Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

UNIKATNI
poklon proizvodi


pokon paketi

 

 


27.srpnja 2015.
SJEDNICA PREMIJERA S PREDSJEDNICIMA ZASTUPNIČKIH KLUBOVA U SABORU
Odluka sa sastanka: Hrvatska izlazi iz Arbitražnog sporazuma sa Slovenijom
Hrvatska izlazi iz Arbitražnog sporazuma sa Slovenijom. To je Odluka predsjednika Klubova zastupnika i Vlade koju treba još potvrditi Sabor u srijedu.


Milanović i Karamarko, razgovor o sudbini arbitraznog sporazuma o Piranskom zaljevu

ZAGREB: Premijer Vlade Zoran Milanović danas u 11 sati održao je sastanak s predsjednicima zastupničkih klubova parlamentarnih stranaka kako bi postigli konsenzus o sudbini sporazuma o arbitraži sa Slovenijom. Premijer ja na sastanku iznijeo prijedlog Vladam a nakon sastana je izjavio.

Sastanak je bio kratak, u suglasju, svi mislimo isto, Hrvatska ne može ostati u ovom ugovoru, mora ga raskinuti, to će biti molba Vlade prema Saboru, očekujem veliku podršku, nadam se jednoglasnu – kazao je premijer.
S današnjeg sastanka prema Saboru će biti upućena Odluka predsjednika Klubova zastupnika i Vlade da  Hrvatska izlazi iz Arbitražnog sporazuma sa Slovenijom zbog skandala s Piranskom zaljevom, a koji je otkrio Večernji list. O Odluci će raspravljati Sabor u srijedu a da bi bila usvojena trebalo bi je poduprijeti najmanje 101 zastupnik.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko prije sastanka je izrazio zadovoljstvo jer je došlo do sastanka koji je bio, kaže, njegov prijedlog. Mislim da u ovom trenutku moramo biti u konsenzusu zbog toga što je doista nacionalni, državni interes ugrožen pokušajem da se na prevaru oduzme dio teritorija Hrvatske. Očekujem da ćemo imati konsenzus, djelovati zajednički i da ćemo donijeti odluke da to bude što prije. Naš prijedlog je izlazak iz sporazuma o arbitraži i to što prije, a Vlada će morati naći kako – kazao je Karamarko.
Sinoć su u najvećoj oporbenoj stranci HDZ-u dogovarali posljednje detalje uoči sastanka u Banskim dvorima. Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač rekao je da će HDZ ustrajati na tome da se bezuvjetno i trenutno stavi izvan snage Arbitražni sporazum između Slovenije i Hrvatske te očekuju da će biti postignut konsenzus o zaštiti nacionalnih i državnih interesa.Nakon sastanka

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović pozdravila je suglasje između premijera RH i predsjednika klubova parlamentarnih stranaka oko zajedničkog stava naspram kršenja Sporazuma o arbitraži s Republikom Slovenijom. 'Upravo je to zajedništvo koje promičem i na koje pozivam od svoje inauguracije pa vjerujem da se takav pristup dijeljene odgovornosti i konsenzus može postići i po drugim važnim pitanjima važnima za nacionalne interese RH. Bez obzira na kršenje arbitražnog postupka, RH će kao odgovoran član međunarodne zajednice i dalje tražiti način za sporazumno rješavanje graničnih pitanja te raditi na dobrosusjedskim odnosima sa Slovenijom, dodaje predsjednica.


Bivša premijerka Jadranka Kosor, koja je 2009. godine u ime Hrvatske potpisala Arbitražni sporazum, pojasnila je da će u Saboru govoriti samo klubovi kako bi rasprava bila kratka, sadržajna i kako bi se izbjegla međustranačka prepucavanja. Gostujući u emisiji HRT-a Hrvatska uživo bivša premijerka rekla je kako je Slovenija izigrala temelje arbitraže. U vezi nastavka arbitraže Slovenija se poziva na dobrosusjedske odnose, a upravo ona krši te odnose. Što je to nego kršenje dobrosusjedskih odnosa kada jedan sudac pokušava utjecati na druge. Koncentrirali su se na to odakle snimke razgovora, a ne na to što se pokušavalo dogovarati i utjecati na druge, rekla je Kosor.


Sastankom je bio zadovoljan i SDSS-ov Milorad Pupovac. 'Postoji zajedničko stajalište što Hrvatska mora napraviti u ovom trenutku kada je u pitanju Arbitražni sud, i to je i naš stav', kazao je Pupovac kazavši da je dobro da se premijer na ovaj način sastao s predstavnicima saborskih klubova.


Prije sastanka


Bivša premijerka Jadranka Kosor uoči sastanka je izjavila da očekuje konstruktivan sastanak koji, smatra, nitko ne bi smio koristiti za svoje interese.
Raskid sporazuma želi i HDSSB-ov Josip Salapić koji, kaže, ugrožava Hrvatske nacionalne interese.
Inzistirati ćemo da Sabor donese takvu odluku, a poslije neka se postupak vrati na početak. Dobrosusjedski odnosi sa Slovenijom su bitni, ali štititi hrvatske nacionalne interese je svakako prioritet – tvrdi Salapić koji je pohvalio ovakav sastanak koji bi, vjeruje, trebao rezultirati nacionalnim konsenzusom

Raskid sporazuma očekuje i čelnik IDS-a , najjače stranke u Istarskoj županiji, na čijem je području Savudrijska vala, Boris Miletić.

Predsjednik Kluba nezavisnih ljevičara Branko Vukšić misli da su nam "Slovenci napravili uslugu".
Ono što je bilo loše napravljeno 2010. godine sad se popravlja i sad se Hrvatska ima priliku izvući iz jednog Arbitražnog sporazuma u koji nije trebala ni ući – smatra Vukšić.

Predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt očekuje da će se na sastanku razmotriti koraci koji će se predstaviti pred međunarodnim Arbitražnim sudom. Nije dvojben izlazak iz ovog spora na Arbitražnom sudu, pitanje je za nas što nakon toga, odnosno koje će to biti hrvatske inicijative prema kojima ćemo postupati. Predlažemo i uvođenje Gospodarskog sporazuma nakon ovoga – poručila je Škare Ožbolt prije sastanka.Skandal je izbio u srijedu nakon što su u hrvatskim medijima objavljeni transkript i audio-zapis koji pokazuju da su se slovenski član arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenska diplomatkinja, opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže, Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske. Prema audio zapisu razgovora Sokoleca i Drenik - arbitražni bi sud dodijelio veći dio zaljeva Sloveniji.

A zbog skandala u arbitražnom postupku o granici s Hrvatskom - slovenski šef diplomacije spreman je podnijeti ostavku. Tako je reagirao na prozivanje oporbenog čelnika Janeza JanšeKarl Erjavec je prvi slovenski dužnosnik koji je posredno priznao da su snimke spornog razgovora Sekolca i Drenik, koje su objavili hrvatski mediji, autentične.

Arbitražnom sudu u međuvremenu su poslani svi materijali. U Banskim dvorima odgovor na podnesak očekuju prije izvanredne sjednice Sabora. Predsjednica države još nije odlučila hoće li sudjelovati na toj sjednici.
(hrt/hic)

vecernji.hr/hic
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre