HIC-logo http://www.made-in-croatia.com.hr/
USKRS U HRVATA
USKRS/ SVETO TRODNEVLJE/
ZAŠTO SE TOLIKO MIJENJA DATUM USKRSA?


KRISTOVA PASHA - njegov prijelaz s ovoga svijeta k Ocu po muci, smrti i uskrsnuću - predmet je slavljenja nedjelje, kao 'malog Uskrsa', ali i svih ostalih euharistijskih slavlja tijekom liturgijske godine koja su se postepeno razvila upravo od Uskrsa. U ovom kratkom prikazu pokušali bismo prikazati bogatstvo liturgijskih slavlja ovih, najznačajnijih dana za svakog kršćanina.više

USKRSNI OBIČAJI U HRVATSKOJ


Na početku bijaše pisanica
- Pisanica je poklon, često je dariva momak djevojci,pa se na njoj pronađu i poruke poput Ovo se jaje za poljubac daje - kaže prof. Josip Barlek.


BLAGOSLOV JELA
Uskrsna jaja (pisanice), uskrsni krijes i blagoslov jela dio su narodnih običaja vezanih uz najznačajniji kršćanski blagdan. Blagoslov jela stara je crkvena i pučka tradicija našega naroda.


više

pisanice
Bojanje jaja prirodnim bojama

Kako pisanice obojiti prirodnim namirnicama, koje vjerojatno već imamo u hladnjaku, pokazala je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Marija Lindić iz Udruge Etno Fletno. Prirodne boje se mogu izolirati različitim postupcima ekstrakcije, pri čemu se najčešće dobiva crvena, plava, ljubičasta, zelena, žuta i smeđa boja kao i njihove nijanse. VIŠE

USKRSNE PISANICE NA HRVATSKIM TRGOVIMATuristička zajednica Koprivničko-križevačke županije 2008.godine je osmislila i pokrenula projekt izrade velikih uskrsnih pisnica oslikanih u maniri naivne umjetnosti koja se iznjedrila u Hlebinama srcu Podravine.
Naivno slikarstvo u proteklim je desetljećima postalo fenomenom koji je proslavio Hrvatsku diljem svijeta

više

USKRSNI RECEPTISvečanosti Uskrsa pridonosi i bogatstvo blagdanskog stola - od šunke, mladoga luka i kuhanih jaja, preko domaće juhe i pečenja, do kuglofa, pince i slasnih torti.

uskršnje jelo, mlada janjetina sa mladim lukomU SUSRET USKRSU
Uskršnji recepti i jela

Svečanosti Uskrsa pridonosi i bogatstvo blagdanskog stola - od šunke, mladoga luka i kuhanih jaja, preko domaće juhe i pečenja, do kuglofa, pince i slasnih torti.

više

 


čestitke/
greetings

 
2021.
2020.
2015.
2014.
2013.
2012.
2011.
2010.
2009.hrvatske pisanice
poklon suvenir


EKSKLUZIVNI
PROIZVOD


Hrvatski šah, set

zlatnici i srebrnjaci
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre