HIC zastave-stalci-koplja
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama


poklon paketi

pokon paketiHAŠKI SUD
Domovinski rat web stranica
Haškog suda

Svjedočenje Stjepana Mesića pred Haaškim sudom

Svjedočenje Stjepana Mesića u procesu protiv Tihomira Blaškića


general Praljak,
rat u RH i BiH

Del Ponte -Srbija
Tužiteljstvo krivotvorilo istinu
sloboda trojci
iz Vukovara
DOMOVINSKI RAT
Hrvatska i BiH
Hrvatski spomenar
1990-1996
Operacija OLUJA
Anti Hrvatska
propaganda
knjiga: Srpska crkva
u ratu i ratovi u njoj"
kapetan Dragan
2. SVJETSKI RAT
masovne grobnice-1
masovne grobnice-2
grobnice-lokacije
m.grobnice-Boljkovac
 
o Jasenovcu
o Bleiburgu
poslijeratni logori i stratišta
UDBA
preživljeli s Jazovke
Jugo blok
Stipe Mesić i
komunistički zločini
Spomenik četnicima u SRBU
Titova crkva
Zločin u Daksi
Drinske Mučenice
Josip Boljkovac
Draža Mihajlović
RAZNO
Deklaracija o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990.
Britanija, konačno, izručila koljača
Fokus- D.A.Petrić
Hrvatski svjetski kongres-Rezolucija
biseri Stipe Mesića
Mile Pešorda EUROGLEDI
Krug za Trg
George Soros
Registar četnika agresora na RH
Razno
 
16.studenog 2021.
OBLJETNICA STRADANJA VUKOVARA

Program obilježavanja 30. obljetnice

Vukovar, velikosrpska agresija

Hrvatska će u četvrtak, 18. studenoga kao državni praznik obilježiti Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Središnja komemorativna događanja u spomen na žrtve agresije na Vukovar održat će se, kao i dosadašnjih godina, 18., 19. i 20. studenoga.

Uoči središnje komemoracije, u srijedu će se u 10 sati, u organizaciji Udruge roditelja obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke" i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, upaliti svijeće na grobovima poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja Vukovara na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Istoga dana u 11 sati u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića održat će se 12. sat povijesti iz Vukovara, a u 13 sati XVII. znanstveno-stručni skup "Ratna bolnica Vukovar 1991. - dr. Juraj Njavro", dok će se u 16 sati upaliti svijeće kod Zavjetne kapelice "Put spasa".

U 17 sati u organizaciji Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH održat će se 7. večer pijeteta i sjećanja na žrtvu Vukovara, a u 19 sati ispred Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar bit će upaljene svijeće uz prigodni komemorativni program.


Komemorativni program "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta"

Središnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara počinje u četvrtak, kada će u jutarnjim satima učenici vukovarskih osnovnih škola upaliti svijeće duž 5,5 kilometara dugog puta od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

U 10 ispred bolnice bit će održan prigodni program pod nazivom "Vukovar mjesto posebnog pijeteta", nakon kojega će se sudionici obilježavanja u Koloni sjećanja uputiti do memorijalnog groblja predvođeni vukovarskim braniteljima i članovima obitelji poginulih, ubijenih, nestalih, nasilno odvedenih i umrlih branitelja Vukovara.

U 12,15 sati podno spomenika na groblju vijence će položit i svijeću zapaliti hrvatski branitelji Vukovara, predsjednik Republike Zoran Milanović te izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade, kao i Vukovarsko-srijemske županije te Grada Vukovara.

Molitvu će predvoditi nadbiskup đakovački i osječki, metropolit mons. Đuro Hranić. Misu zadušnicu na groblju u 12,30 sati predvodit će pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško.

 Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara nastavlja se u 17 sati "Svjetlosnom rijekom sjećanja", kada će u spomen na sve ubijene i nestale hrvatske branitelje Vukovara niz Dunav biti puštene svjetiljke.

Tradicionalno, 18. studenoga u 18 sati pod geslom "I u mom gradu Vukovar svijetli", u glavnim i ulicama koje nose ime grada heroja u svim hrvatskim gradovima bit će upaljene svijeće.Žrtva Borovo naselja za domovinu

U petak, 19. studenoga obilježava se "Žrtva Borova naselja za domovinu", u sklopu koje će učenici u jutarnjim satima upaliti svijeće duž puta od Borovo-commerca do crkve Gospe Fatimske u Borovu naselju.

U 9,30 sati u Borovo-commercu kod ostataka nekadašnje bolnice i skloništa "Vukovarske majke" održat će se prigodni program, nakon kojega će Kolona sjećanja krenuti duž Ulice Blage Zadre i Trpinjske ceste do crkve Gospe Fatimske, gdje će biti služena misa za žrtve u Borovu naselju.

Bacanjem vijenca s obale u Dunav u 12,30 sati odat će se počast ubijenim braniteljima i civilima na tom mjestu, a u 13 sati kod Spomen obilježja na Farmi "Lovas" te u 13,30 sati kod Spomen-obilježja nestalima u Domovinskom ratu u Borovu naselju u Sportskoj ulici.

U večernjim satima, u 18 sati, u Gradskoj knjižnici održat će se 17. Novinarsko-književnički susret "Grad-to ste vi", u spomen na novinara i urednika Hrvatskog radija Vukovar Sinišu Glavaševića ubijenog na Ovčari.Sjećanje na žrtve Veleprometa i Ovčare

U subotu, 20. studenoga program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara počinje u 9,30 sati kod skladišta Veleprometa, pretvorenih 1991. godine u koncentracijski logor.

U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora podno spomen ploče položit će se vijenac i upaliti svijeća te biti služena misa zadušnica za žrtve stradale tijekom zatočeništva u Veleprometu.

U organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u 10,15 sati sa Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata počinje mimohod do Spomen-obilježja masovne grobnice na Ovčari pod nazivom "Vi ste naš ponos - mi smo vaša snaga", gdje će se u 13 sati održati prigodni program "Ovčara - vječna rana".

U Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova u 16 sati bit će služena sveta misa za sve žrtve s Ovčare.

Iako su borbe i sukobi u Vukovaru i okolici započeli ranije, kao datum početka bitke obično se navodi 25. kolovoza 1991. kada su bivša Jugoslavenska vojska i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na grad.

Napad na Vukovar doživio je kulminaciju u studenome kada je bilo na desetke zračnih napada, a u pojedinim danima padalo je i do 11.000 granata, bombi i raketa na grad. Potpuno razrušen i opkoljen Vukovar okupiran je 18. studenoga 1991. godine, iako je otpor branitelja mjestimično trajao do 22. studenoga.IZ HIC-ovog arhiva : Sve o Vukovaru

Presude zločincima Vukovara

HRT.hr/ HIC.hr
foto:arhiv HIC-a

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Š Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre