HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

 


hrvatski šah

Hrvatski šah, setzastave-stalci-koplja


zastava na stalku27.rujna 2022.
POZNATA PO PRESUDI HORVATINČIĆU
Uhićena šibenska sutkinja Maja Šupe ostaje u pritvoru

Maja Šupe
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Županijski sud u Splitu u ponedjeljak je odlučio da sutkinja iz Šibenika Maja Šupe, osumnjičena za primanje mita, ostaje u istražnom zatvoru.

Glasnogovornik Županijskog suda, sudac Dinko Mešin, nakon ročišta medijima je izjavio da je odbijen prijedlog odvjetnika Krešimira Škarice koji je tražio ukidanje istražnog zatvora pa će osumnjičena sutkinja ostati u zatvoru na Bilicama. 

- Sud je donio odluku kojom je odbijen prijedlog kojim se traži ukidanje istražnog zatvora tako da okrivljenica Šupe i dalje ostaje u istražnom zatvoru. To znači da je na snazi rješenje od prije mjesec dana kojim joj je određen istražni zatvor. Protiv tog rješenja, s obzirom na to da je odlučivano povodom prijedloga, žalba nije dopuštena. I nakon isteka onih mjesec dana sudac istrage ponovno će odlučivati o daljnjem trajanju istražnog zatvora, rekao je Mešin.

- Ja komentiram takvu odluku kao neočekivanu s obzirom na to da smo tijekom samog ročišta na kojem se odlučivalo o ukidanju pritvora iznijeli sve one argumente za koje sam smatrao da su dostatni da se istraga u ovoj fazi vodi tako da bivša sutkinja ne mora biti u istražnom zatvoru, koji predstavlja najrepresivniju mjeru u ovoj fazi postupanja. Dostavili smo argumente da nema nikakve mogućnosti za ponavljanje djela s obzirom na to da je ista suspendirana i da je sama podnijela zahtjev za umirovljenje i s obzirom na to da će Državno sudbeno vijeće imati sjednicu za tri dana. Mi ćemo na takvu odluku podnijeti žalbu, vijeće Županijskog suda u Splitu će odlučivati i to je to, poručio je Krešimir Škarica, odvjetnik Maje Šupe.


Odvjetnik: Šupe teško podnosi zatvor

Ocijenio je i da obrana i optužba nisu bile ravnopravne u dosadašnjem tijeku postupka, kao i da je "Uskok iznio činjenice kojima se presumpira Šupina kaznena odgovornost". Rekao je da Šupe teško podnosi zatvor, iako nije imala problema s osobljem i djelatnicima zatvora, kao ni s djevojkama s kojima dijeli ćeliju ili sucem istrage.
Uhićena šibenska sutkinja Maja Šupe


07.rujna 2022.: Uhićena šibenska sutkinja Maja Šupe, najpoznatija po oslobađajućoj presudi Tomislavu Horvatinčiću u slučaju kada je ubio dvoje Talijana u pomorskoj nesreći, u imovinskoj kartici navodi kako nema imovine.

Uskok je temeljem policijske prijave i izvida tzv. poreznog Uskoka pokrenuo istragu protiv šibenske sutkinje Maje Šupe, koja odbacuje optužbe da je posredstvom odvjetnika Branimira Zmijanovića primila 15.000 eura mita kako bi donijela oslobađajuću presudu Blaži Petroviću.

Sutkinja Šupe je najpoznatija po oslobađajućoj presudi Tomislavu Horvatinčiću u slučaju kada je ubio dvoje Talijana u pomorskoj nesreći, u imovinskoj kartici navodi kako nema imovine.


Šibenska općinska sutkinja na ispitivanju u Uskoku u srijedu je negirala sve što joj se stavlja na teret, aktivno je iznosila obranu i, kako je rekao njen odvjetnik Krešimir Škarica, još prije mjesec dana podnijela je zahtjev za umirovljenje. Nakon ispitivanja osumnjičenih Uskok je protiv sutkinje, Petrovića i Zmijanovića pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor za svo troje uhićenih nakon što je sutkinji u utorak skinut imunitet. Sudac istrage splitskog Županijskog suda o pritvoru će odlučiti na ročištu zakazanom u 18 sati.

Prvi dio mita 2013. prije oslobađajuće presude, ostatak nakon pravomoćnosti

Tužiteljstvo i policija u priopćenjima su otkrili da troje uhićenih sumnjiči za primanje i davanje mita u razdoblju od svibnja 2013. pa do rujna 2014. Ne otkrivajući identitete istražitelji navode da je Šupe bila predsjednica raspravnog vijeća u kaznenom postupku koji se vodio pred Općinskim sudom u Šibeniku, u kojem je Petrović bio optužen uz još jednog optuženika kojeg je zastupao šibenski odvjetnik Zmijanović. 

U tom postupku je Petrović posredstvom Zmijanovića dogovorio sa sutkinjom da će joj predati 15.000 eura ako, bez obzira na stvarno stanje predmeta, donese oslobađajuću  presudu. Pritom je dogovoreno da će joj 6000 eura isplatiti prije donošenja prvostupanjske oslobađajuće presude, a preostalih 9000 kada presuda postane pravomoćna.

Zmijanović je potom, u dogovoru s Petrovićem, sačinio predugovor o kupoprodaji nekretnine na području Šibenika prema kojem sutkinjina majka prodaje nekretnine za 59.100 eura, uz plaćanje kapare od 6000 eura koju u slučaju odustanka kupca zadržava prodavatelj.


Fiktivni predugovor kao pokriće za prvi dio nagrade

Na traženje sutkinje Šupe njena majka je potpisala taj predugovor, a na Petrovićevo traženje potpisala ga je i osoba navedena kao kupac.

Potom je Petrović na račun sutkinjine majke uplatio 45.000 kuna uz naznaku da se radi o plaćanju po navedenom predugovoru i da je uplatitelj osoba navedena kao kupac. No, Uskok sumnja da je jedini cilj te uplate bila isplata dogovorenih 6000 eura mita za oslobađajuću presudu.

Šupe je oslobađajuću presudu donijela 25. studenoga 2013. a pravomoćna je postala 18. rujna 2014. nakon čega joj je Petrović navodno "na neutvrđeni način" isplatio preostali dogovoreni iznos od 9000 eura.

Sutkinjin odvjetnik je odgovarajući na novinarska pitanja rekao da je spornu oslobađajuću presudu potvrdilo troje najboljih sudaca Županijskog suda u Šibeniku te da se radi o samostalnoj i diskrecijskoj slobodnoj ocjeni suda na temelju svih iznesenih dokaza.

Kazao je da je ta presuda "čista kao suza" te da je sutkinja Šupe zahtjev za umirovljenjem podnijela prije mjesec dana, nevezano za ovaj slučaj, zbog narušena zdravlja.Izjave odvjetnika Škarice i Ljubičića

Krešimir Škarica
, odvjetnik Maje Šupe, kazao je da ga je ona jučer zvala tijekom pretrage doma.

- Danas ću se vidjeti s njom i vidjet ću u kojem smjeru će ići obrana. Dobit ćemo pouku o pravima i zauzet ćemo stav tijekom prve konzultacije, ne mogu vam ništa više reći, dodao je Škarica.

Blaž Petrović
 dao je opširnu obranu, vrlo aktivno se branio, odgovarao na pitanja i zamjenika USKOK-a i svoje obrane, rekao je njegov odvjetnik Vinko Ljubičić. (HRT.hr)


HIC.hr
foto:

 

 

 

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre