HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


 

 

Kako razlikovati simptome sezonske gripe od simpotoma Covid-a

gripa

Prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), lani nismo imali zabilježen niti jedan slučaj sezonske gripe. Međutim, ove godine se pojavila još u kolovozu. 

Od tada je zabilježeno čak 56 slučajeva gripe pa bismo uskoro mogli govoriti o epidemiji ako se nastavi širiti. Epidemiolozi HZJZ-a dr. Sanja Kurečić Filipović i dr. Bernard Kaić kažu za RTL.hr kako ovo nije najranije zabilježena pojava gripe, ali bi mogao biti najraniji početak sezone. A što je uzrok tako ranoj pojavi, ne znaju zasada točno niti stručnjaci.


Kako razlikovati simptome sezonske gripe od simptoma Covid-a ?

"Simptomi gripe i COVID-19 vrlo slični. “Za gripu je možda malo karakterističniji nagli skok temperature, a za covid je potpuno karakterističan gubitak osjeta i okusa”.

Zbog sličnih simptoma, na temelju kliničkih simptoma dijagnoza se ne može utvrditi te je potrebno testiranje kojim se potvrđuje dijagnoza. COVID-19 može uzrokovati ozbiljniju bolest nego gripa. Također vrijeme od zaraze  do pojave simptoma može biti duže kod COVID-a nego kod gripe (kod COVID-a 2-14 dana, kod gripe 1-4 dana) i osobe oboljele od COVID-19 mogu biti duže zarazne", kažu epidemiolozi za zarazne bolesti. 


I sezonska gripa zna imati vrlo, vrlo teške posljedice, postoje vrlo, vrlo ozbiljni oblici obolijevanja od gripe (teške upale donjih dišnih puteva, pneumonija, iscrpljenost organizama) i isto tako mogu završiti smrtnim ishodom”. Cijepljenje protiv gripe svake godine počinje u studenom, posebno se prepšoruča
starijima od 65 godina, svim kroničnim bolesnicima, zdravstvenim radnicima.
Učinkovitost cjepiva protiv gripe jako varira, može biti od 30 do 70 posto i ovisi o tome koji virus cirkulira, a ovisi i o samoj osobi”.KORISTAN SAVJET
Što učiniti ako obolimo od gripe ?

Postojeći antivirusni lijekovi koje se daje u slučaju oboljenja mogu pomoći u ozdravljenju i smanjivanju simptoma gripe. No ne preporuča se uzimati te lijekove dok opasnost od zaraze nije stvarna i velika!
Druga stvar je s medom. Njega se može uzimati uvijek i u svako vrijeme.
A kako ga uzimati kad smo već od gripe oboljeli?

Tada je potrebno uzimati PROKUHANI MED na način da se u 1 litru hladne vode stavi 3-4 jušne žlice meda i kada otopina zakipi još se kuha oko 3 minute. U još vruću otopinu (na oko 80°C, daljnje tri minute) može se staviti i vrećica dvije zelenog čaja za poboljšanje ukusa, a ta kombinacija sinergijski još uspješnije djeluje u suzbijanju virusa. Dnevno treba uzeti do dvije litre ovog pripravka i stvarno bi bilo veliko čudo da "svoje" viruse ovim načinom ne savladate u dva dana.

Jednostavno i efikasno i stvarno bi bilo humano da ovaj jednostavan recept, svi koji ste ga pročitali ili već znadete za njega, širite dalje do svakog uha koji ga može ćuti ili očiju koje ga mogu pročitati.
Ali,  što se dešava kada se med grije preko 40°C., jer neki vrlo dobro znaju da se čarobna svojstva meda uništavaju na tim visokim temperaturama.

No, med je pun iznenađenja i nepoznanica, a jedna je nesumnjivo i to da se prokuhavanjem njegova antioksidativna svojstva povećavaju, unatoč tome što mu se sva ostala čarolija uništi. Stoga  se PROKUHANI MED isključivo koristi u suzbijanju virusa kod gripe i raznih viroza. Damir Rogulja,


(pcelinjak.hr /HIC

foto:ilustracijaVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre