HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

 


hrvatski šah

Hrvatski šah, setzastave-stalci-koplja


zastava na stalku30.kolovoza 2022.
AFERA S PLINOM
Iz pritvora pušteni Dane Škugor i Marija Ratikić, ostali okrivljenici ostaju u istražnom zatvoru

INA, zgradaU pritvoru su još uvijek Škugorov sin i sada već bivši direktor u Ini Damir Škugor, poduzetnik Goran Husić i bivši predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, koji je u utorak podnio neopozivu ostavku na tu dužnost, kao i na sve druge dužnosti u tijelima, radnim grupama i komisijama HOK-a. Nakon što su ispitani okrivljenici i svjkedoci iz pritvora su pušteni najbogatiji hrvatski penzioner Dane Škugor i Marija Ratikić,predsjednica uprave Plinare Istočne Slavonije.

Dane Škugor je pušten jer su svjedokinje u njegovu slučaju supruga i snaha, odlučile iskoristili svoje pravo na blagodat nesvjedočenja kao članovi obitelji, a istražni zatvor određen mu je zbog mogućeg
utjecaja na svjedoke. Ratikuć je dala neopozivu ostavku na svoju dužnost a s tim prestaju razlozi za određivanje istražnog zatvora.Odvjetnik Marija Ratikić demantirao napise nekih medija

30.kolovoza 2022: Predsjednica uprave Plinare Istočne Slavonije Marija Ratkić, jedna od ključnih osoba u velikoj plinskoj pljački u INA-i priznala je krivnju USKOK-ovim istražiteljima i sve što joj se stavlja na teret, neslužbeno doznaju mediji. Pisanje medija da je ona priznala krivnju za sve što joj se stavlja na teret demantirao je njezin odvjetnik.
Nije točno ono što je već objavljeno, pa čak štoviše, o tome je govorila i zastupnica Ureda za sprječavanja pranja novca, odnosno Državnog odvjetništva, da je četvrtookrivljena priznala izvršenje kaznenog djela. To nije točno. Nju terete da bi ona pomogla u izvršavanju kaznenog djela ostalim osumnjičenicima. Međutim, nesporno je i u teoriji i u praksi, da se nekome može pomoći i kad s njime nemaš dogovor. Ali da bi bila njezina odgovornost za pomaganje, onda mora biti svjesna da nekome pomaže i mora to htjeti ili pristati na to. Ovdje tu situaciju nemamo. Ona nije priznala, ona gotovo ne poznaje nikoga. Da je ona na bilo koji način sudjelovala u navodnoj kriminalnoj aktivnosti, sigurno na svom računu ne bi imala nulu, istaknuo je odvjetnik Pavković.

Dodao je kako je Ratkić.

- Prodavala je plin po cijenama nabave, samo su zaračunavali određene manipulativne troškove koje su imali i o tome postoji dokumentacija. Kad govorim da ona nema nikakvo sudioništvo u ovoj svoti od milijarde kuna, onda je to činjenica koja je potpuno nesporna, istaknuo je.

Dodao je da će se, ako protiv nje bude podignuta optužnica, u postupku boriti da ospori tvrdnje da je bila umiješana u cijelu aktivnost.

Na kraju je rekao kako se nada da će se tehnička stvar upisa u registar o njezinoj ostavci te prestanak razloga za istražni zatvor dogoditi do kraja tjedna (vecernji.hr)


Iako je za svih petero uhićenih određen jednomjesčni istražni zatvor, okrivljena direktorica mogla bi vrlo brzo biti puštena na slobodu. Naime, njoj istražni zatvor nije određen zbog utjecaja na svjedoke, nego samo zbog opasnosti od ponavljanja djela. Ona je dala ostavku na svoju dužnost u Plinari Istočne Slavonije, a čim se ta ostavka provede u sudskom registru, Marija Ratkić mogla bi napustiti Remetinec te se u nastavku postupka braniti sa slobode.

Sve se više razotkriva velika pljačka INA-e, sumnjive račune otkrile su banke, a nakon samo tri mjeseca osumnjičenima je blokirano čak 813 milijuna kuna, najviše u hrvatskoj povijesti. USKOK procjenjuje da bi šteta u INA-i mogla biti veća od milijardu kuna. Na svu sreću spriječeno je prebacivanje vrtoglavog iznosa iz zemlje.

Politički se vrh u nevjerici pita kako je INA-inu sustavu promaknulo ponašanje jednog menadžera, najavljuju se istrage, iscrpna izvješća te utvrđivanje odgovornosti. Oporba traži i političku odgovornost.

 

 

Uhičenim osobama određen jednomjesečni pritvor

Svih petero osumnjičenih u velikoj aferi s plinom - idućih mjesec dana provest će u istražnom zatvoru, odlučio je sudac istrage zagrebačkog županijskog suda. Podsjetimo, u akciji koju su u subotu pokrenuli USKOK i policija uhićeni su direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjak i njegov poslovni partner Goran Husić, Škugorov otac te predsjednica Uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Istražni zatvor tražen je u odnosu na pet okrivljenika. Svaki okrivljeni imali su razloge za istražni zatvor koji su detaljno obrazloženi i prijedlog Uskoka je u cijelosti usvojen. Određen je istražni zatvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela u trajanju od mjesec dana, rekla je zamjenica ravnateljice USKOK-a, Danijela Raspović Tomac.

Istaknula je kako svjedoci nisu saslušani jer je istraga otvorena tek danas.

- U okviru tih mjesec dana imamo vremena da ispitamo svjedoke, određeni broj sukladno mogućnostima i dinamici rada Uskoka, dodala je


 

Pročitajte cijelo priopćenje Uskoka

USKOK je objavio priopćenje o ogromnoj pljački u Ini. U nastavku ga prenosimo u cijelosti:

USKOK je, na temelju kaznenih prijava PNUSKOK-a i Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave, te rezultata suradnje s Uredom za sprječavanje pranja novca, donio rješenje o provođenju istrage protiv petero hrvatskih državljana (1975., 1978., 1969., 1963., 1947.) i jednog trgovačkog društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja te pranja novca. (index.hr)
Ina oštećena za više od milijardu kuna

Podsjetimo, u akciji koju su u subotu 29.kolovoza pokrenuli USKOK i policija uhićeni su direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjak i njegov poslovni partner Goran Husić, Škugorov otac te predsjednica Uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.


Istražitelji sumnjaju da je prvookrivljeni Damir Škugor od lipnja 2020. do 27. kolovoza 2022., u Zagrebu, Šibeniku i Vinkovcima povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike pri čemu su prirodni plin kojim raspolaže Ina prodavali po cijenama ispod tržišne cijene. U realizaciji plana, prvookrivljeni je odredio da Šurjak u ime okrivljenog društva ishodi od HERA-e dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti trgovine plinom, što je drugookrivljeni i učinio, priopćio je Uskok.

Ina je u konačnici oštećena je za najmanje milijardu kuna, a okrivljenici i okrivljeno društvo su ostvarili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 848 mil. kn., sumnjaju istražitelji. Protuzakonita zarada Škugora i njegova oca je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 mil. kn, a Josip Šurjak za 68,9 mil. kn. Na računu njihove tvrtke OMS-Ulaganje ostalo još preko 200 mil. kn protuzakonito ostvarene dobiti.

Osumnjičeni su kupovali plin od Ine po 19,5 eura, a prodavali po čak 210 eura. Škugor je, kako se doznaje, na ispitivanju ustvrdio da nije kriv te da je plin prodavan prema poslovnoj politici Ine.

Tako kupljeni plin su putem VI. okr. društva kontinuirano prodavali inozemnom kupcu na relevantnim platformama za trgovinu plinom i to po tržišnim cijenama, u rasponu do 210,26 eura/MWh, na koji način je VI okr. društvo ostvarilo priljeve od prodaje plina od ukupno najmanje 171.251.224,78 eura, odnosno 1.288.602.827,61 kuna. S obzirom na to da su troškovi VI. okr. društva za tako kupljeni plin u 2021. i 2022. iznosili 242.140.032,09 kuna, kumulirana razlika nabavne i prodajne cijene plina iznosila je ukupno najmanje 1.046.462.795,52 kuna, piše index.hr

Kako bi prikrili kontinuirano usmjeravanje najvećeg dijela ostvarene koristi na račune pod njegovom kontrolom, I. okr. je s II., III. i V. okr. dogovorio da će III. okr. za nagradu preuzeti dio osnivačkih udjela u VI. okr. društvu te na svoj račun primati prijenose novčanih sredstava sa računa tog društva, dok će V. okr., otac I. okr., dati na raspolaganje svoje račune i pritom preuzeti ovlasti punomoćnika po računu III. okr. s kojeg će svaki mjesec prenositi novčana sredstva u korist svog računa, po kojem je opunomoćen I. okrivljenik.

 


Kako je novac završio na računu umirovljenika

Po nalozima 2. okr., s računa 6. okr. društva na njegove račune prenesena dobit u iznosu od najmanje 102.263.712,01 kuna, kao i na račune sa njim povezanog društva u iznosu od 13.798.552,48 kuna, te na račun III. okr. iznosu od najmanje 541.395.385,14 kuna, od čega je III. okr. za sebe zadržao najmanje 68.923.061,34 kuna. Preostala sredstva s njegovog računa u iznosu od najmanje 472.472.323,80 kuna prenesena su na račun V. okr., na čiji račun je prenesen i iznos od 9.619.298,67 kuna od sredstava prenesenih na račun II. okr., sve kao iznos imovinske korist koja pripada I. okr., dok je iznos od najmanje 204.394.000,97 kuna ostao na računu VI. okr. društva.

Slijedom navedenog, INA u kojoj je I. okr. direktor oštećena je za najmanje 1.046.462.795,52 kune, a okrivljenici i okrivljeno društvo su ostvarili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 848.053.098,12 kuna, i to I. okr. u iznosu od najmanje 482.091.622,47 kuna, II. okr. najmanje 92.644.413,34 kuna, III. okr. najmanje 68.923.061,34 kuna, a VI. okr. društvo najmanje 204.394.000,97 kuna.

Ulagali u nekretnine


Osim toga, II. okr. je u razdoblju od lipnja 2020. do kraja kolovoza 2022., u Zagrebu i Biogradu, znajući za nezakonito porijeklo novčanih sredstava pribavljenih počinjenjem opisanih kaznenih djela, naložio prijenos tih sredstava na bankovne račune te je potom ta sredstva prenosio među više bankovnih računa, te je ukupno 14.374.465,76 kuna i 1.659.000,00 eura ulagao u kupnju i opremanje nekretnina, kupnju vozila i fondove radi ostvarenja dobiti od takvih ulaganja, sve kako bi tako stečenim sredstvima zametnuo trag i neistinito prikazao da proizlaze iz zakonitog izvora.

Također je V. okr., u razdoblju od početka rujna 2021. do 21. listopada 2021., znajući za nezakonito porijeklo novčanih sredstava pribavljenih počinjenjem opisanih kaznenih djela i kako bi tako stečenim sredstvima zametnuo trag i neistinito prikazao da proizlaze iz zakonitog izvora, na području Šibenika uložio 150.000,00 eura u stjecanje kuće, na svoje ime i ime svoje supruge kao suvlasnice, radi njezina korištenja u obavljanju smještajno-turističke djelatnosti te ostvarenja daljnje zarade.

Ured za sprječavanja pranja novca je temeljem zahtjeva ovog Ureda izdao naloge za privremenim zaustavljanjem izvršenja sumnjivih  transakcija na većem broju računa okrivljenika i s njima povezanih osoba, na koji način su blokirana novčana sredstva u iznosu od 569.119.701,94 kuna i 33.243.285,41 eura. Ured će predložiti sudu donošenje privremenih mjera osiguranja  oduzimanja nezakonito pribavljene imovinske koristi. (index.hr)Ministar gospodarstva sazvao hitan sastanak Uprave

Ministar gospodarstva Davor Filipović za danas je sazvao hitan sastanak Uprave INE. Sumnje da je INA oštećena za više od milijardu kuna sasvim sigurno povlače za sobom i pitanje odgovornosti?

- Pretpostavka je da ministar gospodarstva zna ili je znao kako INA doista funkcionira, ali on je član Nadzornog odbora bio tek četiri mjeseca, rekla je HRT-ova novinarka Matea Šeparović u središnjem Dnevniku HTV-a.

Istaknula je kako HRT doznaje da je prodajni ugovor sa tvrtkom OMS Upravljanje sklopljen u listopadu 2021., a na čelu NO Ine je bio Damir Vanđelić.

Osim današnjeg sastanka ministar Filipović u srijedu je sazvao hitni sastanak s Nadzornim odborom Ine. 

Doznalo se i da je prvookrivljeni član stranke HDZ-a i da je pokrenut stegovni postupak isključenja iz te stranke. (HRT.hr)


HIC.hr
foto:

 

 

 

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre