HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
HIC-vijesti-gospodarstvo

Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


13.srpnja 2021.
ODLUČIO VEČINSKI VLASNIK
Tekstilna tvornica Kotka d.d. se zatvara

tvornica Kotka


Krapinska tvornica Kotka d.d. , nekoć jedna od perjanica hrvatske tekstilne industrije koja je važila za proizvođača najkvalitetnijih domaćih odijela, ide u likvidaciju i uskoro prestaje s proizvodnjom i postojanjem pod sadašnjim imenom i brendom. Tako su odlučili dioničari Kotke na nedavnoj Skupštini društva, odnosno vlasnici tvornice među kojima je i Krunoslav Cerovečki.

- Procijenili smo da je likvidacija jedino razumno poslovno rješenje, a o razlozima same odluke sve vam piše u odluci Skupštine - kazao je u ponedjeljak za jutarnji.hr Krunoslav Cerovečki, ističući kako iza likvidacije ne stoji većinski vlasnik Ivan Cerovečki već i drugi dioničari.
Donoseći odluku o likvidaciji tvrtke, Skupština Kotke utvrdila je gubitak za 2020. od 1,3 milijuna kuna, uz pad prihoda, u odnosu na 2019., za 12 milijuna kuna.

- Jasno je da se poslovni rezultat u 2020. poklopio s koronakrizom. Ovo je ludo vrijeme za biznis, to je sve što bih mogao reći o gašenju tvrtke - dodao je Krunoslav Cerovečki. Na pitanje je li moguća obnova proizvodnje u Krapini pod nekim drugim imenom ili brendom, naš sugovornik kratko je uzvratio kako ne bi ulazio u moguće scenarije daljnjeg razvoja situacije uz znakovit dodatak kako 'likvidacija podrazumijeva i prodaju imovine tvrtke'.

Predsjednik Uprave Josip Pelin nije htio komentirati vijest o zatvaranju Kotke , poručio je da se za sve upite kontaktiraju vlasnici tvornice. U svakom slučaju, bez posla ostaju 364 radnice Kotke, potvrdio je Nenad Leček, predsjednik Sindikata tekstila, obuće, kože i gume koji u Kotki ima svoju podružnicu.

- Riječ je o odluci većinskog vlasnika Kotke na koju radnici i sindikat nisu mogli utjecati i s kojom se nisu složili kroz odluku Radničkog vijeća o neprihvaćanju plana likvidacije koju je predložio vlasnik. Bez posla u Kotki ostaju 364 radnice i to u trenutku kada je situacija u tekstilnoj branši teška u cjelini – navodi Leček, dodajući kako će poslovno uvjetovani otkazi u Kotki biti podijeljeni u narednih mjesec dana.

Uprava Kotke, sprovodeći likvidaciju tvrtke, pozvala je vjerovnike da u narednih šest mjeseci prijave svoja potraživanja. Postoji li opasnost, pitamo Lečeka, da radnice ostanu bez svojih potraživanja zbog dugova krapinske tvornice?

- Prema dostupnim informacijama, Kotka ima obveze isključivo prema radnicima. Stoga očekujem da se radnike isplati po zakonu – rekao je predsjednik Sindikata TKOG-a.

Iako je Kotka posljednjih godina dijelila sudbinu domaće tekstilne industrije u kojoj, blago rečeno, 'nisu cvjetale ruže', tvornica je uglavnom ostvarivala dobit. Između 2016. i 2019., primjerice, dobit se, prema izvješćima Kotke, kretala od 140 tisuća do 1,5 milijuna kuna u prvoj promatranoj godini uz prosječni ostvareni prihod od oko 50 milijuna kuna. Dobit je iskazivana sve do izvješća o poslovanju za 2020. što potvrđuje navod Krunoslava Cerovečkog da je Kotki presudila konakriza.

- Ne bih rekao da je koronakriza glavni uzrok ovakvog kraja Kotke, prije bih uzroke ovoga što se dogodilo tražio u dugogodišnjoj poslovnoj politici menadžmenta i vlasnika tvrtke gdje se inzistiralo na ponudi isključivo odijela, hlača i sakoa, što se pokazalo pogrešnim. Smatram da se trebalo razmišljati i djelovati fleksibilnije, s daleko više osjećaja za kretanja na tržištu – komentira Nenad Leček.

Zanimljivo da je Ivan Cerovečki jesenas demantirao napise u zagorskim medijima da je Kotka, pritisnuta poslovnim poteškoćama, iznajmila ili prodala dio imovine drugim tvrtkama kako bi stabilizirala financije. Cerovečki je tada, odbacujući scenarij propasti Kotke, priznao kako postoje poteškoće u tvornici zbog smanjenja potražnje za lohn poslovima u Hrvatskoj od strane europskih naručitelja, što je opet posljedica punih skladišta trgovina odjećom koje nisu radile zbog lockdowna.


jutarnji.hr/HIC.hr
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre