HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/hrvatski šah

Hrvatski šah, set


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku25.studeni 2021.
OPTUŽEN ZA PRIMANJE MITA
USKOK proširio istragu protiv suca Vekića i njegove prijateljice

Uhićenje suca Vekića u Osijeku


Nakon što su ispitani USKOK je proširio istragu zbog pranja novca protiv osječkog suca Županijskog suda Zvonka Vekića i njegove prijateljice Nataše Sekulić. Sumnja se da su od bivšeg izvršnog direktora Dinama i bjegunca od hrvatskog pravosuđa Zdravka Mamića primili 370 tisuća eura mita. Počinjenjem toga kaznenog djela stekli su novac koji su oročili te njime kupili dva automobila i dvije nekretnine, stoji u policijskom priopćenju. Podsjetimo, upravo je Mamić optužio Vekića za primanje mita. Osim Vekića u ovom pravosudnom postupku za primanje mita osumnjičeni su još suci Darko Krušlin i Ante Kvesić a za davanje mita Zdravko Mamić, njegov brat Zoran te poduzetnik Drago Tadić.

Istražitelji sumnjaju da je Vekić od Mamića primio najmanje 370.000 eura mita "za ishođenje povoljnih sudskih odluka" pred Županijskim sudom u Osijeku.

Novcem je, kasnije, raspolagao zajedno sa svojom prijateljicom kupujući nekretnine i automobile, a Nataša Sekulić je u sef u jednoj poslovnoj banci spremila 28.220 eura i 320.000 kuna.

Uskok i policija tvrde da su na ime Nataše Sekulić kupili stan u Osijeku koji je isplatila u gotovini, a većina iznosa, odnosno 220 tisuća kuna, potječe od mita.

Također, na njeno ime kupili su i automobil za koji je dio od 24.800 kuna "financiran sredstvima pribavljenim počinjenjem kaznenog djela", a i Vekić je, navodno, kupujući automobil za sebe, dao gotovo 73 tisuće kuna 'prljavog' novca.

Dio mita u iznosu od 26.500 eura Vekić je položio na banku, a kasnije iskoristio za plaćanje dijela kupoprodajne cijene nekretnine u Zadru.

O istražnom zatvoru za Veića i Natašu Sekulić u četvrtak će odlučiti sudac istrage Zagrebačkog Županijskog suda.Uhićenje suca Vekića

Sudac Zvonko Vekić i njegova prijateljica Nataša Sekulić uhićeni su u srijedu u Osijeku zbog sumnje
za pranje novca. Dvojac je nakon uhićenja doveden u Zagreb gdje su ispitani a noć su proveli u policijskom pritvoru.
Nakon ispitivanja USKOK će odlučiti hoće li protiv njih zatražiti i određivanje istražnog zatvora o čemu će odlučivati sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.
Suca Vekića USKOK je već bio uhitio u lipnju, nakon što ga je Zdravko Mamić optužio za primanje mita.

"Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Osijek), u koordinaciji s USKOK-om i u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija, nastavili su kriminalističko istraživanje koje se vodilo radi kaznenih djela protiv službene dužnosti (Prijavljeni za više kaznih djela protiv službene dužnosti), i to nad dvije osobe zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva – pranja novca.

Tijekom jutra na osječkom području policija je uhitila dvije osobe, od kojih je jedna pravosudni dužnosnik te se nad njima provodi kriminalističko istraživanje. Također, u tijeku je provođenje hitnih dokaznih radnji.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će osumnjičene predati pritvorskom nadzorniku dok će kaznena prijava biti podnijeta USKOK-u", stoji u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova.

ekićeva odvjetnica Gordana Vrandečić kazala je Hini da u ovom trenutku još ne zna razlog njegova uhićenja te da ne zna kada će privedeni sudac i njegova prijateljica biti dovedeni na ispitivanje.

Zvonko Vekić i osječki suci Darko Krušlin i Ante Kvesić sumnjičili su se za primanje oko 400.000 eura mita od Zdravka Mamića u zamjenu za oslobađajuću presudu u prvom sudskom postupku te za odbacivanje druge optužnice protiv njega. USKOK ga je je sumnjičio i za primanje mita u u obliku ljetovanja i putovanja.Priopćenje USKOK-a

Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave. Navedene radnje se provode u Osijeku i odnose se na dvije osobe za koje se osnovano sumnja da su počinile kazneno djelo pranja novca u vezi s kaznenim djelima protiv službene dužnosti koja su od prije predmet istrage ovog Ureda. U ovom trenutku može se potvrditi da jedna od osoba protiv koje se provode hitne dokazne radnje obnaša dužnost u tijelu sudbene vlasti te je u odnosu na tu osobu zatraženo skidanje imuniteta, što je Državno sudbeno vijeće i odobrilo. USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.


U susret Božiću - prigodni pokloni

božić, imela


Oglasio se Zdravko Mamić

Nakon uhićenja Vekića na facebooku se oglasio Zdravko Mamić. Napisao je da se u slučaju uhićenja suca Zvonka Vekića radi o pranju njegovog novca, kojeg je on dao sucima. Mamićevu izjavu nije htio komentirati gasnogovornik osječkog Županijskog suda Miroslav Rožac. Rekao je da o tome ne može govoriti, jer su to okolnosti o kojima se vodi istraga.


HRT/ HIC.hr

foto:dnevnik.hr

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre