HIC samo najbolje iz Hrvatske
zlatnici i srebrnjaci


ATZENA maslinova ulja

24.veljače 2021.
NEPRAVOMOČNA PRESUDA
Filip Zavadlav dobio 40 godina zatvora

Filip Zavadlav

Na splitskom Županijskom sudu u srijedu izrečena je nepravomoćna presuda Filipu Zavadlavu (26) za ubojstvo trojice muškaraca. Proglašen je krivim i osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.
Presudu je pročitala predsjednica sudskog vijeća, sutkinja Višnja Strinić.

Zavadlav je za svako od tri ubojstava koja je počinio dobio po 15 godina zatvora. Objedinjena je kazna zatvora u trajanju od 40 godina. Protiv ove presude može se podnijeti žalba. Filip Zavadlav ostat će u pritvoru do pravomoćnosti presude.

U obrazloženju presude navodi kako je utvrđeno da je Zavadlav počinio tri kaznena djela ubojstva i jedno kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja oružja te kazneno djelo općeopasne radnje."Bio je svjestan svojih radnji i postupaka i htio je načiniti štetne posljedice", rekla je Strinić.

"Ovo je jedan je od najbrutalnijih događaja ne samo u Dalmaciji nego i u Hrvatskoj. Držimo da će se ovom sankcijom utjecati na sve ljude da ne čine kaznena djela, kroz jačanje svijesti o odgovornosti", istaknula je Strinić. Za otegotne okolnosti uzeta mu je činjenica da je koristio automatsku pušku pored koje žrtve nisu imale šanse, kao i to da do danas nije izrazio sućut obiteljima ubijenih. Kao olakotne okolnosti uzete su bitno smanjena ubrojivost i teške obiteljske prilike.

Sud obranu Zavadlava, da je bio na moru u trenucima pucanja te da se ne smatra krivim, drži infantilnom i neozbiljnom, pa ju je kao takvu i odbio. Pregledom snimke videonadzora vidljivo je, kako je navedeno u obrazloženju presude, da je upravo on bio počinitelj ubojstava. Na izricanju presude prisustvuju, uz Filipa Zavadlava, njegov odvjetnik Branko Šerić, u sudnici su prisutni i novinari te pojačane policijske snage.
I iz državnog odvjetništva je najavljena žalba. "Žalit ćemo se jer smatramo da se radi o tri kaznena djela teškog ubojstva, a ne ubojstva. Radi se o kaznenim djelima koja su počinjena iz bezobzirne osvete", kazala je Rene Laura, glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva."Nakon što primimo presudu, podnijet ćemo žalbu Višem kaznenom sudu", dodala je. Žalbu je najavio i Branko Šerić, odvjetnik Filipa Zavadlova.

Optužnica Zavadlava tereti da je 11. siječnja 2020. godine s 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motorima. Osim za trostruko teško ubojstvo, teretilo ga se i za nedopušteno posjedovanje oružja te općeopasnu radnju.dnevnik.hr/ HIC.hr
Tom Dubravec/ Cropix


 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre