HIC ukrasi za bor
vijesti-regija
hrvatski šah

Hrvatski šah, set


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku


04.studeni 2021.
BiH
Vijeće UN-a usvojilo rezoluciju o BiH

sastanak Vijeća UN-a

 

Vijeće sigurnosti UN-a sinoć je jednoglasno produljilo na godinu dana mandat europskih vojnih snaga u Bosni i Hercegovini (EUFOR). Na zahtjev Rusije, poseban izaslanik za BiH Christian Schmidt nije podnio polugodišnje usmeno izvješće o stanju u BiH. No rasprava je vođena o njegovu pisanom izvješću u kojem dramatično upozorava na razmjere političke krize u BiH, a poteze Milorada Dodika ocjenjuje prijetnjom za mir i stabilnost cijele regije.

Visoki predstavnik Schmidt dobio je snažnu potporu članica Vijeća sigurnosti za nastavak mandata, uz nešto suzdržaniji ton Kine, i iznimku Rusije. 

- Zapaljiva retorika mora prestati. Ključno je očuvati suverenost i teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine. Moramo zaštititi ulogu visokog predstavnika koja je temelj stabilnosti zemlje. Gospodin Schmidt ima našu punu potporu, izjavila je Linda Thomas-Greenfield, američka veleposlanica pri UN-u.

- Očito je da je ured visokog predstavnika postao izvor golemih problema koji prijete dejtonskoj Bosni i Hercegovni. Upozoravam da se za sve što se događa u zemlji okrivljuju isključivo Srbi, a svaki se njihov potez demonizira, izjavio je Vasilij Nebenzja, ruski veleposlanik pri UN-u. Za Rusiju Schmidt nije legitiman predstavnik međunarodne zajednice, jer je imenovan bez rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

- Hrvatska podupire rad visokog predstavnika Schmidta i produžetak mandata EUFOR-a. Ostaje nepokolebljivi pobornik BiH kao suverene države, utemeljene na ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda i svih građana. Na žalost, sadašnji izborni zakon i praksa takvu ravnopravnost ne predviđaju. Kako bi se osigurao legitimitet općih izbora 2022. godine, konsenzus o izbornoj reformi treba postići što prije, kazao je hrvatski veleposlanik pri UN-u Ivan Šimonović.

Veleposlanik BiH pri UN-u Sven Alkalaj u svom je govoru sumirao pisano izvješće Christiana Schmidta, ponovivši kako se BiH suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom od završetka rata.

Veleposlanik Srbije pri UN-u Nemanja Stevanović je kazao kako Srbija želi mir i stabilnost u regiji, poštuje teritorijalni integritet BiH, Daytonski sporazum vidi kao jedini okvir za funkcioniranje države te poziva sve strane na dijalog.

- Podržavamo svaki sporazum koji se postigne s oba entiteta i tri konstitutivna naroda, poručio je srpski diplomat. (HRT.hr)SAD: Podržavamo Schmidta, prekinuti sa zapaljivom retorikom u BiH, posebno DodikLinda Thomas-Greenfield, veleposlanica SAD u Vijeću sigurnosti UN-a pružila je punu podršku visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu i OHR-u.

Upozorila je bh. lidere da prestanu s opasnom i zapaljivom retorikom, a posebno lider SNSD-a Milorad Dodik, prenosi Avaz.

– Drago nam je da je visoki predstavnik Schmidt poslao čistu poruku o važnosti mira i stabilnosti. Zahvalni smo na izvješću visokog predstavnika. Iako nije ovdje s nama danas, pozdravljamo ga i zahvaljujemo na doprinosu i budućem radu u OHR-u u BiH, ima našu punu podršku. BiH se suočava s najdubljom političkom krizom u postratnoj povijesti- kazala je, između ostalog, Tomas-Grinfild.

Dodala je da lider SNSD-a Milorad Dodik ima opasnu retoriku.

– Dodik je pozvao da se RS povuče iz Oružanih snaga BIH i drugih institucija BiH poput UNO, OSA-e… On govori i o potpunom povlačenju RS iz BiH. SAD podržava izjavu visokog predstavnika da je ovo opasno i za BiH i za cijeli zapadni Balkan. Zabrinuti smo da Dodik pravi novi ustav za RS. Ovo je prijetnja za daytonsku arhitekturu koja je osigurala mir i čuva ga do danas – naglasila je ambasadorica SAD u Vijeću sigurnosti UN-a.

Smatra da su u posljednjih nekoliko mjeseci sve strane dale određene opasne izjave.

Građani BIH zaslužuju bolje od svojih vlada

– Tražimo smirenost svih strana, da počnu raditi u korist građana BiH. To znači da se Predsjedništvo mora sastajati, institucije moraju biti operativne i na usluzi građanima. Moramo zaštiti ulogu OHR-a. On je važan za stabilnost BiH. Schmidt ima našu punu podršku za provođenje civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma sve dok se ne ispuni 5+2. Tek tada BiH može napustiti međunarodnu superviziju – kazala je Thomas-Greenfield .

Istaknula je važnost izbornih reformi i ograničenih izmjena Ustava.

– Dužnosnici moraju implementirati sve presude sudova za ljudska prava i druge reforme, boriti se protiv korupcije i osigurati jednaka prava za sve građane BiH za izbore 2022. godine – naglasila je te dodala da je korupcija nedemokratska i iskra koja podriva stabilnost.

– Građani BIH zaslužuju bolje od svojih vlada. Ovo je delikatan momenat za BiH, ali sam sigurna da svi akteri moraju raditi na prosperitetu i boljoj budućnosti – zaključila je u svom izlaganju veleposlanica SAD u Vijeću sigurnosti UN-a Thomas-Greenfield./HMS/Rusija ne priznaje visokog predstavnika u BiH

Stalni predstavnik Ruske Federacije u UN Vasilij Nebenzya rekao je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a da u BiH nema visokog predstavnika.

On je istaknuo da je Ured visokog predstavnika postao izvor problema u BiH, te da imenovanje Christiana Schmidta nije u skladu s međunarodnim pravom, prenosi RTRS.

Govoreći o Valentinu Inzku i nametnutom zakonu, Nebenzya je rekao da je Inzko odlučio da ima pravo nametnuti zakon i da je to potaklo neslaganje i podjele.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske uputila 26. izvješće Vijeću sigurnosti.

– Postoje sve veći pritisci na Republiku Srpsku. Vi samo krivite Srbe i demonizirate sve sto rade Srbi – rekao je ruski predstavnik. /HMS/


Kina: Problemi s kojima se susreće BiH trebaju biti riješeni isključivo od strane njihovih političkih predstavnika

Predstavnik Kine u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda sinoć je poručio da oni smatraju da “problemi s kojima se susreće BiH trebaju biti riješeni isključivo od strane njihovih političkih predstavnika”.

– Sustav visokog predstavnika i bonskih ovlasti bili su posebni dogovori u posebnoj eri. Mi smatramo da problemi s kojima se susreće BiH trebaju biti riješeni isključivo od strane njihovih političkih predstavnika – rekao je predstavnik Kine u Vijeću sigurnosti UN-a. /HMS/

 
HIC.hr
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre