HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HIC-vijesti-gospodarstvo

HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šahzastave-stalci-koplja


zastava na stalku
 

 

23.kolovoza 2022.
POLJOPRIVREDNICI U VELIKIM PROBLEMIMA
Zbog suše Koprivničko-križevački župan proglasio elementarnu nepogodu

susa na polju

 

 

 

 

 

Koprivničko-križevački župan Darko Koren u ponedjeljak je donio Odluku o proglašenju prirodne nepogode od suše za područje grada Đurđevca te općina Kloštar Podravski, Podravske Sesvete i Molve, priopćeno je iz županijske uprave.

Izrazito sušno razdoblje na području đurđevačkog dijela Podravine trajalo je u razdoblju od 16. svibnja do 19. kolovoza 2022.

Prema procjenama općinskih povjerenstava, najveće štete nastale su na kukuruzu, suncokretu, soji, šećernoj repi, uljanoj repici, grahu, paprici, ječmu, krumpiru, grožđu te nasadima jabuka, šljiva, višanja, oraha, lješnjaka i malina, kao i na livadama, a ovisno o lokalitetu, iznose od 20 do 90 posto.

Iz Koprivničko-križevačke županije ističu kako sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni poljoprivrednici moraju općinskim povjerenstvima prijaviti štete u roku osam dana od proglašenja prirodne nepogode, nakon čega će ona u roku od 15 dana izraditi prva izvješća.
Konačna izvješća Županijskom povjerenstvu moraju biti dostavljena u roku od 50 dana.

 

Spaljena i suha polja prepolovit će prinose u Slavoniji i Srijemu

Na istoku Slavonije berba kukuruza samo što nije počela. Nikada tako rano, nikada u tako teškim uvjetima. Sušom spaljena, ova udarna ratarska kultura prema prvim će procjenama dati jedva pet tona na hektar - upola manje nego lani.  No zato bi cijena u otkupu zbog već poznate situacije na tržištu mogla biti rekordno visoka. Teško će to donijeti utjehu našim poljoprivrednicima, jer se enormno poskupljenje repromaterijala itekako odrazilo na troškove proizvodnje.

Ratari obilaze polja kukuruza jer vršidba samo što nije. Suha zemlja je kišu jedva dočekala, no za kukuruz je prekasno.
Kukuruz se nije dobro ni oplodio, a isto tako slabo je nalio i vrlo jadno - ovo ne obećava prinos. Posijemo na 150 ha godišnje. Recimo, lanjske godine je prinos bio nekih 10,5 tona suhog zrna po hektaru - to je bilo nekih 1600-1700 tona suhog zrna kukuruza, a sada bismo bili prezadovoljni da na ovoj površini bude i tisuću tona, žali se poljoprivrednik iz Otoka Mato Bertić, dok se Mario Nađ, poljoprivrednik iz Šarengrada, slaže kako je situacija katastrofalna.
- Kiše nije bilo jako dugo, 2-3 mjeseca. Jedno 5 tona po hektaru će biti maksimalno, kaže.

Ratari ne pamte ovako izazovnu godinu. Suša je udarila po usjevima, a cijene po džepovima.Ministarstvo poljoprivrede najavila izvanrednu mjeru vrijednu oko 200 miliona kuna

Hrvatski poljoprivrednici zbog velike suše od Ministarstva poljoprivrede su tražili moratorij na izvoz, a prema riječima ministrice Vučković, jedna je odluka već donesena. Ona se odnosi na odstupanje od pravila vezanih uz dobivanje potpore, odnosno predujma izravnog plaćanja krajem listopada, početkom studenog ove godine.

- Poljoprivrednici ne mogu ispuniti sve zahtjeve vezane uz dobivanje ovog predujma. Njihovi su razlozi opravdani, riječ je o višoj sili. Tamo gdje se proglasi elementarna nepogoda, vidimo da su županije itekako počele proglašavati opravdano elementarne nepogode zbog značajnih šteta od suše, oni neće
morati ispuniti zahtjeve koji su inače projicirani, a moći će dobiti potporu, pojasnila je Vučković.

Ministarstvo je u okviru programa ruralnog razvoja najavilo i izvanrednu mjeru koja će biti vrijedna oko 200 milijuna kuna.

- Takva mjera omogućena nam je prije svega zbog brutalne, neopravdane i ničim izazvane agresije Rusije na Ukrajinu. Međutim, svi poljoprivrednici koji budu osjećali povećanje troškova i pad prihoda, a koji primjenjuju dobre agrookolišne prakse, to je jedan od osnovnih uvjeta, moći će koristiti ovu mjeru koja će za njih biti vrijedna do 15 tisuća eura, kao paušalna potpora, rekla je Vučković i dodala kako će Ministarstvo razmotriti i druge načine pomoći poljoprivrednicima.

Ministrica Vučković kazala je kako Vlada sa svim mjerama nastoji smanjiti udar krize na hrvatske građane i nastoji pomoći poduzetnicima te poručila kako trenutno rade na novom jesenskom paketu.

Na novinarsko pitanje postoji li mogućnost da zbog suše Hrvatska prvo namiri svoje potrebe, a onda izvozi, ministrica Vučković odgovorila je kako Ministarstvo ozbiljno razmatra sve zahtjeve poljoprivrednika, no naglašava da put u ograničavanje prometa na jedinstvenom europskom tržištu nije dobar. (HRT.hr)


HIC.hr
foto:

 


Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre