HIC grbovi-500-100
HIC-aktualno

Hrvatski šah, set


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

15.srpnja 2021.
SUMNJA NA KORUPTIVNE RADNJE
Patrik Šegota ispitan, evo za što se tereti

policijsko auto

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Rijeka) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad Patrikom Šegotom (45) i njegovom sestrom (49) zbog kaznenog djela pomaganje u primanju mita u gospodarskom poslovanju.Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je prvoosumnjičeni 45-godišnjak od prosinca 2019. godine do srpnja 2021. godine, kao voditelj podružnice Gradskih groblja sa sada pokojnim poduzetnikom i vlasnikom dvaju trgovačkih društava iz Sesveta dogovorio da će, suprotno pravilima, njegovim trgovačkim društvima omogućiti dodjelu poslova kojima se izvode radovi za podružnicu Gradska groblja, ali i da će, također suprotno pravilima, njegovim tvrtkama omogućiti dodjelu zemljišta za postavljanje četiri montažna objekta za prodaju robe u Aleji Hermanna Bollea. Osumnjičeni 45-godišnjak je u zamjenu za navedeno zatražio dio dobiti koja će društva ostvariti te besplatnu izgradnju obiteljske kuće s bazenom na Krku.

Također, utvrđeno je da je prvoosumnjičeni 45-godišnjak u navedenom razdoblju navedenim tvrtkama u vlasništvu sada pokojnog poduzetnika u više navrata, direktno ili putem drugih tvrtki, osigurao obavljanje poslova izvođenja radova za podružnicu Gradskih groblja dogovarajući da njegove tvrtke imaju najpovoljniju ponudu za izvođenje radova na Krematoriju, na mrtvačnici Markovog polja, na mrtvačnici Kašina, odnosno različite radove na poslovima popravaka oštećenja na groblju Mirogoj nakon potresa. Sumnja se da su na opisani način dogovoreni poslovi u vrijednosti od 3.944.195,14 kuna od čega je naplaćeno 2.883.262,45 kuna, od čega je kao mito prvoosumnjičeni primio najmanje 673.050,00 kuna i to isplatama u korist društva iz Osijeka u vlasništvu njegove 49-godišnje sestre, ovdje drugoosumnjičene za pomaganje u primanju mita.

Sumnja se i da je prvoosumnjičeni tijekom kolovoza i rujna 2020. godine, u istom svojstvu, u dogovoru sa sada pokojnim poduzetnikom, inicirao pokretanje postupka za dodjelu zemljišta za postavljanje četiriju montažnih objekata za prodaju cvijeća i cvjetnih aranžmana, svijeća i suvenira na novoizgrađenom parkiralištu uz groblje Mirogoj. Kako bi prikrio činjenicu da je on stvarni zakupac mjesta, sada pokojni poduzetnik je od četvero svojih poznanika zatražio da osnuju četiri tvrtke i prijave se na natječaj, dok je prvoosumnjičeni, kako bi onemogućio ostale ponuditelje u prikupljanju potrebne dokumentacije, odredio kratak rok trajanja javnog poziva. Nakon zaprimljenih 12 ponuda odabrane su četiri najpovoljnije ponude iza kojih se kriju ranije osnovane tvrtke poznanika pokojnog poduzetnika. Navedene tvrtke, iako su dobile prostor, nisu uspjele organizirati poslovanje te su navedene tvrtke po uputi prvoosumnjičenog navedena zemljišta dala u podzakup posve drugom obrt njegove poznanice, a kako bi ona organizirala poslovanje u naredna tri mjeseca, zbog dolazećeg blagdana Svih svetih.

Zaključno, kriminalističkim je istraživanjem utvrđeno da je kuća u Omišlju-Njivicama, iako formalno u vlasništvu tvrtke 49-godišnjakinje, u biti stvarno vlasništvo njenog brata, prvoosumnjičenog, a sagradila ju je besplatno na ime mita za dogovorene poslove, građevinska tvrtka pokojnog poduzetnika, bilo kao izvođač ili podizvođač, a kako bi se pokušao prikriti stvarni izvođač radova.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja oboje osumnjičenih su predani pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta", stoji u priopćenju.
Uhićeno pet osoba, među njima i bivši voditelj gradskih groblja Zagreb

14.srpnja 2021: Zbog koruptivnih kaznenih djela na dubrovačko-neretvanskom, zagrebačkom i primorsko-goranskom području jutros je uhićeno pet osoba, među njima je i bivši šef Gradskih groblja Zagreb Patrik Šegota.
Vijest su potvrdili Uskok i policija. Šegotin odvjetnik Vladimir Terešak potvrdio je da se njegov klijent uhićen u Dubrovniku i da se prevozi u Zagreb te da je policija pretražila njegov dom u Dubrovniku, u kasnim poslijepodnevnim satima će pretresti njegov dom i ured, radi u Zagrebparkingu, u Zagrebu.

Imena svih uhićenih još nisu poznata, ali prema neslužbenim informacijama među uhićenima je i Šegotina sestra. Svi uhićeni su osumnjičeni za korupciju.

U tijeku je pretres prostorija na Gradskim grobljima Zagreb, odnosno prostorija pomoćnika za pravne poslove. Svi uhićeni bi trebali biti ispitani u USKOK-u, a prema riječima odvjetnika Patrika Šegote, moguće je da se to neće dogoditi danas, prenosi HRT.


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirao je nova uhićenja. Kaže da unutar Zagrebparkinga traje pretres te da se očito radi o koruptivnim djelima, zloporabi položaja i ovlasti. Možemo nagađati je li povezano s javnom nabavom ili ne. Očekivao sam nova uhićenja i to se događa, kazao je među ostalim Tomašević.  UHIĆENJA U ZAGREBU: U dva dana uhićeno 18 osoba koje se dovodi u vezu s nekoliko korupcijskih aferaHRT.hr/HIC.hr
foto:arhivVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre