovskog naroda u Drugom svjetskom ratu te junaštva iskazanog pobunom u židovskom getu u Varšavi. U Izraelu njegovo obilježavanje počelo je sinoć i trajat će do danas navečer. Službene komemoracije za šest milijuna ubijenih Židova u holokaustu održat će se u Memorijalnom centru Jad Vašem u Jeruzalemu.   

U Zagrebu je u Branimirovoj ulici na Glavnom kolodvoru, godinu dana od završetka, otkriven spomenik žrtvama holokausta i ustaškog režima. Spomenik je postavljen na mjestu s kojeg je u kolovozu 1942. godine oko 800 zagrebačkih Židova deportirano u Auschwitz. Spomenik žrtvama holokausta i žrtvama ustaškog režima djelo je kipara Dalibora Stošića i arhitekta Krešimira Rogine te predstavlja oduzetu prtljagu stradalih, rekla je HRT-ova izvjestila je sinoč HRT-ova reporterka Jelena Šarić.

Naglasila je da je spomenik koncipiran kao niz nagomilanih kufera i tako stvara snažnu asocijaciju sa "Zidom plača" u Jeruzalemu.

Prije predstavljanja ovog deset metara visokog, 12 metara dugog i četiri metara širokog spomenika i otkrivanja ploče s natpisom "U znak sjećanja na žrtve Holokausta i ustaškog režima", gudački kvartet Zagrebačke filharmonije izveo je skladbu iz filma Schindlerova lista, a predstavnici islamske, pravoslavne i katoličke crkve održali su međureligijsku molitvu za stradale.

- Iako je bio dovršen gotovo prije godinu dana, spomenik vrijedan 11 milijuna kuna sve do danas
ostao je pokriven zbog prijepora oko natpisa i posvete. U konačnici zagrebačke vlasti u dogovoru sa predstavnicima židovskih organizacija usuglasili su se da će spomenik biti posvećen ne samo žrtvama holokausta, već i svim žrtvama ustaškog režima i to na tri jezika: hrvatskom, hebrejskom i engleskom,
istaknula je.

Rekla je kako su među brojnim uzvanicima na svečanom otkrivenju spomenika nazočili predstavnici vjerskih zajednica, nacionalnih manjina, predstavnici diplomatskog zbora, bio je tu predsjednik Zoran Milanović, izaslanica Vlade ministrica Nina Obuljen Koržinek, kao i izaslanik predsjednika Sabora Krešimir Katičić.

- Prisutni su bili i bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović kao i Kolinda Grabar Kitarović. Otkrivanje spomenika pripalo je Tomislavu Tomaševiću i preživjelom logorašu iz Auschwitza Olegu Mandiću, izvijestila je Šarić. 

- Tu nas je raznih provenijencija raznih dobi i raznih svjetonazora. Složni smo svi u nadi i nastojanju da
se povijest ne ponovi, rekao je Oleg Mandić, bivši zatvorenik logora Auschwitz.
- Na nama je da se na ovakvim spomenicima upoznamo sa zlom i da u tim iskustvima nađemo klicu dobra. Nažalost, čovjek je daleko od pametnog da bi učio od prošlosti i tuđih iskustava pa nemojmo govoriti "neka se nikad ne ponovi". Budimo skromniji i zadovoljimo se time da bude li ovaj naš event pridonio da se ovakvo što u budućnosti ponovi jednom manje, svrha će već biti ispunjena – zaključio je Oleg Mandić i dobio pljesak okupljenih, piše jutarnji.hr.

Uslijedio je govor zagrebačkog gradonačelnika koji je priznao da nikada prije nekog javnog nastupa nije bio nervozniji nego sada. Posebno je pozdravio uzvanike koji su preživjeli strahote logora i njihove obitelji.

- Ovaj spomenik može biti upozorenje i opomena, ali i doprinijeti obrazovanju mladih što se to događalo na ovom mjestu, u ovim lokomotivama koje su ljude vodile u smrt – nada se Tomašević koji je u svom govoru više puta naglasio kako je iznimno važno otvoreno reći da je i Nezavisna Država Hrvatska bila saveznik nacista.
- Vjerujem da će nam suočavanje s prošlosti omogućiti da krenemo snažnije u budućnost. U ovom gradu će uvijek biti mjesta za sve, nitko ne smije biti diskriminiran. To je jedna od naših temeljnih vrijednosti koju ćemo i govoriti i živjeti – poručio je.

- To nisu brojevi to su ljudi, to su ljudi poput mene, poput vas, to su ljudske sudbine, imali svoje obitelji
svoje bližnje i koji su mučki ubijeni od strane nacističkog i ustaškog režima, rekao je zagrebački gradonačelnik.


Podsjetimo, gradonačelnik Milan Bandić je u proljeće 2019. godine Gradskoj skupštini predložio izgradnju spomenika žrtvama holokausta, kako je tada objašnjavao, "s posebnim pijetetom prema Židovima stradalima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj." Radovi su započeli u prosincu sljedeće godine, a do zavrzlama je došlo zbog neslaganja po pitanju naziva koji će mu pripasti.

- Židovska zajednica ne može prihvatiti spomenik za šest milijuna Židova ubijenih u svijetu kao da se to događalo negdje drugdje. U Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, po rasnim zakonima te takozvane države, uz židove sistemski se ubijalo Srbe, Rome, kao i sve neprijatelje tadašnjeg režima – komentirao je za Jutarnji list u siječnju Ognjen Kraus, predsjednika Židovske općine Zagreb. Njihov je stav uzet u obzir pa se na natpisu sada spominju i žrtve holokausta i žrtve ustaškog režima, piše jutarnji.hr


HIC.hr
foto:Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre